URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Noiembrie 2012, 18:42

eCall - maşina sună singură la 112 în caz de accident

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se ştie bine cât de mult contează câteva secunde în medicina de urgenţă. Pe acest principiu, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a prezentat vineri, în cadrul unei demonstraţii, un nou serviciu pentru apel de urgenţă din vehicule. Din ianuarie 2015, Comisia Europeană le cere tuturor producătorilor din Europa să monteze astfel de sisteme, denumite eCall, pe toate autovehiculele nou fabricate.

Practic, în caz de accident, maşina va suna singură la 112, reducând mult timpii de identificare a zonei producerii evenimentului şi chiar poate salva vieţi.

În caz de accident grav, sistemul eCall se declanşează automat şi permite apelarea numărului european de urgenţă 112, transmiţând informaţiile despre accident (poziţia exactă a vehiculului accidentat şi direcţia deplasării) către operatori. De asemenea, solicitarea ajutorului de urgenţă poate fi efectuată manual de către oricare dintre călătorii din maşină prin simpla apăsare a unui buton instalat la bordul autovehiculului, scrie Adevărul.

Porivit sursei citate, localizarea este automată, pe baza informaţiilor GPS, şi durează aproximativ 14-15 secunde de la primirea apelului "Acesta este un apel e-call, vă rugăm aşteptaţi transmiterea datelor". În acest mod, operatorul ştie că este un apel e-call şi, în urma informaţiilor primite (care pot include tipul construcţiei maşinii, numărul de pasageri), stabileşte tipul de incident şi transferă aceste informaţii dispeceratelor responsabile pentru intervenţia la faţa locului: Poliţie, Ambulanţă, ISU.

În cazul în care dispecerul are nevoie de date suplimentare, poate apela la funcţia de interogare a bazei de date EUCARIS (o bază de date europeană care permite obşinerea datelor suplimentare despre autovehicule: număr de înmatriculare, proprietarul maşinii, dacă automobilul a fost sau nu furat). Unul dintre avantajale acestui sistem constă în faptul că, pe tot parcursul intervenţiei, echipajele comunică permanent cu dispeceratele pentru a transmite localizarea sau pentru a cere echipaje de suplimentare a intervenţiei.

Prin informatizarea întregului lanţ de procesare a cazului, reacţia echipajelor de salvare în caz de accidente va fi mult mai promptă, spun specialiştii, în special în situaţia în care există victime care nu pot comunica cu dispeceratul.

Preţul acestui sistem va fi între 50 şi 100 de euro, iar, potrivit estimărilor, această tehnologie grăbeşte sosirea echipajelor de salvare cu 40% în oraş şi cu 50% în mediu rural.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON