URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 13:11

Fără formalism! Înarmată cu noi procurori, DNA Oradea a primit sarcina de a scoate dosarele vechi de la sertar

Fără formalism! Înarmată cu noi procurori, DNA Oradea a primit sarcina de a scoate dosarele vechi de la sertar foto: generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA Oradea va avea, începând din 1 iulie, un nou procuror. Patricia Oros, şefa Secţiei judiciare de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost delegată pentru o perioadă de 6 luni în cadrul structurii anticorupţie, numărul anchetatorilor care lucrează în DNA Oradea ridicându-se, astfel, la cinci. Magistraţii au primit şi sarcini: potrivit ultimului raport al Inspecţiei Judiciare, li se cere să scoată dosarele vechi de la sertar, iar procurorului şef Felicia Popovici să facă „un control lipsit de formalism”.

Nume noi

Cererea de delegare a procurorei Patricia Oros a fost aprobată în şedinţa din 25 iunie a secţiei pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii. Oros are o vechime de 10 ani în magistratură, fiind numită în funcţie în iunie 2009, prin decretul preşedintelui Traian Băsescu, şi a activat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Numărul anchetatorilor care lucrează în DNA Oradea se ridică, în prezent, la patru, după ce, în urma concursului organizat în luna aprilie pentru numirea în funcţii de execuţie în parchetul anticorupţie, procurorii Victor Liloiu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare şi Gabriel Uileanov de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa au fost declaraţi admişi şi au ales să lucreze în cadrul DNA Oradea. 

De altfel, Liloiu lucra deja la DNA Oradea, începând din martie, când Secţia pentru procurori a CSM a hotărât delegarea lui aici pe o perioadă de 6 luni.

Greaua moştenire

Magistraţii au deja sarcini trasate de Inspecţia Judiciară, care a verificat măsurile dispuse de către conducerea DNA Oradea pentru remedierea deficienţelor constatate în urma unui control efectuat în luna septembrie a anului trecut. Inspectorii judiciari au stabilit că, deşi procedurile întreprinse de procurorul şef Felicia Popovici „au fost corespunzătoare, iar în condiţii ideale ar fi putut conduce la rezultatul cerut”, nu au avut această finalitate din cauza lipsei acute de personal.

După cum se ştie, din luna ianuarie, DNA Oradea a rămas cu doi procurori şi patru posturi disponibile, după eliberarea din funcţie a procurorilor Ciprian Man şi Cristian Ardelean, ca urmare a scandalului public generat de înregistrarea făcută publică de avocatul Răzvan Doseanu, în care procurorii anticorupţie orădeni discutau la o şedinţă internă despre "liniştirea judecătorilor" în sediul DNA. 

Potrivit raportului, procurorul şef Felicia Popovici a remediat toate deficienţele constatate în activitatea de grefă, a monitorizat permanent modul în care procurorii efectuează urmărirea penală, a efectuat un control operativ curent asupra actelor şi lucrărilor, dispunând infirmarea celor apreciate ca nelegale, însă activitatea de urmărire penală nu s-a îmbunătăţit foarte mult. În timp ce numărul dosarelor mai vechi de un an a scăzut de la 132 la 112, cel al dosarelor "grele", mai vechi de 5 ani, în loc să scadă, a crescut, multe dintre cauze fiind lăsate în nelucrare, din cauza lipsei de personal.

Un singur rechizitoriu

Ca atare, inspectorii judiciari au solicitat conducerii DNA să ia măsuri pentru ocuparea posturilor vacante de procuror, dar şi a celor două posturi vacante de ofiţer de cercetare penală. Structurii orădene i se cere să reducă numărul dosarelor mai vechi de 5 ani de la data sesizării, Popovici având sarcina de a „monitoriza permanent a modul în care procurorii efectuează urmărirea penală” şi de a „exercita un control operativ curent lipsit de formalism asupra actelor şi lucrărilor procurorilor din subordine, în vederea eliminării riscului achitărilor”.

În acest an, DNA Oradea a trimis în faţa instanţei o singură cauză, privind un om de afaceri arădean, Virgil Sorin Henţ, patronul firmei Tehnodomus, acuzat că, în perioada mai 2010 - octombrie 2012, l-ar fi mituit pe fostul director al Departamentului Dezvoltare, Investiţii şi Achiziţii din cadrul Administraţiei Naţionale "Apele Române", Vasile Ofimiaş, cu un teren în suprafaţă de 8.800 mp în valoare de 82.000 lei şi, prin intermediul unei firme paravan, cu o sumă imensă, de 2.361.314 lei. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Satu Mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON