URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2022, 10:01

De ce se prescriu multe dosare penale? Motivarea Instanței Supreme

De ce se prescriu multe dosare penale? Motivarea Instanței Supreme (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității motivarea deciziei pronunțate în data de 25 octombrie 2002 în mecanismul hotărârii prealabile, decizie prin care a stabilit că nu pot exista acte întreruptive de prescripție în ultimii ani și, pe cale de consecință, că prescripția penală a intervenit în foarte multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată sau în faza de urmărire penală.

Decizia este una corectă, în ciuda numeroaselor critici venite din societate, și nu face altceva decât să aplice normele de drept în vigoare în țara noastră. Că de vină sunt politicienii care nu au operat modificările necesare, judecătorii ori, mai ales, procurorii care au tergiversat dosarele cu anii - este o altă discuție. Strict legal, Înalta Curte a pronunțat unica soluție posibilă.

În motivarea deciziei se pornește de la premisa corectă că prescripția penală este o instituție de drept material penal și nu de procedură penală, argumentele în acest sens fiind expuse pe mai multe pagini.

Această clarificare este foarte importantă deoarece articolul 15 al Constituției României prevede ca unică excepție de la aplicarea legii pentru viitor doar legea penală sau contravențională mai favorabilă. Cu alte cuvinte, orice modificare a legii penale se va aplica retroactiv dacă este favorabilă persoanelor acuzate și nejudecate definitiv până la data apariției legii noi.

De altfel, Înalta Curte arată că regula legii penale mai favorabile este recunoscută în jurisprudenţa CEDO ca fiind una dintre garanţiile care însoţesc interdicţia retroactivităţii legii penale mai severe. De asemenea, principiul aplicării legii penale mai favorabile este prevăzut şi de art. 15 paragraful (1) din Pactul Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile civile şi politice.

În baza exact a acestui raționament, Înalta Curte a apreciat că, de la data la care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională norma care permitea întreruperea prescripției penale, prescripția nu a mai putut fi întreruptă.

Pe de altă parte, în aceeași decizie, Instanța Supremă stabilește, de asemenea corect, că, în cazul persoanelor condamnate definitiv, acestea nu mai pot invoca prescripția, deoarece se opune autoritatea de lucru judecat al unei hotărâri penale deja definitive.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O resetare, update vorba acea cele rele sa se spele......
Sigur o mare parte oricum au scăpat din diverse motive pentru că nu au existat sau procurorii au lungit-o la nesfârșit....etc.Deci treabai în felul următor ,ce sa furat rămâne furat prejudiciului nu va mai fi recuperat in veci iar acum după acest moment zero o puteți lua de la capăt, Dna ul oricum a intrat într-un somn adânc și mai salta doar cate unul care deranjează diverse jocuri într-un partid sau altul in rest spor la furat că slava Domnului mai este de unde încă.
Postat 07 Decembrie 2022, 11:13 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON