URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2021, 16:20

Două noi recorduri în criza Covid, apel disperat al autorităților. 16 copii la terapie intensivă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două recorduri negative în cazul crizei Covid au fost anunţate, duminică, de autorităţi. Este vorba despre cel mai mare număr de pacienţi cu Covid internaţi în spitale, dar şi cel mai mare număr de pacienţi la ATI cu SARS-Cov-2.

Autorităţile şi medicii fac apeluri la populaţie să respecte restricţiile şi anunţă noi măsuri în gestionarea crizei, atrăgând atenţia că tot mai mulţi tineri sănătoşi ajung să facă forme grave ale bolii.

În prezent, peste 160 de copii infectaţi cu Covid sunt internaţi în spitale, dintre care 16 sunt în secţii de terapie intensivă.

Noutăţile au fost anunţate, într-o conferinţă de presă, de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, alături de consilieri şi medici din Capitală, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că încă 4.151 cazuri noi de coronavirus au fost raportate duminică, după efectuarea a 21.557 de teste.

În ultima zi, în toată țara au fost înregistrate 97 decese de persoane infectate cu Covid-19, iar în unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 13.714. Dintre acestea,1.456 sunt internate în secţii de Anestezie-Terapie Intensivă.

"Familii întregi vin la spital"

"Avem două noi recorduri care nu ne bucură: cel mai mare număr de pacienţi internaţi cu Covid-19 şi cel mai mare număr de pacienţi internaţi la ATI (1.456)", a început ministrul Sănătăţii, adăugând că, pentru depăşirea acestui val trei de infectări, unul mai agresiv decât celelalte două, este nevoie de o mai mare implicare din partea populaţiei. 

"Cred că va fi nevoie de un efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine ieşirea din această pandemie, luminiţă pe care deja o vedem", a mai spus Voiculescu.

Acesta a adăugat că acest val trei "nu ar trebui să îl judecăm doar prin prisma cifrelor", căci vine cu noi pacienţi în număr mare şi "vedem o creştere a ratei de transmitere a virusului".

"Mai pe româneşte vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei", a arătat ministrul Sănătăţii, atrăgând atenţia şi că în secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă este evidentă scăderea medie a vârstei pacienţilor în stare foarte gravă.

Atenție la copii!

Dacă la începutul pandemiei, victimele erau în special din rândul categoriilor cu alte boli asociate, acum boala afectează tot mai mulţi tineri sănătoşi.

De asemenea, dacă la începutul pandemiei copiii păreau mai puţin afectaţi de Covid, acum numărul acestora este în creştere. Peste 160 sunt internaţi cu Covid.

"Vedem apariţia formelor grave la pacienţi fără comorbidităţi. Vedem acum şi persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate, dar ajung să dezvolte forme grave. În prezent, avem 166 copii internaţi, 16 în secţii ATI, 2 intubaţi. Din totalul pacienţilor cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienţi intubaţi. Asta spre deosebire de începutul pandemiei, când proporţia formelor critice era semnificativ mai redusă", a spus Voiculescu.

Presiune pe UPU. Noi măsuri pentru combaterea pandemiei

El a adăugat că Ministerul Sănătăţii are în vedere trei măsuri pentru gestionarea crizei: suplimentarea paturilor în spitale, regândirea şi optimizarea fluxurilor medicale pentru degrevarea unităților de primire a urgențelor şi optimizarea fluxurilor medicale, în aşa fel încât urgenţele de patologie non-Covid să fie direcţionate către alte spitale care până în prezent nu au oferit îngrijire de urgenţă. 

Asta, în contextul în care unităţile de primire a urgenţelor din toată ţara sunt supuse unor presiuni foarte mari ca urmare a numărului mare de pacienţi infectaţi, iar medicii fac cu greu față valului mare de îmbolnăviri.

"Nu putem să tragem la infinit de aceiaşi oameni. Avem nevoie să evitaţi aglomerările, să purtaţi masca, să rămâneţi în casă dacă nu este necesar să ieşiţi, avem nevoie de igiena personală, spălarea mâinilor, avem nevoie ca oamenii să se vaccineze", a spus Voiculescu.

Proba unei generaţii

Ministrul Sănătății a mai adăugat și că perioada următoare nu va fi deloc ușoară. 

"Intrăm într-o perioadă (s-ar putea chiar între paştele catolic şi cel ortodox) care va fi proba unei generaţii. La fel cum bunicii noştri şi-au dat proba generaţiei în al doilea război mondial, la fel cum o generaţie întreagă a fost impactată de ce s-a înt la Revoluţie, vom vedea cât de solidari, responsabili putem să fim. Cu un comportament responsabil putem salva mai mulţi oameni decât au decedat la Revoluţie", a mai spus Voiculescu, adăugând că, adoptând un comportament responsabil din partea populaţiei, putem învinge o pandemie.

În ce privește suplimentarea paturilor de terapie Covid, Voiculescu a spus că în fiecare oraș, lucrurile se schimbă „de la o oră la alta”.

„Găsim paturi noi, dar nu durează mult până sunt ocupate”, a mai avertizat ministrul Sănătății.

Vezi mai jos întreg conţinutul conferinţei de presă:

 

Ambulanțele stau la coadă

De altfel, aglomerația din spitalele din România este una dintre cele mai arzătoare teme ale momentului.

Pentru a evidenția fenomentul, Vlad Voiculescu a postat sâmbătă, pe contul său de Facebook, două fotografii în care se văd ambulanţe stând la coadă să ducă pacienţii în spitale.

"Nu, nu sunt parcări de ambulanţe ci cozi în faţa unor spitale care tratează pacienţi Covid-19", a anunţat ministrul.

Una dintre fotografii este de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi arată cum şapte autosanitare aşteaptă la intrarea în spital. Medicii de la acest spital spun că lucrează sub presiune, în condiţiile în care adresabilitatea depăşeşte cu mult numărul de paturi existente în spital, conform HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON