URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2022, 11:50

Faceţi lumină! Val de reclamaţii în Oradea din cauza avariilor la iluminatul public (FOTO)

Faceţi lumină! Val de reclamaţii în Oradea din cauza avariilor la iluminatul public (FOTO) ÎNTUNERIC TOTAL. Locuitorii străzii Aluminei se plâng de întunericul care, odată cu venirea serii, cuprinde zona Liceului Teologic Ortodox Roman Ciorogariu. "Dacă pleci de acasă dimineaţa devreme, când ieşi din bloc e aşa de întuneric că nu vezi unde calci. Degeaba am făcut reclamaţii şi la Electrica, şi la ADLO. Au trecut două săptămâni şi nu s-a schimbat nimic", se plânge unul dintre locuitorii blocului de la numărul 68
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, pe vremea asta, primarul Florin Birta lua prima decizie majoră din mandat. "Am făcut o analiză şi este momentul să gestionăm în regie proprie iluminatul public din oraş", spunea edilul. 

După trei luni, pe considerentul că va fi mai bine gospodărit, întreg sistemul era preluat în administrarea Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, după ce două decenii fusese gestionat de firma Luxten. Realitatea a demonstrat că s-a înşelat!

"Rog intervenţie!"

Conform evidenţelor, Primăria preia zilnic, prin angajaţii Direcţiei Tehnice, ai ADLO şi Poliţiei Locale sau prin aplicaţia pe telefon Oradea City Report, cam cinci reclamaţii referitoare la funcţionarea defectuoasă a iluminatului public. 

Sesizările curg din tot oraşul. "Nu funcţionează sistemul de iluminat public în sensul giratoriu de lângă blocul M6 şi în faţa scării A a acestui bloc. Rog intervenţie!", raporta un orădean din zona străzii Aluminei nr. 86. "Stâlp de iluminat nefuncţional de câteva zile", transmitea un locuitor din strada Transilvaniei 12. "Defecţiune bec, se tot stinge şi se reaprinde", semnala altul, din strada Sovata 7. "Pe strada Corneliu Coposu nr. 13 stâlpul de iluminat din mijloc nu funcţionează de câteva zile", anunţa un orădean din zonă. Şi sunt doar câteva exemple...

La pământ 

Lipsa iluminatului public se numără printre cele mai frecvente plângeri ale oamenilor. "Primim cam 30 de sesizări săptămânal. Am făcut o analiză şi nu putem spune că numărul avariilor a crescut, dar din păcate s-a menţinut la acelaşi nivel din perioada când sistemul era administrat de Luxten", spune şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, Şerban Marchiş (foto).

Unele avarii minore, care necesită înlocuirea unui corp de iluminat defect, pot fi remediate într-o zi sau două după preluarea reclamaţiei, dar altele durează cu săptămânile, spre nemulţumirea orădenilor. "Remedierea defecţiunilor din Parcul Salca, din Parcul Bălcescu sau din zona pieţei Nufărul a durat mai mult pentru că a fost vorba de cabluri subterane avariate. A trebuit săpat inclusiv pe sub construcţii. La fel păţim acum în strada Aluminei", spune Marchiş.

Potrivit directorului, cei patru electricieni ai ADLO nu au cum să facă mai mult. "Instalaţia e foarte veche. Luxten, care ştia că se apropie de finalul contractului, nu a mai făcut înlocuiri de reţele în ultimii doi ani, ci le-a tot peticit la fiecare avarie. Acum, acestea cedează", explică directorul.

Aşteptaţi-vă la (noi) avarii!

De fapt, în ciuda optimismului afişat de conducerea municipalităţii în urmă cu un an, starea iluminatului public se degradează pe zi ce trece. 

"Numărul avariilor nu are cum să scadă în următoarele luni. Reţeaua e foarte veche şi necesită investiţii masive. Am ajuns în situaţia ca un cablu avariat reparat astăzi să cedeze peste câteva săptămâni în altă parte şi s-o luăm de la capăt", recunoaşte directorul ADLO, Alina Silaghi (foto). Inevitabil, numărul avariilor va creşte în continuare, mai ales în perioadele cu ploi sau cu consumuri mari de energie, când cablurile cedează.

Pentru a avea o imagine clară asupra sistemului şi a investiţiilor necesare, ADLO a comandat un audit al sistemului de iluminat, care cuprinde peste 712 kilometri de reţea, 15.595 stâlpi şi 24.428 corpuri de iluminat. Documentaţia va fi gata cel mai curând în luna mai. "Pe baza studiului vom lansa proiecte de modernizare a reţelei şi trecerea pe corpuri de iluminat tip LED, cu consum mai mic de energie", promite primarul Florin Birta. 

Municipalitatea vrea să investească în modernizarea sistemului de iluminat public 7,5 milioane euro împrumutaţi de la BEI şi, în paralel, analizează posibilitatea atragerii de finanţări europene. Dar până atunci mai e mult. Iar înainte să fie mai bine, o vreme va fi mai rău...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON