URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2012, 10:59

Fenomenul evaziunii fiscale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În momentul de faţă, evaziunea fiscală e una dintre cele mai întâlnite infracţiuni cu caracter economic, conturând un adevărat fenomen cu care trebuie să se lupte statul.

Într-o definiţie generală, evaziunea fiscală reprezintă sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, a taxelor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor speciale extrabugetare, atât de către persoanele fizice, cât şi de cele juridice.

Nu orice "sustragere" reprezintă automat evaziune fiscală. De pildă, atunci când contribuabilul se foloseşte de dispoziţiile legale în vigoare pentru a "evita" plata unor taxe nu ne aflăm în prezenţa unei infracţiuni.

Cu privire la evaziunea fiscală ilicită, Legea nr. 241/2005 prezintă expres situaţiile în care contribuabilul va fi tras la răspundere penală. Spre exemplu, suntem în prezenţa evaziunii fiscale atunci când contribuabilul are una din următoarele conduite: nerefacerea, cu intenţie, a documentelor de evidenţă contabilă distruse; refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente, după ce a fost somat de 3 ori, documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale; reţinerea sau nevărsarea, cu intenţie (în cel mult 30 de zile de la scadenţă), a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii; punerea în circulaţie de timbre, banderole sau formulare tipizate (utilizate în domeniul fiscal, având regim special), fără drept sau ştiind că sunt false; omisiunea evidenţierii contabile a operaţiunilor efectuate şi a veniturilor realizate; evidenţierea de operaţiuni fictive sau executarea de evidenţe contabile duble; stabilirea, cu rea credinţă, a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor având drept rezultat obţinerea, fără drept, de la bugetul de stat, a unor sume de bani sau compensări necuvenite, etc.

Legea nu reuşeşte să prevină, dar mai ales să combată fenomenul de amploare al evaziunii fiscale, agenţii economici reuşind să speculeze într-un mod foarte ingenios lacunele legii. Pentru a reuşi să combată evaziunea şi pentru a creşte încasările la buget, legea oferă unele "facilităţi" persoanelor care au comis această faptă pentru a evita răspunderea penală, ce vor fi prezentate săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ce ati facut din romanii, disperarea
cei de la pensii si in prezent iau spaga si dau pensii din burta ca romanul moare de foame dupa acte :)))) nu mai avem dreptul la moralitate din cauza vietii plina de umilinta impusa de cine si de ce ? La munte s au trezit cu pensii dar ei nu au muncit pe acte !!!!!! de ce nu le spuneti romanilor ca in ROMANIA sa fii un IMORAL este obligatoriu ?
Postat 03 Decembrie 2012, 12:53 de au distrus o tara
altul munceste, se scarifica , la CEDOOO
trebuie data in JUDECATA Institutia care administreaza TAXELE ne ati batjocorit destul, STATUL isis face pensia , privatul prin nepotismul politic la FEL si restul MOR de nedrepatatea suferita, RUSINE celor ce fura cetateanul care va RESPECTA !
Postat 03 Decembrie 2012, 12:44 de unul fura si culege
nu mai prostiti cetatenii
este legal sa nu platesti 16% din venitul net marind salariul la salariati dar atentie tot platesti ceva la STAT dar de regaseste in VECHIMEA salariatului , indemnizatia de crestere a copilului nu in taxe care nu te ajuta la nimic . Problema sunt fundatiile(universitati, medicii) , firmele mari care nu platesc aceste retineri dar atentie noi le vom deconta pensia MAREEEEE , este corect ? ATUNCI sa ne trecem toti salarii de 1000 de euro si banii la buget NEVER !!!
Postat 03 Decembrie 2012, 12:37 de furt calificat
vai de capul vostru
cei care vand masinii unde se incadreaza ?de ce sa te autorizezi daca legea permite sa cumperi si sa revinzi ?
Postat 03 Decembrie 2012, 12:29 de cumpar si vand
ne conduc, voteaza legii aiurea !
reţinerea sau nevărsarea, cu intenţie (în cel mult 30 de zile de la scadenţă), a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii; asta se regaseste in balanta de verificare prin cheltuieli ce nu tin de activitatea firmei pe care legea contabilitatii le numeste NEDEDUCTIBILE dar legea 31/90 spune altceva, vedeti daca avem analfabeti in GUVERN ce se intampla !!!Au inventatul alt segment FISCALITATEA ca sa vedeti cati imbecili au romani ca birocratie !Un manager trebuie sa aiba studii in DREPT, STIINTE ECONOMICE si management ca sa nu faca INCHISOARE.IN rest noroc cu coruptia masiva si spaga.
Postat 03 Decembrie 2012, 12:25 de analfabetii
FRAUDE
cand se va sesiza totusi cineva sa faca un control detinatorilor de localuri 777 si 77777 din oras?... cat li se mai permite acestor scursuri sa continue cu hotia si bataia de joc???...un jurnalist ar putea macar sa scrie una rticol despre hotii acestia care umfla spagi peste tot ca sa continue sa fure direct din buzunarele cetatenilor fara autorizatii fara bilete fara nimic
Postat 03 Decembrie 2012, 11:48 de crs
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON