URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2015, 16:24

De Ziua Veteranilor de Război, pomenire pentru cei jertfiţi, cinstire pentru cei care au supravieţuit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de veterani ai ultimului război mondial şi văduve ale acestora, alături de oficiali locali, în frunte cu prefectul Claudiu Pop, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ionel Avrigeanu, şi viceprimarul Oradiei, Mircea Mălan, au participat miercuri, de Ziua Naţională a Veteranilor de Război, la o ceremonie religioasă şi militară desfăşurată în cinstea acestora în Cimitirul Municipal din Oradea.

După Onorul la General şi Imnul de Stat, capelanul Mircea Ioniţă a oficiat un Te Deum, întru pomenirea celor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru libertatea şi independenţa ţării, iar preşedintele Asociaţiei Traian Moşoiu, a cadrelor militare în rezervă şi în retragere, generalul în rezervă Vasile Creţ, a evocat modul în care, de-a lungul istoriei moderne, recunoştinţa pentru cei care s-au jertfit pentru ţară a devenit o datorie de onoare.

Noţiunea de veteran de război, a amintit generalul Creţ, a fost introdusă în România la 29 aprilie 1902, de către Regele Carol I, în onoarea şi pentru recompensarea veteranilor din primul mare război al României, cel pentru Independenţă, aceştia fiind împroprietăriţi cu pământ şi stipendiaţi cu diferite alte drepturi, niciodată egalate până acum.

Generalul Creţ a amintit că în Războiul pentru Independenţă România a mobilizat 125.000 oameni, pentru ca, după câteva decenii, în Primul Război Mondial, pentru idealul României Mari, ţara a chemat sub arme 800.000 de oameni, din care 600.000 au căzut pe câmpurile de luptă sau au fost dispăruţi ori răniţi, Regele Ferdinand I răsplătind, la rându-i, familiile tuturor printr-o nouă împroprietărire, realizată în baza Reformei Agrare din 1921. În cel de-al Doilea Război Mondial, a spus vorbitorul, România a mobilizat 325.000 oameni în Armata de Operaţiuni, plus o rezervă de 40.000, precum şi un efectiv similar în Armata de Interior. Pe câmpurile de luptă aveau să cadă 794.000, morţi şi dispăruţi, mulţi devenind victime după 23 august ale "marelui aliat" sovietic, pierzându-şi viaţa în lagăre din URSS până mult după sfârşitul conflagraţiei.

"Ziua Naţională a Veteranilor de Război a fost reinstituită în 2007 pe 29 aprilie, dar suntem încă foarte departe de drepturile veteranii de război le aveau odinioară sau de cele de care se bucură veteranii de război din ţările vecine ori cei din statele NATO", a spus în încheiere generalul în rezervă Vasile Creţ.

Într-un scurt discurs rostit după acesta, parcă pentru a-l contrazice sau, în orice caz, pentru a-l completa, prefectul Claudiu Pop a ţinut să spună că Guvernul actual a decis, chiar miercuri, de Ziua Naţională a Veteranilor de Război, majorarea îndemnizaţiilor acestora cu 75%. Oricum, mult prea puţin pentru cei care încă mai trăiesc şi se luptă cu bătrâneţea, bolile şi indiferenţa autorităţilor zi de zi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Bravo ma"
"capelanul Mircea Ioniţă a oficiat un Te Deum", bravo, cata cultura domnule, ca sa spui "capelanul", este preotul Mircea Ionita, capelan esti tu, ziarist dihorean
Postat 29 Aprilie 2015, 23:20 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON