URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 07 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
21 Septembrie 2023, 18:01

Duminică va avea loc prima ediţie a „Budureasa Mountain Running”, concurs naţional de alergare montană

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, 24 septembrie, comuna bihoreană Budureasa va găzdui un interesant concurs de alergare montană, intitulat sugestiv „Budureasa Mountain Running”.

Competiţia este organizată de ACS Bihorul Oradea, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Budureasa, şi face parte dintr-un program de evenimente socio-culturale şi sportive pe care localitatea bihoreană şi-a propus să le organizeze, după ce a devenit staţiune turistică de interes local, de la începutul acestui an.

Detaliile concursului, ce va reuni la start şi câţiva campioni naţionali şi balcanici, au fost oferite în cadrul unei conferinţe de presă organizate de primarul şi viceprimarul comunei Budureasa, Adrian Magda şi, respectiv, Ionuţ Laza, împreună cu preşedintele ACS Bihorul, cunoscutul antrenor de atletism Călin Laza.

Traseu de 16 km

„Încercăm să avem mai multe evenimente în comuna noastră, proaspăt declarată staţiune turistică. Este vorba despre localitatea Budureasa, nu Stâna de Vale, care a fost declarată staţiune turistică de interes local. Astfel, dorim să organizăm cât mai multe evenimente an de an. Acest eveniment, „Budureasa Mountain Running”, sperăm să promoveze localitatea noastră, să se audă mai mult de Budureasa şi să ajungă acolo unde îi este locul, pentru că avem o comună foarte frumoasă, cu una dintre cele mai mari suprafeţe montane din ţară, de aproximativ 35.000 de hectare”, a declarat primarul Adrian Magda.

De altfel, traseul concursului de duminică a fost stabilit astfel încât să străbată locurile deosebite ale localităţii. Competiția se va desfășura pe un taseu de 16 km cu diferență de nivel de +700 m.

Startul și Finish-ul vor fi deopotrivă în Budureasa, în fața Căminului Cultural, dar traseul va fi pe drum de asfalt, drumuri forestiere și poteci turistice, care vor fi marcate corespunzător. În caz de vreme nefavorabilă, traseul concursului poate suferi modificări, după cum au mai anunţat organizatorii.

„Vor fi prezenţi la start doi sportivi de la clubul Steaua Bucureşti, un sportiv de la Sighişoara, campion naţional şi campion balcanic la alergare montană şi, bineînţeles, mulţi amatori. Va fi un singur start, pentru fete şi băieţi, la ora 11, vom avea clasamentul general open, la fete şi băieţi, dar şi pe categorii. Premierea va fi oficiată de reprezentanţii comunei Budureasa. Vor fi premii în bani, dar şi în produse tradiţionale ale producătorilor locali”, a declarat Călin Laza, preşedintele ACS Bihorul.

Nu oricine poate participa

De menţionat că la concurs pot participa persoanele care au împlinit 14 ani și sunt apte pentru alergări de anduranță.

Toți competitorii sub 18 ani au nevoie de un acord semnat de un părinte (sau de tutore) în formă scrisă. Sportivii suspendați pentru dopaj nu au drept de participare.

Toți participanții vor semna o declarație pe propria răspundere în care se precizează că au luat la cunoștință regulamentul concursului și faptul că organizatorii nu pot fi trași la răspundere pentru accidente suferite sau pagube produse.

“Organizatorii își rezervă dreptul de a retrage de la concurs participanții în stare de ebrietate, participanții care se află sub influența substanțelor stupefiante sau sunt în mod vizibil într-o stare precară de sănătate, precum și pe cei care nu au echipament corespunzător”, se arată în regulamentul de concurs.

“Sperăm ca totul să iasă bine la această primă ediţie. Sperăm să continuăm organizarea concursului şi în anii viitori. Cu această ocazie se poate remarca şi localitatea noastră, care are locuri frumoase, care pot fi descoperite de participanţi”, a declarat, la rândul său, Ionuţ Laza, viceprimarul comunei Budureasa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O zona frumoasa de munte
Voi si eu prezent. Alergarea in zona montana este intodeauna benefica.
Postat 21 Septembrie 2023, 18:40 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6029 RON
  • 1 EUR = 4.9681 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON