URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
25 Martie 2023, 10:50

Despre război, la muzeu. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în dialog cu fostul șef al centrului NATO din Oradea 

Despre război, la muzeu. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în dialog cu fostul șef al centrului NATO din Oradea  (sursa foto: Facebook / Ukraine.Ua / verbovaya.d)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anulată la începutul lunii martie, conferința „Provocări la adresa echilibrului de securitate la nivel regional și global generate de războiul din Ucraina” se va ține până la urmă pe 30 martie, la Muzeul Țării Crișurilor, unde vor intra în dialog dr. Cristian Diaconescu, ex-ministru de Externe, și conf. univ. dr. Eduard Simion, primul șef al Centrului NATO din Oradea.

Evenimentul va fi deschis de managerul muzeului, istoricul Gabriel Moisa, și se desfășoară sub egida Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor, de această dată într-un format de tip interviu-dialog. El se va ține în sala de conferințe a MȚC, începând cu ora 17, intrarea fiind liberă, în limita a 150 de locuri. 

„Dr. Cristian Diaconescu (n. 1959, București), jurist, diplomat și om politic, este în prezent una dintre cele mai apreciate și autorizate voci ale momentului în materie de politică externă și relații internaționale. Cariera sa profesională a debutat în calitate de judecător, apoi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ocupat funcții de răspundere, inclusiv cea de Ministru , după ce în anul 2004 a ocupat aceeași funcție în cadrul Ministerului de Justiție. Activitatea profesională a fost dublat de activitatea didactică și științifică ca membru fondator al Fundației Colegiului Național de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation și profesor în cadrul Colegiului Național de Apărare și al Institutului de Drept și Relații Internaționale”, îl prezintă gazdele pe primul dintre invitați.

Despre partenerul său de dialog, general de brigadă (r) Eduard Simion, MȚC transmite că, „pe lângă specialitatea de bază infanterie, a activat și ca parașutist militar, ofițer de Intelligence, precum și specialist în Relații Internaționale, trecând prin toate treptele ierarhice ale carierei militare”. Totodată, Simion a înființat Centrul de Excelență NATO HUMINT, cu sediul în Oradea, și a fost primul director al acestuia începând cu anul 2007. Acum, el este conferințiar universitar la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. 

„Prin această conferință se dorește o analiză amplă asupra evenimentelor în desfășurare la nivel regional și global. Tematica propusă este una diversă și cuprinzătoare, plecând de la războiul din Ucraina, dar atingând o paletă foarte largă de teme de interes din sfera geopoliticii, relațiilor internaționale și politică externă”, transmit organizatorii. 

MȚC anunță evenimentul în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Conferința a fost anunțată inițial la finalul lunii februarie ca urmând să aibă loc pe 2 martie. Evenimentul a fost anulat în scurt timp, „din motive obiective”, fără a fi specificat care anume au fost acestea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Îmi place Ucraina pt ca luptă, imi place ca Rușii se luptă cu Rușii.
Nu se poate anticipa cine va câștiga, dacă Rusia câștiga, am pus-o, dar nu am pus-o pt ca economia lor e la pământ, cât despre tehnologia lor :::: )))))) e asa cum a zis bunicul, doar ca bunicul a murit acum 37 de ani. Teritoriile nu avem cum sa le luăm înapoi pt ca Ucraina luptă pt independența, dar dacă vrea in lumea bună, nu are decât sa respecte regula bună, Moldova o vreau înapoi, dar sa plece Rușii. România, Ungaria, Slovacia și Polonia nu ar avea cum sa susțină integrarea granițelor vechi în cele noi, cel puțin momentan, e un cost imens, mult prea imens în condițiile în care aceste tari fac parte din lumea bună, în țările din lumea rea integrarea se face că tot ei trebuie sa muncească pt integrarea lor ( adică Rușii fura tot, cum au făcut si la noi din 1945 pana în 1970 ). Dar Ucraina luptă, nu că luptă bine, e dorință de a se debarasa de Ruși, diferenta intre tehnologie se vede clar, deci vai si amar RUSKY, te-ai lăudat ca esti tare, și acum vedem cât de prost ești. Dacă Rusia cade, cade și Belarus, și acolo Polonia își va lua teritoriile înapoi.
Postat 26 Martie 2023, 01:09 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON