URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2022, 08:02

Fala, campioana: Un orădean și câinele său, recuperat dintr-o familie cu care nu s-a înțeles, au câștigat campionatul mondial (FOTO)

Fala, campioana: Un orădean și câinele său, recuperat dintr-o familie cu care nu s-a înțeles, au câștigat campionatul mondial (FOTO) Alex Bondar (în foto stânga) și Fala (în ambele imagini), echipa care a câștigat campionatul mondial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Alex Bondar și câinele lui, Fala, s-au întors cu medalia de aur de la Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni (FMBB), desfășurat între 10 și 15 mai în Karpenisi, Grecia.

În vârstă de 2 ani, Fala, o femelă din rasa ciobănesc belgian, varietatea malinois, a fost la prima ei participare la un campionat mondial de dresaj canin, fiind, de altfel, cea mai tânără cățelușă de la categoria ei.

Campionatul are categoriile 1, 2 și 3 (cea mai grea), iar Alex și Fala au câștigat aurul la categoria 2, dovedind abilități foarte bune de comunicare și agilitate.

Probe dificile

Alex Bondar este un cunoscut instructor de dresaj canin, care a mai devenit campion mondial în 2015, cu cățelușa Dilara (care avea atunci 2 ani), tot la categoria 2. În 2017, aceeași echipă a câștigat locul 3 mondial, la cea mai grea categorie, iar în 2018 Alex și Farouk, un pui al Dilarei, au devenit vicecampioni mondiali la categoria 1.

Campioana din 2022, Fala, s-a născut în canisa Malinois Braveheart Oradinum, întemeiată de Bondar, având-o ca mamă tocmai pe Dilara, dar nu a fost mereu în grija instructorului. „Este un câine reabilitat. A fost luat de o familie, care apoi s-a plâns de el, nu s-au înțeles. L-am luat înapoi și am început să ne antrenăm”, a declarat instructorul, pentru BIHOREANUL.

Pregătirea pentru concursurile canine nu este defel ușoară. Alex și câinii din canisa lui se antrenează zilnic, de două ori.

Un campionat mondial are mai multe secțiuni: agilitate, examen de câini de muncă, mondioring (exerciții de obediență, sărituri și pază și protecție), canicross și bikejoring (probe în care dresorul merge cu bicicleta sau aleargă, iar câinele îl însoțește), respectiv show (unde primește notă aspectul câinelui). Alex și Fala au concurat la mondioring, unde au mai fost 54 de echipe participante, din 17 țări.

„Acest sport este extrem de interesant pentru că este foarte complex. De fiecare dată există ceva nou în probe, este imposibil să te pregătești specific pentru competiție. La final, câștigă câinele care a făcut ce i se cere”, a spus Bondar.

De pildă, câinelui i se cere să păzească un obiect pe care arbitrii îl decid pe loc și care poate fi ceva ce animalul nici n-a mai văzut vreodată. Mai mult, paza se face la mare distanță de stăpân, care oricum, de-a lungul probelor, nu poate folosi zgardă sau lesă. „Este greu pentru câini, pentru că sunt într-un loc pe care nu îl cunosc, înconjurați de oameni și alți câini, multe zgomote, și la distanță de stăpân. În plus, de această dată, a fost și foarte cald, cel puțin 30 de grade Celsius”, a mai zis instructorul orădean.

Așadar, câinii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de campioni...

România, locul 4 mondial

Performanța echipei Alex și Fala este cea mai bună din rândul participărilor din România. Țara noastră a fost reprezentată de 7 câini, iar doi dintre ei s-au întors acasă cu premii.

Din cei șapte câini participanți, patru sunt născuți la Oradea: doi pregătiți de Alex Bondar, altul al unui instructor din Pitești și unul din București. „În total, canisa noastră a avut șase câini participanți la campionat, din care patru au concurat pentru România, unul pentru Ucraina și altul pentru Austria”, a mai spus Bondar.


Rara (foto), un alt câine din delegația României, s-a clasat pe locul 10 mondial la campionatul din Atena, și a fost cea mai bună femelă din categoria ei. Cățelușa este și ea pui al Dilarei, ciobănescul cu care Alex Bondar a câștigat titlul mondial în 2015

Grație performanțelor obținute de câinii din România, țara noastră s-a poziționat pe locul 4 în clasamentul general, cel mai bun obținut vreodată de români la acest concurs internațional.

Pe lângă că antrenează câini pentru concursuri, Alex Bondar este la rândul său și arbitru acreditat pentru competiții canine. În plus, anul viitor va organiza la Oradea Campionatul Mondial al Ciobăneștilor Belgieni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@oradea_mea_si_a_ta
Bine punctat! Cei care care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de... speciali.
Postat 20 Mai 2022, 18:29 de User anonimizat
Felicitări!
Super felicitări amândurora! Munca voastră, a fost răsplătită pe măsură!
Postat 20 Mai 2022, 16:01 de Bubu
Felicitari cainelui si dresorului !
Ca-n viata: "câinii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor merită cu desăvârșire titlul de campioni...". La fel este si cu politicienii care dovedesc obediență și respectă îndemnurile stăpânilor ...
Postat 20 Mai 2022, 13:15 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON