URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Aprilie 2021, 16:20

Două noi recorduri în criza Covid, apel disperat al autorităților. 16 copii la terapie intensivă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două recorduri negative în cazul crizei Covid au fost anunţate, duminică, de autorităţi. Este vorba despre cel mai mare număr de pacienţi cu Covid internaţi în spitale, dar şi cel mai mare număr de pacienţi la ATI cu SARS-Cov-2.

Autorităţile şi medicii fac apeluri la populaţie să respecte restricţiile şi anunţă noi măsuri în gestionarea crizei, atrăgând atenţia că tot mai mulţi tineri sănătoşi ajung să facă forme grave ale bolii.

În prezent, peste 160 de copii infectaţi cu Covid sunt internaţi în spitale, dintre care 16 sunt în secţii de terapie intensivă.

Noutăţile au fost anunţate, într-o conferinţă de presă, de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, alături de consilieri şi medici din Capitală, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că încă 4.151 cazuri noi de coronavirus au fost raportate duminică, după efectuarea a 21.557 de teste.

În ultima zi, în toată țara au fost înregistrate 97 decese de persoane infectate cu Covid-19, iar în unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 13.714. Dintre acestea,1.456 sunt internate în secţii de Anestezie-Terapie Intensivă.

"Familii întregi vin la spital"

"Avem două noi recorduri care nu ne bucură: cel mai mare număr de pacienţi internaţi cu Covid-19 şi cel mai mare număr de pacienţi internaţi la ATI (1.456)", a început ministrul Sănătăţii, adăugând că, pentru depăşirea acestui val trei de infectări, unul mai agresiv decât celelalte două, este nevoie de o mai mare implicare din partea populaţiei. 

"Cred că va fi nevoie de un efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine ieşirea din această pandemie, luminiţă pe care deja o vedem", a mai spus Voiculescu.

Acesta a adăugat că acest val trei "nu ar trebui să îl judecăm doar prin prisma cifrelor", căci vine cu noi pacienţi în număr mare şi "vedem o creştere a ratei de transmitere a virusului".

"Mai pe româneşte vedem familii întregi care vin la spital după puţină vreme de la infectarea primului membru al familiei", a arătat ministrul Sănătăţii, atrăgând atenţia şi că în secţiile de Anestezie-Terapie Intensivă este evidentă scăderea medie a vârstei pacienţilor în stare foarte gravă.

Atenție la copii!

Dacă la începutul pandemiei, victimele erau în special din rândul categoriilor cu alte boli asociate, acum boala afectează tot mai mulţi tineri sănătoşi.

De asemenea, dacă la începutul pandemiei copiii păreau mai puţin afectaţi de Covid, acum numărul acestora este în creştere. Peste 160 sunt internaţi cu Covid.

"Vedem apariţia formelor grave la pacienţi fără comorbidităţi. Vedem acum şi persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate, dar ajung să dezvolte forme grave. În prezent, avem 166 copii internaţi, 16 în secţii ATI, 2 intubaţi. Din totalul pacienţilor cu forme critice, mai mult de o treime sunt pacienţi intubaţi. Asta spre deosebire de începutul pandemiei, când proporţia formelor critice era semnificativ mai redusă", a spus Voiculescu.

Presiune pe UPU. Noi măsuri pentru combaterea pandemiei

El a adăugat că Ministerul Sănătăţii are în vedere trei măsuri pentru gestionarea crizei: suplimentarea paturilor în spitale, regândirea şi optimizarea fluxurilor medicale pentru degrevarea unităților de primire a urgențelor şi optimizarea fluxurilor medicale, în aşa fel încât urgenţele de patologie non-Covid să fie direcţionate către alte spitale care până în prezent nu au oferit îngrijire de urgenţă. 

Asta, în contextul în care unităţile de primire a urgenţelor din toată ţara sunt supuse unor presiuni foarte mari ca urmare a numărului mare de pacienţi infectaţi, iar medicii fac cu greu față valului mare de îmbolnăviri.

"Nu putem să tragem la infinit de aceiaşi oameni. Avem nevoie să evitaţi aglomerările, să purtaţi masca, să rămâneţi în casă dacă nu este necesar să ieşiţi, avem nevoie de igiena personală, spălarea mâinilor, avem nevoie ca oamenii să se vaccineze", a spus Voiculescu.

Proba unei generaţii

Ministrul Sănătății a mai adăugat și că perioada următoare nu va fi deloc ușoară. 

"Intrăm într-o perioadă (s-ar putea chiar între paştele catolic şi cel ortodox) care va fi proba unei generaţii. La fel cum bunicii noştri şi-au dat proba generaţiei în al doilea război mondial, la fel cum o generaţie întreagă a fost impactată de ce s-a înt la Revoluţie, vom vedea cât de solidari, responsabili putem să fim. Cu un comportament responsabil putem salva mai mulţi oameni decât au decedat la Revoluţie", a mai spus Voiculescu, adăugând că, adoptând un comportament responsabil din partea populaţiei, putem învinge o pandemie.

În ce privește suplimentarea paturilor de terapie Covid, Voiculescu a spus că în fiecare oraș, lucrurile se schimbă „de la o oră la alta”.

„Găsim paturi noi, dar nu durează mult până sunt ocupate”, a mai avertizat ministrul Sănătății.

Vezi mai jos întreg conţinutul conferinţei de presă:

 

Ambulanțele stau la coadă

De altfel, aglomerația din spitalele din România este una dintre cele mai arzătoare teme ale momentului.

Pentru a evidenția fenomentul, Vlad Voiculescu a postat sâmbătă, pe contul său de Facebook, două fotografii în care se văd ambulanţe stând la coadă să ducă pacienţii în spitale.

"Nu, nu sunt parcări de ambulanţe ci cozi în faţa unor spitale care tratează pacienţi Covid-19", a anunţat ministrul.

Una dintre fotografii este de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov şi arată cum şapte autosanitare aşteaptă la intrarea în spital. Medicii de la acest spital spun că lucrează sub presiune, în condiţiile în care adresabilitatea depăşeşte cu mult numărul de paturi existente în spital, conform HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON