URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2023, 10:50

Despre război, la muzeu. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în dialog cu fostul șef al centrului NATO din Oradea 

Despre război, la muzeu. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, în dialog cu fostul șef al centrului NATO din Oradea  (sursa foto: Facebook / Ukraine.Ua / verbovaya.d)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anulată la începutul lunii martie, conferința „Provocări la adresa echilibrului de securitate la nivel regional și global generate de războiul din Ucraina” se va ține până la urmă pe 30 martie, la Muzeul Țării Crișurilor, unde vor intra în dialog dr. Cristian Diaconescu, ex-ministru de Externe, și conf. univ. dr. Eduard Simion, primul șef al Centrului NATO din Oradea.

Evenimentul va fi deschis de managerul muzeului, istoricul Gabriel Moisa, și se desfășoară sub egida Colocviilor Muzeului Țării Crișurilor, de această dată într-un format de tip interviu-dialog. El se va ține în sala de conferințe a MȚC, începând cu ora 17, intrarea fiind liberă, în limita a 150 de locuri. 

„Dr. Cristian Diaconescu (n. 1959, București), jurist, diplomat și om politic, este în prezent una dintre cele mai apreciate și autorizate voci ale momentului în materie de politică externă și relații internaționale. Cariera sa profesională a debutat în calitate de judecător, apoi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a ocupat funcții de răspundere, inclusiv cea de Ministru , după ce în anul 2004 a ocupat aceeași funcție în cadrul Ministerului de Justiție. Activitatea profesională a fost dublat de activitatea didactică și științifică ca membru fondator al Fundației Colegiului Național de Apărare, membru asociat al Jamestown Foundation și profesor în cadrul Colegiului Național de Apărare și al Institutului de Drept și Relații Internaționale”, îl prezintă gazdele pe primul dintre invitați.

Despre partenerul său de dialog, general de brigadă (r) Eduard Simion, MȚC transmite că, „pe lângă specialitatea de bază infanterie, a activat și ca parașutist militar, ofițer de Intelligence, precum și specialist în Relații Internaționale, trecând prin toate treptele ierarhice ale carierei militare”. Totodată, Simion a înființat Centrul de Excelență NATO HUMINT, cu sediul în Oradea, și a fost primul director al acestuia începând cu anul 2007. Acum, el este conferințiar universitar la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. 

„Prin această conferință se dorește o analiză amplă asupra evenimentelor în desfășurare la nivel regional și global. Tematica propusă este una diversă și cuprinzătoare, plecând de la războiul din Ucraina, dar atingând o paletă foarte largă de teme de interes din sfera geopoliticii, relațiilor internaționale și politică externă”, transmit organizatorii. 

MȚC anunță evenimentul în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Conferința a fost anunțată inițial la finalul lunii februarie ca urmând să aibă loc pe 2 martie. Evenimentul a fost anulat în scurt timp, „din motive obiective”, fără a fi specificat care anume au fost acestea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Îmi place Ucraina pt ca luptă, imi place ca Rușii se luptă cu Rușii.
Nu se poate anticipa cine va câștiga, dacă Rusia câștiga, am pus-o, dar nu am pus-o pt ca economia lor e la pământ, cât despre tehnologia lor :::: )))))) e asa cum a zis bunicul, doar ca bunicul a murit acum 37 de ani. Teritoriile nu avem cum sa le luăm înapoi pt ca Ucraina luptă pt independența, dar dacă vrea in lumea bună, nu are decât sa respecte regula bună, Moldova o vreau înapoi, dar sa plece Rușii. România, Ungaria, Slovacia și Polonia nu ar avea cum sa susțină integrarea granițelor vechi în cele noi, cel puțin momentan, e un cost imens, mult prea imens în condițiile în care aceste tari fac parte din lumea bună, în țările din lumea rea integrarea se face că tot ei trebuie sa muncească pt integrarea lor ( adică Rușii fura tot, cum au făcut si la noi din 1945 pana în 1970 ). Dar Ucraina luptă, nu că luptă bine, e dorință de a se debarasa de Ruși, diferenta intre tehnologie se vede clar, deci vai si amar RUSKY, te-ai lăudat ca esti tare, și acum vedem cât de prost ești. Dacă Rusia cade, cade și Belarus, și acolo Polonia își va lua teritoriile înapoi.
Postat 26 Martie 2023, 01:09 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON