URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2021, 17:36

Decizie istorică: Maşinile pe bază de benzină şi motorină, pe cale de dispariţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând cu anul 2035, vânzarea de maşini noi care folosesc combustibili fosili, adică benzină şi motorină, ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990, iar una dintre propuneri este ca din anul 2035 toate vehiculele noi să aibă emisii zero.

De asemenea, se doreşte impozitarea combustibilului folosit în aviaţie şi taxarea la frontiera UE a importatorilor care aduc produse la a căror fabricare au fost eliberate emisii de carbon, precum ciment, oţel şi aluminiu.

"Realizarea acestor reduceri de emisii în următorul deceniu este crucială pentru ca Europa să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 şi pentru ca Tranziţia Verde Europeană să fie o realitate", arată un comunicat al executivului european.

Propunerile trebuie aprobate şi de Parlamentul European.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ipocrizie
curentu la priza vine din neant, nu din centrale, majoritatea (inca) extrem de poluatoare. poate cand vom trece complet (ma indoiesc) pe eoliene, masinile la priza vor avea sens. pana atunci e doar ipocrizie. din acelasi registru ca upgradarea energetica a cladirilor, cultura termopanului si a polistirenului. europa uber alles!
Postat 19 Iulie 2021, 06:01 de User anonimizat
excalibur AKA viata_profana, mechanic, Nelu_Colonelu, Colonelu_Nelu, QpqDornq, vulpea
Interdictiile vin din capul tau ala prost, si mai exista prosti ca tine pe aici. E simplu acum nu mai trebuie sa schimbi orasul, schimba continentul. KAZAKHSTAN e locul potrivit pt tine, acolo inca mai esti platit in DM , ca in 95 in Romania.
Postat 19 Iulie 2021, 00:30 de Sandu2100
Interdictiile vin in oradea la pachet cu niscaiva obligatii
Pina in 2035 e timp berechet pentru ca ,administratia liberala,in intelepciunea ei, sa faca OTL-ul obligatoriu. Adica esti rezident in oradea,iti faci un abonament unic,benevol,pentru natura,pentru dezvoltare...
Postat 18 Iulie 2021, 23:40 de excalibur
ar fi bine ca mai multe municipalitati locale sa puna la referendum interzicerea masinilor diesel in oras. Si sa ramana autonomia la nivel local, nu impinsa pe gat de la centru
peste 50% din plasticul din lume este folosit in UE si SUA. Sub 2% din plasticul din ocean vine din UE si SUA. Altii sunt cei care polueaza, si taxarea occidentului care deja polueaza mult mai putin dpdv ponderat, chiar nu e o solutie. Una e reciclarea si aruncatul gunoaielor peste tot. Una e sustinerea cercetarii si inovarii pentru solutii mai efficiente si eco. Dar e de inteles opozitia oamenilor care nu vor sa mearga de la o masina ieftina si cu autonomie de 1200km la triplarea pretului mediu al masinilor, injumatarirea duratei de viata, subjugare la rate pentru masina si mobilitate, si autonomie de 300km cu incarcare in 12 ore, mai ales cand stai la bloc. Sa scot prelungitorul pe geam de la etajul 4 sa incarc masina iarna la -20`C?
Postat 18 Iulie 2021, 23:19 de unu
.
degeaba devine Europa neutra din punct de vedere climatic daca restul continentelor polueaza de rup. O sa platim noi pentru poluarea care o fac altii...
Postat 18 Iulie 2021, 22:26 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON