URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2021, 17:40

Efectele pandemiei: Veniturile din parcări au scăzut, în premieră, în Oradea, cu peste 385.000 euro!

Veniturile din parcări ale Oradiei au scăzut anul trecut, în premieră, cu peste 385.000 euro, ca urmare a restricţiilor de circulaţie impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 şi a muncii de acasă.

După o creştere treptată - de la încasări de 9,9 milioane lei pe an în 2016, care au urcat la 13,7 milioane lei în 2017 şi 16,5 milioane lei în 2018, pentru a ajunge la 19,3 milioane lei în 2019 - anul trecut, veniturile oraşului de pe urma parcărilor s-au diminuat cu 1,8 milioane lei, ajungând, astfel, la 17,4 milioane lei.

"Veniturile din parcări au scăzut ca urmare restricţiilor de circulaţie. Oamenii au stat acasă aşa că nu şi-au mai plătit tichete sau abonamente de parcare. În plus, dacă în 2019 aveam în serviciu 42 de oameni, în 2020 numărul lor a scăzut la 33 de angajaţi. Am avut colegi care s-au mutat la Poliţia Locală, colegi de pe maşinile de ridicat care şi-au cerut transferul la Ambulanţă, unde era nevoie de oameni şi se ofereau bani mai mulţi, şi colegi care au plecat pur şi simplu", a declarat joi, pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, în urma conferinţei de presă privind raportul de activitate al acestei structuri în anul 2020.

Directorul a mai pus scăderea veniturilor din parcări pe seama celor trei luni de gratuitate acordate de municipalitate şoferilor care şi-au lăsat maşinile în parking-urile din Piaţa Independenţei şi strada Braşovului.

"Un an mai ciudat"

Potrivit acestuia, anul trecut a fostul unul complicat. "2020 avut părţi bune şi părţi proaste. Pe de o parte a fost un an mai ciudat, în care nu am ştiut la ce să ne aşteptăm, iar pe de cealaltă parte a fost unul mai liniştit în care, având în vedere anularea tuturor evenimentelor şi competiţiilor, am putut lucra aşezat", a spus Lucian Popa.

El a dat ca exemplu lucrările de reabilitare a Bazinului Olimpic. "Dacă ar fi fost program normal, clubul ne-ar fi presat să închidem şantierul cât mai repede pentru că ar fi avut de organizat evenimente. Aşa, am avut timp să descoperim şi să înlăturăm mai multe minusuri ale proiectului, pe care iniţial nu le-am văzut", a spus Popa.

"Lucrurile vor reveni la normal..."

În ceea ce priveşte anul 2021, directorul DPI se aşteaptă la o relansare a activităţii. "Treptat lucrurile vor reveni la normal şi, în mod cert, veniturile vor creşte inclusiv pe capitolul parcări", a afirmat directorul.

Popa spune că anul acesta municipalitatea îşi va majora numărul controlorilor de la 12, câţi are în prezent, la circa 20. "Potrivit normativelor, ar trebui să existe un controlor la 300 de locuri de parcare, ori noi suntem mult sub acest prag. La 8.000 de locuri de parcare avem doar 12 controlori", a declarat acesta.

Concursul urmează să fie anunţat pe site-ul municipalităţii la jumătatea lunii martie, efectivele de controlori urmând să crească din vară.

De altfel, diminuarea veniturilor pe fondul pandemiei a făcut ca veniturile totale ale DPI să se reducă cu 1,81%. Adică, de la 49,2 milioane lei în 2019, la 48,3 milioane lei în cursul anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
!?
in cel mai minunat oras din univers, in cea mai performanta primarie din galaxie, director peste parcari este unu care a luat o carciuma cu japca si a falit-o, emblematic.
Postat 04 Februarie 2021, 19:08 de User anonimizat
Aiurea...
Pana anul trecut, orice parcare ilegala era taxata si soferii stiau acest lucru. Acum insa, e plin tot centrul de astfel de masini parcate ilegal si nu se sinchisesc cei in masura sa-i "motiveze" pe acesti soferi sa utilizeze lourile legale. Uitati-va pe str. Andrei Saguna...au fost de desfiintate locurile de parcare de acolo pentru a face loc celor doua benzi...In fiecare zi e plin de masini parcate acolo ilegal, ce incurca circulatia si care evident nu platesc nimic. Uitati-va in jurul Tribunalului, e plin de msini parcate ilegal, pana si in "buza" parcarii etajate. Se inghesuiesc sub semnele de "Oprirea interzisa" de parca vor sa isi bata joc de regulamentele Primariei...pe Franz Schubert nu vedeao o masina pana anul trecut, iar acum e una langa alta desi e interzis accesul auto acolo...asta in conditiile in care e loc suficient in parcarea etajata...intereseaza pe cineva? Pe Alecsandri nu intra nimeni pana recent...acum? Isi parcheaza pitecantropii bolizii in usa cafenelelor si mai si lasa motoarele pornite...intereseaza pe cineva? Aiurea... Chiar acum am asa ceva ... etc. etc. etc...as putea da zeci de exemple. Din pacate, dincolo de imprejurarea ca, intr-adevar, a avut anumite efecte si pandemia, e la fel de clar ca ceva s-a schimbat in modul in care a actionat Primaria Oradea pana anul trecut si de atunci incoace... Cu ingrijoratoare perspective si in alte domenii...
Postat 04 Februarie 2021, 18:46 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON