URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2023, 11:18

Experiment futurist la Oradea: primul transport cu drona al unor probe biologice între spitale! (FOTO/VIDEO)

Experiment futurist la Oradea: primul transport cu drona al unor probe biologice între spitale! (FOTO/VIDEO) foto: Szilagyi Lorand

Primăria Oradea vrea să asigure un transport mai eficient, adică mai rapid și mai economicos, al probelor biologice pentru Spitalul Județean, cu o dronă care poate ajunge de la Maternitate la laboratorul robotizat central în doar 6 minute.

Proiect pilot

Experimentul programat vineri dimineață, o premieră în România, se va desfășura în baza unei colaborări începute în 2020 de Primărie cu o companie australiană, Sky Network, fondată și condusă de Rory Houston (foto jos), fost pilot militar pe F-18 Hornet și pe drone de luptă, cu experiență în războiul din Afganistan.

Rory Houston, fost pilot militar

Concret, a explicat administratorul public al Oradiei, Mihai Jurca, într-o conferință de presă desfășurată joi la Primărie, municipalitatea a încheiat cu Sky Network un contract de colaborare pentru proiectul pilot de „Dezvoltare a unui sistem inovativ și sustenabil de transportare a probelor biologice între clădirile Spitalului Județean cu drone medicale”, iar, dacă zborul test va dovedi eficiența acestui tip de serviciu, urmează o procedură de achiziție a acestora pe o perioadă determinată.

Rapid, ieftin și sigur

Anticipând zborul experimental la care presa locală a și fost invitată, reprezentantul Sky Network a arătat că acesta va fi efectuat cu o dronă X11, cu o greutate totală de 11 kilograme și o încărcătură tehnică de 3 kg, dotată cu mai multe motoare și cu o parașută care se poate declanșa „în scenariul cel mai rău, când drona nu mai poate fi operațională”, după cum a spus Rory Houston.

Potrivit acestuia, aparatul de zbor a fost conceput pentru distanțe scurte urbane și altitudini joase, putându-se deplasa cu o viteză de 40 km/h, dar compania are în vedere ca, în funcție de solicitările potențialilor beneficiari, să asigure și drone mai mari, care pot transporta încărcături mai grele și se pot deplasa cu până la 150 km/h. Acest fapt ar asigura transportul medical inclusiv între Spitalul Județean și cele din județ, din Aleșd, Salonta, Beiuș și Marghita, a precizat managerul Județeanului, dr. Gheorghe Carp.

Avizat de Autoritatea Aeronautică Civilă

Administratorul public al orașului, Mihai Jurca (foto jos), a spus că pentru proiectul pilot municipalitatea și compania din Australia au colaborat cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română, al cărei aviz l-a și obținut după parcurgerea mai multor etape, dintre care una a avut în vedere operarea în siguranță a dronelor medicale și în urma căreia a fost chiar redactat un manual de zbor și un manual pentru evitarea riscurilor.

În ce privește aceste riscuri, atât city-managerul, cât și reprezentantul Sky Network au explicat că dronele folosite în scopul transporturilor medicale sunt dotate inclusiv cu softuri informatice revoluționare, care le permit nu doar să-și autoevalueze propria capacitate de a desfășura un zbor în funcție de parametri meteo și de cei tehnici, ci și să aterizeze de urgență în punctele prestabilite (în cazul Oradiei fiind stabilite patru asemenea puncte), coborârea cu parașuta fiind prevăzută doar în situațiile limită.

De asemenea, a precizat Jurca, traseul de zbor aprobat de Autoritatea Aeronautică Civilă, după ce firma s-a supus acelorași rigori precum companiile care operează aeronave comerciale de transport pasageri, se suprapune peste cele mai puțin populate zone din oraș.

Se așteaptă la critici

Detalii privind utilitatea transportării cu drone a probelor biologice, dar și a sângelui necesar în situații de urgență pentru transfuzii, a dat managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp (foto jos).

Acesta a spus că unitatea pe care o conduce a făcut primul pas în secolul XXI prin realizarea laboratorului robotizat de analize, dat în folosință încă în 2020, de atunci acesta dovedindu-și utilitatea cu prisosință, deoarece costurile analizelor de laborator au scăzut cu peste 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a scurtat cu 68%.

managerul Spitalului Județean Oradea, dr. Gheorghe Carp

Carp a afirmat că spitalul face acum încă un pas în secolul XXI, prin posibila adoptare a serviciului de transport al probelor biologice cu drona urmând ca acesta să fie mai economicos și mai rapid, deci mai eficient.

Managerul a subliniat că este conștient de posibilele critici, în condițiile în care în spital mai sunt lucruri de pus la punct, însă a dat exemplul unei alte investiții puternic contestate la vremea ei, și anume realizarea heliportului de pe acoperișul Județeanului, tot primul de acest fel din România. „Și atunci s-au spus tot felul de lucruri, inclusiv că vor fi curenți de aer din zidurile spitalului care vor face ca elicopterele să se prăbușească”, a amintit dr. Carp.

Vine și Lufthansa

În ce privește detalii legate de „afacerea” cu Sky Networking, city-managerul Mihai Jurca și managerul spitalului, Gheorghe Carp, au precizat că înainte de colaborarea cu firma australiană au tatonat și o firmă de profil din Marea Britanie care asigură transportarea de probe biologice prin contract cu „CAS-ul” din această țară, iar luna viitoare în Oradea vor ajunge, în același scop, și reprezentanți ai companiei germane Lufthansa, interesate și ea de posibila asigurare a acestui serviciu.

„Noi (n.r. – municipalitatea) am plătit pentru colaborarea cu Sky Network în acest proiect pilot doar 3.700 de euro și avem acum un manual de zbor cu drona în spațiul urban și un manual de siguranță în transporturile medicale cu drona. În această sumă sunt incluse și deplasările de la București la Oradea ale reprezentanților companiei, care și-au suportat singuri deplasările din Australia în România”, a spus Jurca.

El a mai precizat că firma australiană a mai avut proiecte similare în Caraibe, dar și în Albania.

De asemenea, a spus că municipalitatea și Spitalul Județean vor decide dacă vor cumpăra servicii de transport medical cu drona doar în urma analizării rezultatelor proiectului pilot, o asemenea decizie urmând să fie luată, probabil, în următoarele două săptămâni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Hahahahaha
A reapărut li....cul de jurcă. Nu îl mai văzusem de mult. Pe unde a fost, nimic nu a făcut. Doar stă în fct de șef si angajează pilele altora.
Postat 22 Ianuarie 2023, 01:36 de Dinu29
Emisfera boreala
În emisfera australa în ianuarie ar fi fost ok.pt asa ceva. Nu știu de ce ne-am pus în cap asta.
Postat 20 Ianuarie 2023, 19:29 de Simonette
eficienta
sa-l duca si pe bolovan, ca tot ramase fara permis! si sa nu-l mai aduca inapoi.
Postat 20 Ianuarie 2023, 09:50 de tititeasca
Performanta
Evoluam cu toată corupția. Ni se induce ideea unui sistem medical ideal cată vreme la știri doar de lacunele acestuia se spune. Bolnavii relatează realitatea. Alții o tin pe a lor. Interesele celor de pun în practica PNRR sunt mari iar de P... N.. l.. nu se va mai auzi. Ăștia iau tot nu ca ciuma roșie. Unii vor sa fie și președinte. Pui unul din media sa te treacă pe lista când vorbește sa inducă masa electorala în eroare. Precum cei docili ( subalternii) pune-ma pe mine șefu caci ascult. Uitați va ce sărăcie e. 2 extreme pe scara sociala. Ce triști și bolnavi subt marea majoritate E foarte rău să nu te mai saturi căci "prostimea" cum credeti voi se va întoarce împotriva ta când nu mai poate.
Postat 19 Ianuarie 2023, 17:47 de Feliciana
Miscare de bani?
Ar fi de cercetat de exemplu, ce face acest Rory Houston de la Skyy Network intr-un business cu fostul eurodeputat PSD Sorin Moisa și omul de imagine Majoritas Lucian Despoiu, care ii face imagine cuiva... cum ajung ei intr-un contract PILOT chiar cu Oradea. La judetean ar fi fain sa nu moara oamenii in spital, sa raspunda cineva la tel sau sa te poti programa online, nu drone futuriste. https://www.profit.ro/insider/actualitate/exclusiv-un-fost-eurodeputat-roman-a-fondat-un-startup-care-scrie-in-sistem-blockchain-meta-codurile-rutier-comercial-si-fiscal-ale-traficului-dronelor-20004571
Postat 19 Ianuarie 2023, 15:27 de Clauditza
Curierul
Le duce Bolojan cu limuzina lui neagra, o sa fie ca si Frank din Transporter. Cu 170 la ora ajunge in 3 minute
Postat 19 Ianuarie 2023, 15:11 de adi13
Teoria e surperba, practica ne omoara.
Domnul Carp a anticipat corect, vor fi critici si in legatura cu acest proiect pilot. Bineînțeles. Noi ne straduim sa transportam probe biologice cu drona, dar la Ambulator si spital inca se fac programări prin telefon (in cazul fericit si raspunde cineva) sau mai bine, prin cunoștințe. In secolul XXI, cand tehnologia ne sufoca, spitalul nu are un site, o platforma de programari on-line, cand din 2 clickuri iti poti face o programare. Propun sa investeasca si in astfel de dezvoltari, mult mai necesare, din punctul meu de vedere.
Postat 19 Ianuarie 2023, 14:39 de corm16
Testul va fi de succes și "laudatium" pe măsură.
Apoi, odată finanțată afacerea, o să înceapă până și drona să se sature de analizelele de laborator confuze sau neclare, încurcate sau neconforme. Prădătorii banului public și neterminații administrației publice ... cu "aricioplanul" să se ducă pe pustii. În rest, ideea e bestială și costurile extrem de reduse cu un operator de dronă pe schimb.
Postat 19 Ianuarie 2023, 11:26 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON