URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Fosta a doua armată a țării, CFR-ul, a ajuns într-o stare jalnică. Firma e cu datorii uriașe la bugetul de stat, dar managerii prosperă și primesc bonusuri de performanță. Salariile s-au mărit simțitor la toate nivelurile, la fel cum a crescut și stratul de jeg pe garnituri. Locomotivele se aprind pe traseu, dar și pălinca în mecanicii de locomotive. Nașii se uită urât la tine dacă faci imprudența să cumperi bilet, iar întârzierile sunt atât de mari încât instituția pare că nu a ieșit din Evul Mediu...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Septembrie 2023, 10:45

De ce să reciclăm? RER Vest le oferă orădenilor câteva argumente pentru colectarea separată a deșeurilor

De ce să reciclăm? RER Vest le oferă orădenilor câteva argumente pentru colectarea separată a deșeurilor SEPARAT. RER Vest colectează deșeurile de la toți clienții din Oradea în 5 fracții, cu utilaje diferite și în zile diferite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pare greu de crezut, dar există oameni care, în 2023, consideră că serviciul de salubrizare este unul facultativ. Nu sunt mulți, dar depozitările ilegale de deșeuri de peste tot din oraș dovedesc că unii văd utilizarea acestui serviciu ca pe un cost opțional.

RER Vest, operatorul de salubrizare din Oradea și Zona Metropolitană, le reamintește localnicilor de ce e important să dețină un contract de salubrizare și să respecte regulile de salubritate.

Susține producția locală!

Toți cetățenii sunt obligați prin lege, națională și locală, să încheie un contract de salubritate cu operatorul licențiat de pe raza localității unde domiciliază. Și nu oricum, ci pentru toate fracțiile reglementate la nivel local. În Oradea fracțiile sunt sticlă, hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale.

Respectarea colectării separate este necesară pentru că aproape 80% din totalul deșeurilor generate ar putea fi reciclate, dacă cei care au contracte ar face un mic efort de a fi atenți în ce recipiente depozitează deșeurile generate.

Un alt motiv pentru contractarea serviciilor de salubritate și respectarea regulilor de salubritate este chiar susținerea producătorilor locali. Pe piața globală există o lipsă acută de diferite resurse, de la sticle la metale ori alte materii prime, așa că reciclarea poate constitui un răspuns pentru această criză.

Reducem poluarea

Foarte important este și că respectarea serviciului de salubritate reduce sursele de poluare. Deșeurile colectate de RER Vest de la clienții săi sunt transportate la stația de sortare, tratare mecano-biologică sau compostare și apoi, dacă e cazul, ajung la reciclare ori valorificare.

Un alt motiv este acela că salubritatea bine gestionată reduce efectele schimbărilor climatice: depozitând corect deșeurile în pubele sau containere, nu mai poluăm natura.

Orădenii locuiesc în unul dintre puținele orașe din România unde deșeurile se colectează în 5 fracții, iar apoi sunt valorificate. Datorită acestei infrastructuri, cu cât mai multe deșeuri vor fi sortate și reciclate, cu atât va plăti și Oradea mai puțin la Fondul de Mediu, pentru țintele de reciclare. Și rămâne, deci, cu mai mulți bani pentru adevăratele nevoi ale orădenilor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4826 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON