URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2022, 12:54

Evoluția Covid în Bihor: crește îngrijorător numărul cazurilor care necesită spitalizare

Evoluția Covid în Bihor: crește îngrijorător numărul cazurilor care necesită spitalizare foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Varianta Omicron a coronavirusului își face simțită din nou prezența și în Bihor, unde de la 5-15 infectări pe zi în urmă cu două săptămâni s-a ajuns și la peste 30 de infectări descoperite în unele zile ale ultimei săptămâni.

„Mă îngrijorează nu atât numărul de noi cazuri, cât creșterea numărului de cazuri care au nevoie de spitalizare”, spune șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, în timp ce Spitalul Județean pregătește suplimentarea capacității de tratare a pacienților Covid.

De la 3 la 12

Luni dimineață, autoritățile sanitare din Bihor au centralizat informații privind diagnosticarea a 12 persoane infectate cu Covid, după efectuarea a 100 teste, două dintre cele 12 noi cazuri fiind descoperite în urma testelor PCR, iar 10 în baza unor teste rapide.  

Numărul noilor cazuri Covid este mare pentru o zi de luni, dat fiind faptul că de obicei sâmbăta și duminica se fac mai puține teste decât în celelalte zile ale săptămânii. Spre comparație, în precedenta zi de luni, pe 12 decembrie, au fost găsite doar 3 noi cazuri Covid din mai puțin de 50 de teste.

În cursul săptămânii trecute au fost înregistrate oficial 156 de noi infectări, față de 118 în săptămâna anterioară, cu două vârfuri: sâmbătă au fost confirmate 30 cazuri, iar miercuri 36.

La zi, numărul total al cazurilor înregistrate de la începutul pandemiei a ajuns în Bihor la 92.277, din care 3.031 s-au soldat cu decese, cel mai recent vinerea trecută, când în secția ATI Covid a Spitalului Județean a încetat din viață o femeie de 82 ani, nevaccinată, care avusese și comorbidități multiple.

Mai multe internări

Potrivit directorului executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, autoritățile constată și o creștere a numărului de persoane infectate care necesită tratament în spitale. „Mă îngrijorează nu atât numărul de noi cazuri, cât creșterea numărului de cazuri care au nevoie de spitalizare”, a declarat șefa DSP Bihor pentru BIHOREANUL. „În general, este vorba despre persoane vârstnice, de peste 70 de ani, nevaccinate și cu diverse comorbidități”, a completat aceasta.

„Formele de boală devin mai grave la aceste persoane”, a explicat dr. Rahotă, adăugând că în prezent, din totalul de 254 persoane infectate din județ, 37 sunt internate, majoritatea în Spitalul Județean din Oradea (34). Dintre pacienții internați, 5 sunt în stare gravă la secția ATI.

„Varianta dominantă a virusului este Omicron, care se răspândește foarte repede”, precizează șefa DSP Bihor.

În alertă

Conform acesteia, unitățile sanitare din întregul județ sunt obligate să facă triajul pacienților care se prezintă pentru internare programată sau de urgență. „Toate persoanele suspecte în conformitate cu definiția de caz sunt testate, indiferent că vin prin UPU sau cu programare”.

În prezent, arată șefa DSP Bihor, autoritățile sunt atente la evoluția cazurilor care necesită internarea, în condițiile în care în Spitalul Județean din Oradea pentru pacienții Covid sunt dedicate 50 de paturi.

„La nevoie, acest număr poate fi suplimentat rapid la 80 de paturi”, mai spune dr. Rahotă.

Posibile suplimentări de paturi

Directorul medical al Spitalului Județean, dr. Lucia Daina, arată că la prezentarea în unitate bolnavii acuți găsiți cu Covid sunt izolați în saloane anume rezervate, care însumează 45 de paturi. „După tratarea problemelor acute, pacienții cu Covid sunt transferați la Infecțioase”, spune aceasta.

În secțiile de Infecțioase (din strada Republicii) sunt 27 paturi pentru pacienții Covid, la Pediatrie (în Rogerius) 6 paturi, la Ginecologie 4 și la Neonatologie 2 (la Maternitate), iar la ATI (pe Coposu) 6 paturi. „Toate sunt cu circuite separate în cadrul secțiilor în care funcționează”, afirmă directorul medical al Spitalului Județean.

„Având în vedere evoluția situației, vom solicita o suplimentare a numărului de paturi pentru pacienții Covid și la Pneumologie, pe strada Izvorului, pentru 15 paturi, și la ATI pe strada Coposu, de la 6 la 10”, mai spune dr. Daina.

Deocamdată, potrivit acesteia, Județeanul mai are neocupate 10 paturi pentru pacienții Covid, după ce vineri erau ocupate doar 25 din cele 45 paturi pentru pacienții cu coronavirus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hai cu propaganda Sars-CoV-2.
Nu ne mai spune nimeni că vaccinarea e sinonimă cu imunizarea?
Postat 19 Decembrie 2022, 19:01 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON