URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2019, 09:15

Dramaturgul Matei Vișniec, la Oradea: „Artistul este perturbatorul banalității” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Aproximativ 50 de orădeni au participat, sâmbătă după-amiază, la Librăria Humanitas, la lansarea celei mai noi cărţi a dramaturgului Matei Vişniec, "Ultimele zile ale Occidentului".

Cartea răspunde mai multor dileme legate de decăderea Occidentului, de la invazia islamică şi africană în spaţiul european, la atacurile teroriste din Franţa din 2016. Povestiri şi dialoguri din volum au fost folosite recent în spectacolul "Occident Express", susţinut de Teatrul Szigligeti.

O carte pentru est-europeni 

Stabilit de mult timp în Franţa, Matei Vişniec a spus că dorinţa de a scrie această carte l-a încolţit după atentatele teroriste din Paris, în care oraşul s-a transformat dintr-o capitală romantică şi culturală, într-una a terorii. Ca jurnalist, avea multe informaţii pe care dorea să le împărtăşească dincolo de spaţiul limitat al profesiei. 

Cu toate că tema declinului Occidentului a fost abordată încă de la Primul Război Mondial, el nu s-a produs niciodată. "Occidentul nu a murit niciodată, iar sociologia sau alte ştiinţe nu ne-au răspuns de ce. Doar literatura ne poate da asemenea răspunsuri", a spus dramaturgul.

Vişniec s-a aflat în acest weekend la Oradea pentru a participa la prima reprezentaţie în limba maghiară a spectacolului "Occident Express" în care sunt reproduse scene şi dialoguri din volumul "Ultimele zile ale Occidentului". Premiera a avut loc vineri seară la Teatrul Szigligeti, în Sala Mare. 

Un miracol orădean

Vişniec a definit spectacolul susţinut la teatrul orădean drept "un miracol". "Întâlnirea dintre scriitor, regizor, scenograf şi actori trebuie să fie una alchimică. Toate aceste suflete, când se întâlnesc, trebuie să fie o forţă, iar eu am simţit-o aseară", a spus dramaturgul în prezenţa regizorului spectacolului "Occident Express", Zalán Zakariás.

În cadrul evenimentului, Vişniec l-a întrebat pe regizor de ce a ales teatrul românesc, în ciuda faptului că avea studii teatrale în Budapesta. "Teatrul românesc este mai profund, mai metaforic", a răspuns Zakariás.

Dramaturgul a afirmat că, spre deosebire de teatrul francez, unde regizorii îşi folosesc mai mult capul la realizarea unui spectacol, în teatrul românesc aceştia abordează lucrurile cu inima, ceea ce oferă o altă intensitate spectacolelor.

Jurnalist al Radio France Internationale, Vişniec a scris poezie, romane şi piese de teatru atât în română cât şi în limba franceză. Pentru a-şi "justifica" plăcerea pentru abordarea multor forme ale literaturii, Vişniec le-a spus orădenilor că opera sa a fost influenţată de trei lucruri: ritualurile omeneşti, cum ar fi cel de înmormântare din România, opera lui Caragiale şi circul. "Artistul este un perturbator al banalităţii", a argumentat dramaturgul.

Volumul "Ultimele zile ale Occidentului" se poate achiziţiona la Librăria Humanitas, la preţul de 45 lei, iar spectacolul "Occident Express" este pus în scenă duminică, de la ora 17, la Teatrul Szigligeti, interpretat în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON