URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2019, 17:10

Drum nou! Comunele Sânmartin şi Nojorid vor să îşi construiască propriul drum de legătură

Drum nou! Comunele Sânmartin şi Nojorid vor să îşi construiască propriul drum de legătură foto: Facebook Ioan Mang
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunele Sânmartin şi Nojorid vor să îşi construiască propriul drum de legătură. Noua cale de acces este menită să înjumătăţească distanţa dintre cele două localităţi şi să fluidizeze traficul pe centura Oradiei.

Drum nou!

Noul drum ar urma să pornească din DN 79 între Leş şi Nojorid pentru a înainta peste câmpuri până la Cihei cu ieşire din Cordău în DN 76 în vecinătatea aquapark-ului President din Băile Felix. De aici, calea de legătură ar urma să înainteze printre Betfia şi Haieu pentru a ieşi în DN 1 înainte de Oşorhei.

"Am discutat atât cu Primăria Nojorid cât şi cu Consiliul Judeţean Bihor pe marginea acestui proiect. Avem deja în lucru o temă de proiectare şi vrem ca aceasta să se concretizeze cât mai curând", a declarat pentru BIHOREANUL, primarul de Sânmartin, Cristian Laza (foto).

Potrivit edilului, investiţia ar putea fi derulată prin Zona Metropolitană Oradea sau printr-o formă asociativă distinctă. "Eu am făcut o propunere de drum de legătură către ZMO, nu mi-au luat-o în seamă. Dacă nu vom ajunge la un acord, probabil va trebui să înfiinţăm un ADI nou între Sânmartin şi Nojorid", a spus Laza.

Înfiinţarea noii agenţii va fi facilitată de faptul că ambele administraţii locale sunt reprezentate de primari PSD, sprjiniţi la rândul lor de conducerea social-democrată de la nivelul Consiliului Judeţean Bihor.

Pe banii pentru staţiuni

Primarul de Sânmartin este de părere că demersurile pentru demararea investiţiei s-ar putea concretiza încă de anul acesta.

"Anul acesta se va finaliza documentaţia, urmând să găsim soluţii pentru finanţarea lucrărilor. O variantă ar fi fondurile guvernamentale destinate staţiunilor balneo-climaterice, iar a doua variantă ar fi preluarea lucrării de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Infrastructură Rutieră", a declarat Laza.

Chiar dacă nu există deocamdată un cost estimat al acestei investiţii, primarul este de părere că efortul financiar nu va fi exagerat. "Cert este că nu vor fi exproprieri multe şi costisitoare. Traseul traversează terenuri agricole şi pe o porţiune înaintează de-a lungul unui drum existent", a spus edilul.

Drumuri de Oradea

Ideea unei căi noi de legătură între localităţile Nojorid, Sânmartin şi Oşorhei a apărut în urmă cu circa 4 ani, dar a rămas în stadiul de proiect. Eforturile financiare ale municipalităţii orădene şi ale Zonei Metropolitane s-au concentrat pe construcţia drumului de legătură Oradea – Sântandrei (9 milioane lei), dat în folosinţă la sfârşitul anului trecut şi amenajarea unei căi de legătură între cartierul Podgoria şi satul Fughiu din Oşorhei (4,5 milioane lei).

În plus, ZMO mai vizează construirea din fonduri proprii a unui drum de legătură Oradea - Paleu prin livezile de deasupra sanatoriului TBC (8 milioane lei) şi, din bugetul CNAIR, a unei legături care să lege peste câmpuri, cu pod peste Crişul Repede şi pasaje peste Calea Borşului, zona şoselei de centură cu comuna Biharia, pentru a asigura accesul la viitoarea autostradă Transilvania (150 milioane euro).

Reprezentanţii municipalităţii orădene, principalul contributor la bugetul ZMO, au trecut la coada listei de priorităţi construirea unui drum nou Oradea - Sânmartin după ce proiectul arterei care trecea prin staţiunea Băile 1 Mai a fost respins de conducerea comunei învecinate, la presiunea proprietarilor de pensiuni din zonă ameninţaţi cu exproprierea şi deranjul provocat de traficul rutier.

"E un lucru bun"

În ciuda relaţiilor glaciale cu reprezentanţii administraţiei locale din Sânmartin, primarul de Oradea, Ilie Bolojan, spune că municipalitatea va sprijini proiectul drumului de legătură Sânmartin - Nojorid.

"Era un proiect mai vechi, de 3 - 4 ani, ca din zona Oşorhei, venind dinspre Cluj, să virezi la stânga pe lângă Alparea, Pădurea cu narcise, să ocoleşti Băile Felix şi să ieşi în zona Nojorid. Eu cred că acest proiect, dacă se revizuieşte, e un lucru bun şi noi îl vom susţine", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Bolojan.

De altfel, reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Consiliului Judeţean au avut deja discuţii de principiu pe această temă. "Mă bucură faptul că domnul primar Bolojan susţine ideea mea privind realizarea unui drum de legătură între DN 79 (Nojorid), DN 76 (Băile Felix) şi DN 1 (Oşorhei) ca parte a viitoarei centuri metropolitane", a anunţat marţi dimineaţă pe Facebook, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang (foto).

Potrivit lui Mang, noua cale de acces "va dezvolta turismul în zona Băile Felix, asigurând accesul mai rapid al turiştilor în staţiune". Rămâne de văzut, însă, cine şi când o va şi realiza...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ziceți că e o idee de acu' 4 ani ?!? Cât tupeu !?!
Proiectul acesta, al centurii zonei metropolitane, era început încă din 2006 și a fost prezentat la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor Oradea, care a fost organizată la Oradea în primăvara lui 2007, unde am fost mai mulți invitați din toată țara !?! Apoi am tot primit de la ZMO, inclusiv la Primăria Sibiu unde activam la aceea vreme, un buletin informativ și chiar o strategie ce fusese prezentată la Bruxelles, tot în 2007, și care avea acest proiect printre prioritățile degrevării traficului de tranzit în aria transfrontalieră imediată !?! Mă mir că, nu numai nu s-a schimbat nimic din traseul care ocolea centrele de comune ale zonei, dar nu s-a mișcat nimic de atunci - ca proiect de drum expres care să se conecteze la autostradă și la drumurile naționale, aflat și pe lista CNADR din 2008 - cu toate că era o lucrare pe care, ulterior, am găsit-o în portofoliul Băncii Europene de Investiții pentru România, conform publicațiilor de atunci ce apăreau la Bruxelles !?! De fapt, se pare că unele comune limitrofe s-au săturat de poveștile orădene și vor să-și ia soarta în mâini proprii ... urmând a face cât de cât ceva pentru locuitori, nu tot timpul împotriva intereselor lor !?!
Postat 15 Ianuarie 2019, 20:18 de CrisDumi
Sa se facă la 2 benzi pe sens
Ideea nu e rea. Și chiar trebuie
Postat 15 Ianuarie 2019, 19:38 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON