URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2023, 13:55

De ce nu pot asista bihorenii la nașterea propriilor copii în Maternitatea din Oradea? Un orădean se plânge că soția naște și el e ținut la poartă

De ce nu pot asista bihorenii la nașterea propriilor copii în Maternitatea din Oradea? Un orădean se plânge că soția naște și el e ținut la poartă foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un orădean, cititor al BIHOREANULUI, se declară nemulțumit pentru că ar fi vrut să asiste la nașterea propriului copil, însă n-a fost lăsat să intre în Maternitate de către paznicii de la poartă.

Bărbatul afirmă că legea permite pacienților să aibă „sprijinul familiei”, deci soția ar avea dreptul să-l aibă lângă ea, însă conducerea Spitalului Județean afirmă că acest lucru este imposibil din cauza configurației sălilor de naștere și s-ar încălca dreptul celorlalte paciente la intimitate.

Este „dreptul gravidei”

Un bărbat a cărui soție se afla miercuri dimineață în travaliu la Maternitatea orădeană, urmând să nască în cursul zilei, s-a plâns BIHOREANULUI cu privire la situația în care se află, după ce a încercat să asiste la naștere, iar paznicii nu l-au lăsat să treacă de poartă, motivând că „așa e directiva”.

„La maternitatea din Oradea de ce nu au voie tații să fie alături de mamă la naștere? Soția naște chiar acum și eu stau în mașină și aștept să mă sune cineva să mă anunțe ce s-a întâmplat”, afirmă bărbatul.

Situația este nemulțumitoare, arată el, în condițiile în care Legea 46/2003 privind drepturile pacienților stipulează că „pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale”.

„De aici decurge dreptul gravidei, ca pacient în maternitate, de a avea însoțitor la naștere, însoțitor care de cele mai multe ori este tatăl copilului. În spitalele private acest lucru este posibil de cele mai multe ori”, mai afirmă bărbatul, repetând întrebarea: „Dacă e dreptul meu să particip la naștere, de ce nu se respectă această lege, mai ales că pandemia Covid a încetat de luni bune?”.

S-ar încălca drepturile altora

Contactat de BIHOREANUL, dr. Radu Galiș, coordonatorul Staționarului III Maternitate al Spitalului Județean, afirmă că, pe de o parte, aparținătorii gravidelor care nasc pot avea acces în unitatea medicală, iar pe de alta, că nu pot asista la naștere din motive medicale și juridice.

„Orice aparținător al unei paciente care naște în maternitatea noastră poate să intre, nu este nimeni obligat să aștepte în mașină. Poate intra și aștepta în fața sălii de nașteri. Nu poate asista, însă, pentru că în sala de nașteri sunt în același timp mai multe gravide în travaliu ori în naștere. Așa a fost construită Maternitatea în urmă cu mai bine de trei decenii. Sala este compartimentată și sunt geamuri transparente, iar dacă ar asista cineva din afara personalului medical s-ar încălca dreptul la intimitate al celorlalte paciente”, a spus dr. Galiș.

Acesta a adăugat că geamurile nu pot fi acoperite cu paravane deoarece s-ar încălca normele de siguranță, acestea neputând fi dezinfectate, și nici înlocuite cu unele netransparente întrucât medicii intervin de la o pacientă la alta în timpul travaliului și al nașterilor.

„Noi avem în sala de nașteri și 3-4 paciente deodată, la maternitățile private de obicei este una singură, de aceea se poate respecta dreptul la intimitate al pacientelor”, a mai spus coordonatorul Maternității din Oradea.

Abia pe viitor

În condițiile în care dreptul unui tată de a asista la nașterea propriului copil este nu doar un deziderat firesc, ci și recunoscut de legislație, BIHOREANUL l-a contactat și pe managerul Spitalului Județean, pentru a-l întreba de ce conducerea unității nu a făcut deja demersuri pentru a asigura, practic, exercitarea lui.

„A existat o promisiune că se va încerca recompartimentarea Maternității așa încât să se poată asista la naștere, asta s-a întâmplat prin 2010, când manager era dr. Liana Antal, dar nu s-a putut face pentru că nu au fost bani. Anul acesta am obținut fonduri europene pentru Neonatologie și pasul următor este să refacem și compartimentarea pentru nașteri, într-un proiect pentru eficientizarea energetică a clădirii”, afirmă dr. Gheorghe Carp, managerul spitalului.

Asta ar însemna, însă, ca proiectul să fie aprobat, iar apoi pus în aplicare, ceea ce ar dura încă câțiva ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
spaga la infirmiere, asistente, doctori - pe asta cine o rezolva?
dar problema spagii din maternitate cand o rezolvati cu sau fara fonduri europene???
Postat 11 Octombrie 2023, 20:05 de roger
foarte bun scandalul asta, e nevoie si de cate un incapatanat din cand in cand care sa ridice probleme constructive
inteleg problema spitalului ca sunt mai multe nasteri in aceelasi salon, dar e important si sa prioritizeze recompartimentarea pe primul proiect de investitii ce vor sa il mai faca in spitale.
Postat 11 Octombrie 2023, 16:57 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON