URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
28 Martie 2023, 10:05

Elevi din Bihor au învățat cum să își pornească o afacere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de elevi din Bihor au participat, în weekend, la un „cantonament” de antreprenoriat, în Cetate.

Make IT in Oradea, ONG finanțat de Primăria Oradea ce sprijină afacerile aflate la început de drum, și asociațiile Pro Time-R și EDUROD au organizat „Startup Teen Camp”, un eveniment dedicat elevilor și profesorilor pasionați de tehnologie și antreprenoriat care și-au dorit să cunoască oportunitățile pe care le au în Oradea.

Elevi-antreprenori

Vineri, elevii au aflat de la directorul Make IT in Oradea, David Achim, ce înseamnă antreprenoriatul, care sunt elementele de care ai nevoie pentru a fi antreprenor și care sunt inițiativele dedicate lor, iar de la Clari Zenk, coordonator educațional la Eco Bihor, despre importanța ideilor sustenabile și despre „ecodesign”.

Sâmbătă, tinerii au descoperit care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un antreprenor pentru a-și transforma ideea în afacere, au completat un model de afacere și, de la consultantul pentru startup-uri de tehnologie și marketing Ciprian Trip, au învățat cum să își vândă ideea. Elevii au fost provocați și să își prezinte ideile de afaceri, iar trei dintre ele au fost premiate.

Între ateliere, liceenii au participat la activități organizate de Asociația Studenților Ingineri Oradea, inclusiv tururi gratuite în Muzeul Orașului Oradea.

Lecții și pentru profi

Simultan cu „cantonamentul” elevilor, 10 cadre didactice de la mai multe școli din Bihor au participat la atelierul „Aplicație digitală utilizată în procesul educațional 3 în 1”, ținut de Sarah Harvat, președinte și facilitator al Asociației EDUROD.

În cadrul atelierului, participanții au fost inițiați în utilizarea unei platforme care le permite crearea de prezentări și materiale educaționale, organizarea cursurilor și activităților și munca colaborativă.

Profesorii provin de la școlile Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea.

Burse pentru elevi

Elevii au fost informați de reprezentanții Make IT in Oradea și că pot obține burse școlare dacă aleg să urmeze cursurile universitare în oraș.

Dacă învață în clase cu profil real (matematică-informatică) sau au obținut rezultate la concursuri de specialitate - robotică, informatică, matematică, indiferent de profilul la care sunt înscriși, au media generală de cel puțin 8,50 și 10 la purtare, adolescenții din clasele a XI-a (semestrul II) și a XII-a pot primi 200 de lei pe lună.

Condiția obligatorie este ca, după terminarea liceului, să se înscrie la o universitate din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON