URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2010, 11:40

Elevii de la Partenie Cosma învaţă să mănânce inteligent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Trăieşte sănătos. Mănâncă inteligent", un proiect inedit, menit să educe o generaţie de consumatori conştientă de drepturile sale, s-a derulat săptămâna trecută la Colegiul Economic Partenie Cosma la iniţiativa profesorului economist Georgeta Iorga.

"Proiectul educativ realizat de noi a fost lansat cu ocazia Zilei internaţionale a alimentaţiei, pe 16 octombrie, cu scopul de a promova un comportament alimentar sănătos, adecvat sănătăţii fizice şi psihice a elevilor. Copiii vor părăsi băncile şcolii şi vor trebui să se descurce singuri, să-şi cumpere bunurile, inclusiv alimentele. Este necesar să ştie criteriile de selectare ale produselor, să-şi cunoască drepturile de cumpărător", a explicat profesoara.

Proiectul a fost realizat de elevii clasei a X-a J sub coordonarea profesorului economist Georgeta Iorga şi sub îndrumarea celor doi directori ai şcolii, Ioan Ciorba şi Răzvan Vonea, a dirigintei clasei, Daniela Ghiuro, a profesorilor Mihaela Moca, Alice Scarlat, Marioara Vaşadi şi ai maistrului instructor Elena Mihele. Elevii au organizat o masă de comunicări unde şi-au prezentat referate despre importanţa alimentaţiei sănătoase, iar în final o inedită expoziţie culinară cu mâncăruri preparate ori achiziţionate chiar de ei, împreună cu părinţii, la care au folosit ingrediente cât mai sănătoase.

"Copiii au fost foarte emoţionaţi şi s-au străduit foarte mult. La expoziţia culinară au realizat aperitive, fripturi, preparate şi semiprepareate, salate, supe, ciorbe, deserturi, prăjituri, torturi, fructe, sucuri, aranjate şi ornate extrem de frumos. S-au îmbrăcat în ospătari şi şi-au prezentat platourile ca adevăraţii profesionişti", a mai spus profesoara, care speră ca acţiunea să devină o tradiţie.

"Acest tip de acţiune reprezintă o oportunitate de învăţare. Încurajează iniţiativa şi creativitatea elevilor care participă cu mintea, inima şi mâinile în realizarea ei şi îi face conştienţi faţă de problemele de sănătate şi de datoria lor de a deveni activi, implicaţi şi responsabili", a mai arătat Iorga.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON