URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Octombrie 2023, 20:05

Degustări de cafea, ceai și kola artizanală. A început Oradea Coffee Festival (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prima ediție a Oradea Coffee Festival (27-29 octombrie) a transformat centrul urbei într-un paradis al cafelei și al aromelor. Festivalul ocupă mai multe spații, începând cu Sinagoga Neologă Sion, care, în acest weekend, găzduiește numeroase standuri ale unor producători de cafele de specialitate îmbietoare.

De asemenea, în fostul cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru, a fost amenajată o ceainărie temporară. Produsele prezentate în cadrul festivalului pot fi încercate gratuit.

Cafea din toată lumea

În interiorul Sinagogii Neologe Sion, transformată în spațiu de evenimente, se află 21 de standuri ale unor expozanţi precum Barshaker, Dripper The Factory, Sloane Coffee Roastery, Julius Meinl, Edream, Olivo Caffe, Emozia şi MABO Coffee Roasters, care au adus cele mai aromate şi populare tipuri de cafea ori amestecuri.

Toate sortimentele pot fi testate gratuit, expozanţii punând în schimb în vânzare pachete cu boabe de cafea ori diferite echipamente şi aparate de măcinare a boabelor şi de preparare a savuroasei băuturi.

La standul Barshaker pot fi încercate cafele din boabe originare din Peru şi Etiopia, dar şi un amestec special cu boabe de diferite origini.

La standul celor de la Olivo Caffe poate fi degustată o altă specialitate, cafea Columbia Geisha, care are note de iarbă lămâioasă (lemongrass), iasomie şi fructul pasiunii. Un pachet de boabe din acest sortiment costă 104 lei.

Un stand interesant este cel al Kofi Ti, un brand lansat în Buftea, care a adus băuturi artizanale, inclusiv cafea infuzată la rece şi limonadă. O băutură inedită este kola, ingredientele de bază fiind nucile de kola care cresc în pădurile tropicale din Africa şi care au proprietăţi în ceea ce priveşte combaterea oboselii şi stimularea metabolismului. Prețurile sticlelor cu băuturi artizanale încep de la 15 lei. 

Tot la Sinagoga Sion se țin în acest weekend o serie de competiţii naţionale de cafea, între care şi una de cup tasting. Degustătorii de cafea înscrişi în concurs trebuie să încerce mai multe sortimente şi să ghicească originea boabelor folosite la preparare.

Potrivit organizatorilor, competițiile naționale sunt prezentate de Mihai Morar, de la Radio ZU.

Festivalul dedicat cafelei, din Singoga Neologă Sion, va fi deschis gratuit publicului sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10 – 19.

Ceainăria de epocă

În cadrul aceluiaşi festival, organizatorii au amenajat în interiorul fostului cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru o zonă dedicată ceaiului, unde au fost expuse mai multe porţelanuri şi aparate de cafea de epocă.

La etajul I a fost amenajată inclusiv o ceainărie, unde vizitatorii pot bea un ceai de mentă, ghimbir ori fructe, oferit gratuit.

Expoziţia de porţelanuri şi ceainăria pot fi vizitate sâmbătă şi duminică între orele 15 și 19. Intrarea principală în clădire este dinspre strada Independenţei, vizavi de parcarea subterană.

De asemenea, în cafeneaua Dripper The Factory, tot în weekend, va avea loc o competiţie de prăjire de cafea, între orele 10 şi 19, iar la Ristretto, sâmbătă, între orele 10 şi 12, este programat un workshop senzorial.

Evenimentul este organizat de Oradea Heritage, alături de SCA România (Speciality Coffee Association) şi două cafenele orădene: The Dripper şi Ristretto. Partenerul principal al festivalului este Julius Meinl.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
E de apreciat intenția executivului național de a limita cheltuielile inutile ale localităților.
Orașele și comunele oferă "circ și pâine" pe mulți bani, jecmănind contribuabilii. Aceste evenimente, festivaluri și târguri, trebuie să fie organizate în sistem privat, pentru că se poate obține profit direct și indirect din oferirea unor servicii și bunuri comerciale. Primăriile să-și vadă de lungul nasului și să se ocupe de ceea ce au nevoie toți locuitorii, nu numai de câțiva iubitori de pierdut vremea în stradă, admirând artificiile și trepidând în fața unor boxe date la maxim și care sperie toți câinii locului.
Postat 28 Octombrie 2023, 20:46 de KP
Vaishamar..
MORARU nu se mai satura?
Postat 28 Octombrie 2023, 07:10 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON