URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2023, 17:20

Festivități de Ziua Oradiei: „Să sărbătorim zilnic ziua orașului!”, a îndemnat primarul Florin Birta (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 300 de orădeni, în mare parte oficialități și elevi aduși la școală, au luat parte joi, la festivitățile organizate de municipalitate cu ocazia Zilei Oradiei în centrul orașului.

„Un oraș pe care l-am luat împrumut”

Manifestările au fost deschise în jurul orei 11, cu festivitatea de premiere a celor peste 200 de elevi orădeni merituoși, și au continuat o oră mai târziu cu ședința festivă a Consiliului Local Oradea.

Cu ocazia evenimentului a fost deschisă și o expoziție inedită, în cadrul căreia este prezentată Constituția României din anul 1923.

De la ora 12, festivitățile s-au mutat pe platoul din fața statuii Regelui Ferdinand din Piața Unirii, pregătită deja pentru evenimentele din cadrul Festifall prin amenajarea în zona centrală a unei scene de mari dimensiuni.

„Îndemnul meu este să sărbătorim zilnic Ziua Orașului”, a spus în luarea sa de cuvânt, primarul Florin Birta.

Purtând panglica tricoloră, Birta a militat pentru un patriotism local bazat pe fapte. „Să nu aruncăm hârtii sau alte deșeuri pe stradă; să fim toleranți și cooperanți cu alții în beneficiul comun; să oferim mereu exemple bune copiilor noștri, atât în sânul familiei, cât și în trafic sau oriunde ne aflăm; să considerăm fiecare stradă, fiecare parc, fiecare tramvai sau autobuz ca fiind parte din bunul nostru comun, al tuturor”, a îndemnat primarul de Oradea.

Birta a încheiat parafrazând unul dintre discursurile regelui Mihai din 2011. „Nu văd Oradea de astăzi doar ca o moștenire de la înaintașii noștri, ci ca pe un oraș pe care l-am luat cu împrumut de la copiii noștri. Trebuie să avem grijă de el, să-l dezvoltăm, și, peste ani, să-l lăsăm copiilor noștri mai frumos, mai puternic, mai curat, mai îngrijit”, a spus Birta.

2 x 12 octombrie

Desfășurate pe o vreme însorită, de toamnă târzie, în care platoul alb din Piața Unirii strălucea orbitor, dând bătăi de cap fotografilor, festivitățile de Ziua Orașului s-au bucurat de prezența a circa 300 de orădeni, majoritatea oficialități scoase în stradă de obligațiile de serviciu sau copii de școală aduși de dascăli.

Manifestările au cuprins o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți condus de episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, urmărit din asistență de omologul său greco-catolic, Virgil Bercea, și discursul istoricului Gabriel Moisa privind dubla semnificație a zilei de 12 octombrie în istoria Oradiei, cu referire la declarația de autodeterminare de la Oradea din 1918 și eliberarea orașului de sub ocupație horthystă din 1944.

În pas de defilare!

Festivitățile de Ziua Oradiei au mai cuprins o ceremonie de depunere de coroane deschisă de prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea.

Printre cei care au depus coroane la statuia Regelui Ferdinand s-au mai numărat reprezentanți ai unor instituții precum municipalitatea orădeană și Consiliul Județean Bihor ori filiale de partide ca PNL, PSD și AUR sau organizații precum Asociația Foștilor Deținuți Politici Bihor.

De departe, delegația PNL a fost cea mai numeroasă, justificată prin faptul că formațiunea conduce județul, iar cea mai vârstnică a fost cea formată din foștii deținuți politic, care duceau coroana de flori cu mâini tremurânde.

Manifestările din Piața Unirii s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare în acordurile muzicii militare, spre deliciul publicului format în mare parte din copii ori orădeni prea tineri ca să fi cunoscut rigorile vieții cazone.

În jurul orei 14, oficialitățile s-au deplasat la Statuia lui Aurel Lazăr de pe strada cu același nume pentru o nouă ceremonie de depunere de coroane.

Pentru ora 17.30 în Piața Unirii a fost programat un concert susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie Gemina din Cluj Napoca, iar de la ora 18 spectacolul Ansamblului Folcloric Bihorul, sub denumirea „Cântec, joc și voie bună”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
"Civism"
Cred ca si reprezentantii minoritatii maghiarilor au fost tot la munca :) la fel si cei ai bisericilor lor. Mai cred ca s-au bucurat singuri de faptul ca romanii majoritari i-au alungat pe cotropitori castigandu-si dreptrurile legitime pe propriile teritorii. Ei dau mereu dovada de "respect" si "toleranta" fata de sarbatorile si insemenele oficiale ale romanilor, doar ca azi ca si in alte dati au fost prea ocupati ca sa-si faca timp. :)
Postat 12 Octombrie 2023, 21:41 de OrbanKula
La multi ani Oradea! La multi ani oradeni!
Din acest articol, din felul in care a fost scris, reiese ca oradenii nu-si cinstesc, iubesc orasul.
Postat 12 Octombrie 2023, 19:23 de Riviera
In timpul saptamanii, la orele astea oamenii sunt la munca
Daca era duminica era altceva.
Postat 12 Octombrie 2023, 18:21 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON