URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2022, 16:44

Elena Udrea a fugit din țară și a fost dată în urmărire de Poliție!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, ar fi fugit din țară înainte de pronunțarea verdictului final de condamnare la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.

De altfel, tocmai pentru că nu a fost găsită acasă de polițiștii care urmau să o preia pentru ispășirea pedepsei, Poliția Română a dat-o în urmărire națională.

Imaginea acesteia a fost postată pe site-ul Poliției Române, la rubrica "Persoane urmărite".

„Impotriva numitei Udrea Elena - Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei inchisorii nr. 44 din 05.06.2018 de catre Tribunalul Bucuresti - Sectia I Penala, fiind condamnata la 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si abuz in serviciu”, se arată pe site.

A plecat din țară înainte de pronunțare

Potrivit Poliției de Frontieră, Udrea a ieșit din țară joi dimineață, 7 aprilie, prin vama Giurgiu, înainte ca judecătorii să pronunțe condamnarea la închisoare.

La ora în care a părăsit țara, fostul ministru nu avea restricționat dreptul la libera circulație.

„Persoana în cauză a părăsit teritoriul ţării în cursul dimineţii de 07.04.2022, pe cale terestră, în mod legal, deoarece nu avea restricţionat dreptul la liberă circulaţie de către instituţiile competente”, arată Poliția de frontieră.

Fugă cu repetiție

Polițiștii au informații că Udrea a fugit din țară încă din cursul dimineții, prin vama Giurgiu. 

Digi24 arată că ea este la un pas de a fi dată în urmărire internațională, cu atât mai mult cu cât nu ar fi la prima faptă de acest gen.

Presa centrală amintește, între altele, că, în 2018, când ÎCCJ pronunțase sentința în caz, Udrea se refugiase deja de câteva luni în Costa Rica, unde ceruse și azil. 

În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată.

A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţa supremă. Udrea a revenit în România în iulie 2019.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, hotărârile definitive în dosarul Bute au fost anunțate de ÎCCJ în iunie 2018.

Contestație în anulare, respinsă

Profitând, însă, de o decizie a Curții Constituționale (CCR a decis că, la nivelul Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Completurile de 5 judecători, deci și cel care o condamnase pe Udrea, au fost nelegal constituite), Udrea și alți inculpați au apelat la căi extraordinare de atac.

Joi, judecătorii ÎCCJ au respins contestația în anulare depusă de Udrea și au menținut sentința de 6 ani de închisoare.

Astfel, fosta ministră a dezvoltării, Elena Udrea, a fost condamnată la 6 ani de închisoare, Rudel Obreja, fost președinte FR Box, la 5 ani de închisoare, asistentul personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a primit 3 ani de închisoare, iar Ana-Maria Topoliceanu, fosta şefă a CNI, la 3 ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, Ştefan Lungu, fost consilier al ministrului Elena Udrea a primit 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare, Dragoş Botoroagă, om de afaceri din Petroșani, 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, iar Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în MDRT – 4 ani de închisoare cu suspendare.

Ce daune trebuie să plătească

HotNews.ro scrie că judecătorii au menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.

Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

UPDATE: Udrea, prinsă în Bulgaria

Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, la câteva ore după ce a fost dată în urmărire de Poliția Română.

Citiți pe această temă articolul: „Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON