URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2023, 17:05

Degajările de arbori continuă! Cât s-au curățat până acum parcurile din Oradea, afectate de furtuna de marți (FOTO)

Degajările de arbori continuă! Cât s-au curățat până acum parcurile din Oradea, afectate de furtuna de marți (FOTO) Sursa foto: PMO
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcurile din Oradea, unele dintre cele mai afectate zone în urma furtunii de marţi, sunt încă în proces de curăţare, a anunțat vineri, printr-un comunicat, Primăria Oradea, care coordonează activitatea de curăţare şi îndepărtare a efectelor cauzate de furtună, pe raza întregului oraş.

În urma vijeliei puternice care a lovit Oradea, mai multe parcuri şi zone din oraş au fost afectate de căderea copacilor şi a altor materiale vegetale, blocând aleile pietonale şi afectând aspectul general al spaţiilor verzi.

Într-un comunicat de presă transmis de municipalitate, se menţionează că în unele dintre parcuri, lucrările de îndepărtare a arborilor căzuţi şi degajarea aleilor au ajuns la 60%.

Autorităţile au încredinţat operaţiunea de curăţare şi degajare a parcurilor mai multor companii municipale, precum şi prestatorilor de servicii care au contract cu orașul.

De asemenea, societatea Kaluna s-a oferit voluntar să cureţe Parcurilor Libertăţii şi 22 Decembrie.

Angajaţii OTL au tăiat o mare parte din copacii doborâţi din Parcul 1 Decembrie, iar aleile pietonale au fost curăţate în proporţie de 50%. În Parcul Libertăţii, societatea Kaluna a finalizat curăţarea întregii zone, adunând fracţia vegetală lângă aleea principală pentru a fi ulterior ridicată de către RER Vest.

De asemenea, RER Vest a intervenit şi în curăţarea Parcului Brătianu, au eliberat aleile pietonale şi pista de alergare, precum şi transportând materialul lemnos căzut în urma vijeliei.

În paralel, Compania de Apă Oradea a efectuat lucrări de curăţare în proporţie de 60% în Parcul Petofi Sandor, urmând să finalizeze tăierea şi adunarea crengilor în grămezi, pentru a fi duse din zonă.

Societatea Dumigardener s-a ocupat de curăţarea Parcului Olosig, asigurând transportul crengilor şi lemnului rezultat după tăiere către strada Corneliu Coposu, de unde urmează să fie transportate.

Totodată, în Cimitirul Rulikowski peste 40% din sectoare au fost curăţate, iar aleile eliberate de crengi.

Grădina Zoologică, care a fost închisă două zile, şi Aquapark-ul Nymphaea sunt în prezent deschise pentru public, însă operaţiunile de curăţare au continuat pentru a înlătura materialul lemnos rămas pe spaţiile verzi, a mai anunţat Primăria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
drop/sandu
S-au taiat vreo 30mii copaci in oras, iar din cei plantati nici un sfert nu s-au prins propagandist mincinos.
Postat 29 Iulie 2023, 19:21 de Petre93
Parcurile erau oricum un dezastru
Sa presupunem ca esti turist si vrei sa vizitezi un parc in zona centrala. Este greu sa fii incantat de vreunul. Cel de la Ciuperca, refacut pe bani foarte multi, arata extrem de rau, un deal practic raschetat si neingrijit, nu gasesti pic de umbra acolo. In Parcul 1 Decembrie, care e cel mai la indemana de vizitat, sunt lucrari complet haotice cu niste santuri imense, neprotejate, unde oricand e posibil sa cada cineva, arata foarte urat, cred ca a fost deliberat lasat sa se degradeze de ani buni, doar ca sa aiba motiv sa-l inchida complet pentru o lucrare babana de milioane de euro executata de una din firmele de casa. Daca se refacea incet pe portiuni, probabil ca acum era complet terminat la costuri mici. Parcul Balcescu este tot spart sau inchis, ti-e groaza sa te plimbi acolo. La fel parcul Petőfi Sándor. Daca din greseala ajungi in santul Cetatii Oradea, greu lucru si pentru localnici dar pentru turisti sa evite santierele tunelelor ai o mica sansa sa te relaxezi, dar realizezi ca si acolo se putea face mult mai mult. Parerea mea este ca pentru PMO parcurile sunt doar ceva de bifat, hai sa mai aranjam oleaca un parc sa inchidem gura multimii, nu au reusit de atatia ani sa aduca niste oameni competenti si dedicati sa se ocupe de ele. Cam asta vede un turist dupa ce casca ochii la fatadele renovate.
Postat 29 Iulie 2023, 09:56 de Neutryno
KP aka mama Omida
Cade capul tău, adică dovleacul. In ultimii 15 ani sa plantat mai multi copaci, copacule.
Postat 28 Iulie 2023, 19:11 de Sandu2100
Momentu-i vine ca o mănușă edilului șef.
A început marea defrișare urbană. Cade Oradea cu totul din lista posibilelor "orașe verzi".
Postat 28 Iulie 2023, 18:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON