URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2023, 22:26

După tragedia din 2 Mai, Predoiu cere resetarea completă a MAI și IPJ Constanța. Ce propuneri legislative face ministrul, ca să scăpăm de șoferii băuți sau drogați (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Șeful Ministerului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a făcut public, luni, raportul corpului de control în cazul tragediei dintre 2 mai și Vama Veche, unde Vlad Pascu, un băiat de 19 ani, care consumase mai multe tipuri de droguri, a intrat cu mașina într-un grup de tineri, omorându-i pe doi dintre ei.

În esență, șoferul, care fusese oprit de 3 ori de poliție înainte de accident, ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară, iar mai mulți polițiști sunt acuzați că nu și-au făcut treaba.

Pentru a preveni astfel de tragedii, Predoiu a anunțat că se cere o resetarea completă a MAI și că „desființează” IPJ Constanța. „Îl vom reclădi, într-o nouă manieră adapată la situația din teren”, spune ministrul, care a făcut publice și o serie de propuneri legislative pentru a stârpi fenomenul drogurilor și alcoolului la volan.

Predoiu a precizat că raportul de control arată încălcări succesive ale normelor din partea echipajelor de Poliție, „pe fondul pregătirii profesionale precare ori a nerespectării cu bună știință a regulilor”, precum și carențe în actul managerial privind organizarea misiunilor din competență.

Vizați sunt: șeful IPJ Constanța și adjunctul său, un comisar şef de poliţie, şeful Serviciului Rutier din IPJ Constanţa, comisar de poliţie – şeful Poliţiei Mangalia, agent de poliţie – operator 112.

Între altele, ministrul a anunțat și că șeful Inspectoratului de Poliție Constanța și-a dat, luni demisia, conducerea IPJ fiind asigurată de o nouă echipă managerială, comisar-şef Mădălina Vlangăr, actual director la centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fost şef de brigadă de Combatere a Criminalităţii.

Reorganizarea MAI, de jos în sus

Subliniind că în Constanța „găsim toate tipurile de criminalitate”, de la evaziune fiscală până la trafic de persoane și droguri, Predoiu a spus că Poliția a dat greș până acum în combaterea acestor fenomene.

În context, ministrul a anunțat că a luat act de acuzațiile din presă și se impune o resetare completă a structurilor din MAI, mai concret „reorganizarea de sus până jos a MAI”, începând cu IPJ Constanța.

„Practic, desființez inspectoratul și îl vom reclădi, într-o nouă manieră adaptată la situația din teren”, a spus el, precizând că la Constanța va fi un proiect „pilot” care va fi implementat apoi în toată țara.

„Noua organigramă va fi adoptată în jurul datei de 15 octombrie, până atunci va fi o conducere interimară”, a spus el, potrivit HotNews.ro.

Alte măsuri anunțate au fost reorganizarea unităţilor de învăţământ ale MAI și, practic, militarizarea acestora.

„Concret, intenţionez să militarizăm toate instituţiile de învăţământ ale MAI”, a spus Predoiu, potrivit aceleiași surse, arătând și că „va fi regândită Agenţia Naţională Antidrog, raportat la evoluţia consumului de droguri în România”.

În plus, va avea în atenție și dotările Poliției Române, astfel că, între altele, până la sfârșitul anului vor fi achizționate și peste 200 de teste pentru depistarea drogurilor în toată țara.

Vrei carnet? Test antidrog

În context, Predoiu a anunțat și că va propune Guvernului și Parlamentului modificarea legislaţiei pe mai multe direcții, astfel încât să se efectueze test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanţe interzise, precum şi confiscarea obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri.

Potrivit G4media.ro, Predoiu a spus că va veni cu măsuri care vizează conducătorii auto, instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea carnetului reţinut pentru consum de alcool sau droguri.

”Deci, vrei carnet, test antidrog”, a spus el.

Ministrul de Interne a mai spus că propune instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog şi pentru alcool va fi obligatorie. În plus față de legislația actuală, atunci când în vehicul vor fi identificate substanţe, recipiente de alcool desfăcute, sau conducătorul figurează în baza de date că a încălcat legea privind consumul de alcool la volan sau pentru consum de droguri, vor fi făcute obligatoriu asemenea teste.

O altă propunere vizează mărirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere dacă a fost anulat ca urmare a consumului de alcool sau droguri. În prezent, acest termen este 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau pedepsei în regim de privare de libertate. ”Voi propune trei ani”, a spus el.

Predoiu a mai spus că va propune confiscarea obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri.

O altă propunere va fi suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deţine RCA, la fel cum se întâmplă acum în cazul lipsei Inspecției Tehnice Periodice.

Declarațiile integrale, mai jos:

 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu ce a venit Cătălin Predoiu, singurul liberal pe care îl apreciez necondiționat ...
... este o adevărată "revoluție" la nivelul acestui Stat Eșuat. De aceea cred că, pe la jumătatea demersurilor pe care le va începe (dacă va începe cu adevărat ceva), Cătălin Predoiu va fi ... ori "erou" ori "disponibilizat".
Postat 29 August 2023, 10:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON