URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2023, 10:05

Elevi din Bihor au învățat cum să își pornească o afacere (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de elevi din Bihor au participat, în weekend, la un „cantonament” de antreprenoriat, în Cetate.

Make IT in Oradea, ONG finanțat de Primăria Oradea ce sprijină afacerile aflate la început de drum, și asociațiile Pro Time-R și EDUROD au organizat „Startup Teen Camp”, un eveniment dedicat elevilor și profesorilor pasionați de tehnologie și antreprenoriat care și-au dorit să cunoască oportunitățile pe care le au în Oradea.

Elevi-antreprenori

Vineri, elevii au aflat de la directorul Make IT in Oradea, David Achim, ce înseamnă antreprenoriatul, care sunt elementele de care ai nevoie pentru a fi antreprenor și care sunt inițiativele dedicate lor, iar de la Clari Zenk, coordonator educațional la Eco Bihor, despre importanța ideilor sustenabile și despre „ecodesign”.

Sâmbătă, tinerii au descoperit care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un antreprenor pentru a-și transforma ideea în afacere, au completat un model de afacere și, de la consultantul pentru startup-uri de tehnologie și marketing Ciprian Trip, au învățat cum să își vândă ideea. Elevii au fost provocați și să își prezinte ideile de afaceri, iar trei dintre ele au fost premiate.

Între ateliere, liceenii au participat la activități organizate de Asociația Studenților Ingineri Oradea, inclusiv tururi gratuite în Muzeul Orașului Oradea.

Lecții și pentru profi

Simultan cu „cantonamentul” elevilor, 10 cadre didactice de la mai multe școli din Bihor au participat la atelierul „Aplicație digitală utilizată în procesul educațional 3 în 1”, ținut de Sarah Harvat, președinte și facilitator al Asociației EDUROD.

În cadrul atelierului, participanții au fost inițiați în utilizarea unei platforme care le permite crearea de prezentări și materiale educaționale, organizarea cursurilor și activităților și munca colaborativă.

Profesorii provin de la școlile Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea.

Burse pentru elevi

Elevii au fost informați de reprezentanții Make IT in Oradea și că pot obține burse școlare dacă aleg să urmeze cursurile universitare în oraș.

Dacă învață în clase cu profil real (matematică-informatică) sau au obținut rezultate la concursuri de specialitate - robotică, informatică, matematică, indiferent de profilul la care sunt înscriși, au media generală de cel puțin 8,50 și 10 la purtare, adolescenții din clasele a XI-a (semestrul II) și a XII-a pot primi 200 de lei pe lună.

Condiția obligatorie este ca, după terminarea liceului, să se înscrie la o universitate din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON