URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2017, 15:32

Destituirea managerului de la Ambulanţa Bihor dăunează alianţei locale PSD-ALDE: “Creează o fisură”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul manager al Serviciului de Ambulanţă Bihor, Gheorghe Pintea, "mazilit" miercuri printr-un ordin semnat de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că a atacat în instanţă decizia, pe care o consideră ilegală.

Într-o conferinţă de presă organizată joi la sediul SAJ, fostul manager a susţinut că revocarea sa a fost o decizie politică. "În Colegiul Director sunt 4 membri PSD şi eu eram singurul ALDE. Aşa se explică faptul că am fost revocat din acel colegiu la 2 ore după sosirea ordinului ministerial. În acest timp, directorul economic Liviu Sabău Popa este şi în prezent membru (n.r. - al Colegiului Director), deşi ar fi trebuit revocat în condiţiile în care de la 1 octombrie ocupă ilegal funcţia, fiindcă nu are certificat de atestare a cunoştinţelor în domeniul Sistemului European de Conturi, obligatoriu pentru directorii economici din toate instituţiile statului", a declarat Pintea.

Bolnav închipuit

Sabău Popa, spune Pintea, se află în concediu medical de trei săptămâni, dar afecţiunea nu l-a oprit să participe la evenimente publice, depunând coroane de Ziua Oradiei şi de Ziua Armatei, alături de alţi reprezentanţi ai PSD.

În opinia fostului manager al SAJ, solicitarea pe care a făcut-o la Ministerul Sănătăţii pentru clarificarea situaţiei în care se află directorul economic, care este şi consilier onorific al ministrului Florian Bodog, i-a adus o "bilă neagră", la fel ca şi faptul că s-a opus propunerii Colegiului Director de a ceda unele echipaje medicale centrelor medicale de permanenţă. "Nu puteam face aşa ceva, acele maşini au câte 7-8 solicitări pe zi. Nu exista nicio justificare", spune Pintea.

Înlocuit de... reclamat

Ultima picătură ar fi fost însă faptul că a solicitat declanşarea unui control administrativ în departamentul condus de directorul medical al SAJ Bihor, Liciniu Venter, şi el membru PSD.

"Au fost între 15-20 de persoane, medici şi asistenţi medicali, care mi s-au plâns că sunt zile în care au lucrat şi nu au fost pontaţi. Apoi am aflat că au fost foarte multe schimburi de tură, fără să fi fost înregistrate în acte, cum cere regulamentul. Nu poţi să mergi la lucru, ca medic, în locul altuia. Dacă se întâmplă un accident, cine răspunde? Cel care a lucrat sau cel care apare în acte şi de fapt a stat acasă?", explică Pintea motivul pentru care a dispus verificarea neregulilor, adăugând că Venter a refuzat să pună documentele la dispoziţia comisiei de control .

"Suntem o instituţie publică, atitudinea lui nu era normală, iar marţi urma să îi cer o notă explicativă. N-am apucat, pentru că peste noapte m-au demis", zice Pintea.

Probleme în coaliţie

Numit manager interimar "cu sprijinul ALDE", postul revenind acestei organizaţii în urma negocierilor cu PSD, Pintea a solicitat conducerii judeţene a partidului său să ia o poziţie şi să lămurească situaţia.

"S-a creat o mare fisură între PSD şi ALDE ca urmare a acestei situaţii, şi spun acest lucru cu acordul conducerii filialei. Există chiar posibilitatea să se boicoteze proiectele din Consiliul Judeţean ale PSD şi UDMR. Însă vom lua o decizie la sfârşitul acestei săptămâni", a declarat Pintea ulterior conferinţei de presă, pentru BIHOREANUL.

Din şef, subaltern

Deocamdată, Pintea a preluat alt post în cadrul SAJ Bihor, de auditor, pe care l-a câştigat în urma unui concurs controversat organizat în această vară, la care a candidat de unul singur. Funcţia rămăsese vacantă după ce fostul auditor al SAJ a câştigat un concurs pentru ocuparea unui post de şef Serviciu RUNOS (Serviciul Resurse Umane, Normare, Organizare şi Salarizare - n.r.).

"Totul a fost legal, concursul a fost mediatizat, comisia de examen a fost formată din auditori din alte judeţe, care m-au notat în funcţie de performanţe, nicidecum pe ochi frumoşi. Se poate verifica. După ce am fost declarat câştigător, mi-am suspendat activitatea pe perioada în care ocup funcţia de manager", explică el, susţinând că din postul de auditor va reintra în politică şi, mai mult, va face sindicat în cadrul SAJ Bihor.

În pită

Între timp, conducerea SAJ a fost preluată temporar de dr. Liciniu Venter, care a candidat pentru PSD la alegerile locale, dar neagă că ar fi înregimentat politic. "Cred că domnul Ioan Mang ar trece pe lângă mine pe stradă, pentru că nu mă cunoaşte. Nu am nicio activitate politică", a pretins medicul. 

Noul manager a respins acuza că ar fi refuzat să se pună la dispoziţia comisiei de control. Deşi spune că ar fi fost nefiresc să fie controlat de medicii din subordinea sa, Venter susţine că avea pregătit dosarul cu documentele cerute de comisia care trebuia să-l verifice, dar nu a mai apucat să-l predea membrilor acesteia.

"Este ca şi cum medicii de la Spitalul Judeţean ar fi fost puşi să-l controleze pe domnul Carp. În fine... Dar eu nu m-am sustras. Aveam toate documentele pregătite. Şi pontajele pentru medici, şi pentru medici, şi pentru şoferi. Erau pe birou şi urma să i le predau domnului Pintea în cursul zilei de miercuri, dar nu am mai apucat", a susţinut noul manager.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON