URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2022, 14:40

Elena Udrea merge la închisoare! A fost condamnată, definitiv, la 6 ani de detenție

Elena Udrea merge la închisoare! A fost condamnată, definitiv, la 6 ani de detenție foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, joi, la 6 ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”.

În esență, judecătorii au respins constestația în anulare depusă de Udrea și de alți inculpați în dosar și a menținut sentința de 6 ani de închisoare, dată de Înalta Curte de Casație și Justiție, astfel că fostul ministru al Dezvoltării trebuie să meargă la închisoare.

Contestația în anulare, o cale extraordinară de atac, a fost respinsă cu majoritate de către completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Astfel, Udrea va merge la închisoare.

Totul a pornit de la o anchetă jurnalistică

Cazul a ajuns în atenția procurorilor în urma unei anchete a jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor / Libertatea pornind de la faptul că, în 2011, în București a fost organizată Gala de box „Lucian Bute”, eveniment sportiv finanțat cu fonduri europene în urma deciziei ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea.

„Încă dinainte de desfășurarea galei de box, Gazeta Sporturilor / Libertatea a sesizat mai multe nereguli legate de contractul dintre ministerul condus de Elena Udrea și firma președintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, organizatoarea evenimentului. Seria dezvăluirilor publicate de echipa Gazetei s-a întins pe parcursul a 4 ani, până la sfârșitul lui 2015”, arată sursa citată.

Beneficii electorale și personale

DNA a trimis în instanță dosarul „Gala Bute” în aprilie 2015. Potrivit procurorilor, Elena Udrea a decis organizarea galei de box după discuții cu președintele FR Box, Rudel Obreja. Ulterior, ea le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”.

În plus, DNA susține că Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei (Ştefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Tudor Breazu) au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea. 

De asemenea, „sumele obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (filiala din București a unui partid și Rudel Obreja)”, susținea DNA conform sursei citate.

Udrea a fost acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Prejudiciul în acest caz este de peste 3 milioane de euro.

Proces întins pe 7 ani

Hotărârile definitive în dosarul Bute au fost anunțate de ÎCCJ în iunie 2018.

Astfel, fosta ministră a dezvoltării, Elena Udrea, a fost condamnată la 6 ani de închisoare, Rudel Obreja, fost președinte FR Box, la 5 ani de închisoare, asistentul personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a primit 3 ani de închisoare, iar Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea a primit 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare.

Cale extraordinară de atac

Profitând de o decizie a Curții Constituționale (CCR a decis că, la nivelul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Completurile de 5 judecători, deci și cel care o condamnase pe Udrea, au fost nelegal constituite), Udrea și alți inculpați au apelat la căi extraordinare de atac. 

Judecarea contestațiilor în anulare a început în noiembrie 2018, iar pronunțarea s-a făcut acum. 

HotNews.ro scrie că judecătorii au menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

Până la publicarea acestei știri, nu există o reacție oficială a Elenei Udrea.

Presa centrală mai amintește, între altele, că, în 2018, când ÎCCJ pronunțase sentința în caz, Udrea era în Costa Rica, unde ceruse și azil. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţa supremă. Udrea a revenit în România în iulie 2019.

Citiți întregul parcurs al cazului în articolul: Elena Udrea trebuie să execute 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a decis Curtea Supremă după 7 ani de procese

UPDATE: Udrea a fugit din țară

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ar fi fugit din țară înainte de pronunțarea verdictului final de condamnare la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

De altfel, tocmai pentru că nu a fost găsită acasă de polițiștii care urmau să o preia pentru ispășirea pedepsei, Poliția Română a dat-o în urmărire.

Citiți pe această temă articolul: Elena Udrea a fugit din țară și a fost dată în urmărire de Poliție!

UPDATE: Udrea a fost găsită în Bulgaria

Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, la câteva ore după ce a fost dată în urmărire de Poliția Română.

Citiți pe această temă articolul: „Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Telefonul
A fost o chestiune de timp minora sa ii localizeze SRI telefonul , ca in loc sa il lase acasa pornit sa il plimbe vreun prieten dupa el sa para ca e in tara l-a luat cu ea si mai si vorbea cu Iubi ca a reusit sa treaca .Prostia si domnia se plateste mereu
Postat 07 Aprilie 2022, 19:16 de Mare_blue17
În sfârșit!
După atâția ani, în sfârșit o veste bună. Angajații din justiție care încă mai cred în dreptate, nu trebuie să se dea bătuți. E foarte greu când majoritatea clasei politice este coruptă.
Postat 07 Aprilie 2022, 14:52 de and020
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON