URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iunie 2022, 12:39

Demolaţi garajele cu tot cu proprietari!

Demolaţi garajele cu tot cu proprietari! foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Operaţiunea "Murătura" se apropie de final. Peste 140 de garaje urmează să fi puse la pământ, spre disperarea gospodinelor care nu vor mai avea unde să-şi ţină murăturile...

Nu credeam că în Oradea au mai rămas atâtea coşmelii după trei mandate de tsunami ale lui Ilie Bolojan.

În locul a două garaje se pot amenaja trei locuri de parcare, dar cred că nu doar lipsa locurilor pentru maşini a determinat această măsură radicală. Conştienţi că nu merită să investească în reabilitarea garajelor, proprietarii le-au lăsat de izbelişte şi decorul din cartiere este dezolant. Din păcate, în graba mare de a umple oraşul cu blocuri, comuniştii au mai uitat nişte case singuratice prin cartiere şi doar acum se pare că a venit vremea curăţeniei.

Nici mie nu mi se pare normal să vezi fel de fel de coşmelii cu rol de magazie sau, mai rău, de atelier pe un spaţiu ce poate fi utilizat ca loc de joacă sau parc. Sau să laşi case în pragul autodemolării să sluţească zone intens populate. Şi cred că nici locatarii de la case nu se simt confortabil sub privirile iscoditoare ale celor de la blocuri.

Dar şi reciproca este valabilă... Dacă edilii vor să dea blocurilor ce e al blocurilor, să facă bine să aplice acelaşi principiu şi în cartierele de case. Nu mă refer la centrul oraşului, unde alinierea pe înălţime deja e un fenomen evident, dar nu neapărat datorită intervenţiei Primăriei, ci pieţei imobiliare. Mă refer la cartierele de case unde apar ca ciupercile blocuri care nu au ce căuta în zonă.

Şmecheria aia că nu facem decât un bloc cu două etaje e jenantă. Pentru că în autorizaţia de construcţie vei avea surpriza să constaţi că de fapt blocul are două etaje la care se mai adaugă un etaj retras şi o mansardă, care face ca imobilul să spargă intimitatea vecinilor.

O Primărie corectă faţă de cetăţeni săi ar trebui deopotrivă să scoată casele şi garajele vechi din inima cartierelor de blocuri şi să interzică cu desăvârşirea apariţia blocurilor în zonele cu case.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
dar cele de pe Savinestilor?
Am vazut si am realizat ce lazi de gunoi sunt acele garaje improvizate in curtile blocurilor, cine nu stie sa viziteze rapid aceste amplasamente sa vada ce pericol prezentau la interior. Ar fi interesant de sondat si sub ele ca nu m-ar mira sa gaseasca si morti acolo...... In alta ordine de lucru ma intreb ce se v-a intampla cu cele de pe Savinestilor(care nu figureaza in lista de inetrese a pmo; de ce oare?) ca si acolo 10-12 garaje ocupa locul pentru 20 de masini iar "dotarile" interioare sunt similare cu cele demolate deaja. Intreb ca acolo cred ca e un cuib de garaje cladite de catre fosti ofiteri ai fostei si actualei conduceri de partid si de stat!!! Sau au fost aia smecheri si au trecut in parte pe persoana lor fizica terenul de sub garaje ca deh, erau sefi!
Postat 05 Iunie 2022, 21:45 de scortosul
Fenomenul evident.
Unele case, proprietatea primariei, sunt lasate deliberat in paragina prada dezvoltatorilor imobiliari. Un exemplu, prin “largirea/modernizarea” scolii Szacsvay dispare imobilul de pe Cioragariu 41, front istoric retras de secol XIX, celalalt fiind mai jos pe partea opusa la numarul 25. Uneori conteaza mai mult latura istorica decat cea estetica. Paranteza, garajele alea au existat cu largul concurs al administratiei, indiferent de culoare/orientare, ce a incasat zeci de ani impozit pe ele.
Postat 04 Iunie 2022, 17:00 de CalinWn
Adevar a zis Chirila aici
“centrul oraşului, unde alinierea pe înălţime deja e un fenomen evident, dar nu neapărat datorită intervenţiei Primăriei, ci pieţei imobiliare” Regula pe care primaria vrea sa o puna nu e in vigoare, fiind contestata in justitie, dar stirile si santierele arata ca deja se intampla asta in mod natural, de la nevoia din piata (si cand e nevoie de case, dar autoritatile nu dau aprobari, ajungi la crize precum in california unde preturile la imobiliare sunt inaccesibile)…cand lumea se muta in oras si preturile urca ca se bat oamenii pe oferte (ca de nu cumpara unu la pretul ala mare, tot se vinde ca sunt altii disponibili sa plateasca banii aia) solutia e sa produci mai multe spaii locative, densificarea, mai multe blocuri, mai inalte. Insa sa o faci frumos si civilizat, e o arta! Uneori cei care lasa case darapanate intre blocuri sa se autodistruga chiar le vind, si primaria e un cumparator, ar fi frumos sa vedem si dezvoltatori imobiliari cumparand astfel de locatii si contruit blocuri si ei (daca regulile de iluminare si altele permit). Cu blocurile in cartierele de case, as nuanta putin situatia: in principiu in general sunt de-acord cu opinia, e scandalos daca un dezvoltator promite 2 etaje dar face 4, desigur! Insa si cartierele de case au nevoie de un mic centru de cartier, cu facilitati educationale (cresa,gradinita), comerciale si servicii in constructii ceva mai inalte adunate acolo, si nitel parc public, un mic pol pana unde poti merge pe jos, ca apoi sa iei autobuzul, dupa cum face Vandanis in Cihei. E fain visul de a sta la casa, dar nu putem construi nici doar case pe zeci de kilometri patrati, fara industriile si serviciile auxiliare
Postat 04 Iunie 2022, 16:26 de unu
adevarat
Este adevarat ca pt a face lucrari majore se face deranj. Este adevarat ca ramasitele comunismului trebuie inlaturate, chiar daca doare, incluzand aici si case uitate printre blocuri din motive doar de cei de atunci stiute. Dar daca se continua treaba cu introducerea blocurilor printre case si cu lucrari facute de mantuiala, ca apoi sa fie prezentate ca mari realizari, primul pas va fi luarea de masuri la alegeri, prin vot, iar daca nu se va putea, vom iesi in strada ...
Postat 04 Iunie 2022, 13:08 de oradea_mea_si_a_ta
comisiile primariei au esuat in constructii
in ce priceste autorizatiile de constructii primaria si comisiile ei sunt doar formale, din pacate la totul pasul se vad porcariile deciziilor acelor comisii, aprobari luate uneori prin fals, alteori cu buna stiinta, problema lor este ca aceste lucruri se vad cu ochiul liber. cum pot fi construite in cnatemir doua case pe o parcela mai mica de 460 mp? doar prin fals sau mita, alte variante nu exista. dar profitul e aproape dublu.
Postat 04 Iunie 2022, 13:07 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON