URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2019, 15:25

Dăncilă invită magistraţii la discuţii pe legile justiţiei. Trei asociaţii au refuzat: "Independenţa nu se negociază!"

Dăncilă invită magistraţii la discuţii pe legile justiţiei. Trei asociaţii au refuzat: 'Independenţa nu se negociază!' foto: www.mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în toată ţara au avut loc proteste ale magistraţilor vizavi de ordonanţa de urgenţă privind amendarea legilor justiţiei, iar unele parchete şi instanţe au anunţat că îşi vor suspenda activitatea, premierul Viorica Dăncilă îi invită pe reprezentanţii asociațiilor de magistrați și ai CSM la discuţii.

”Având în vedere opiniile exprimate în spațiul public de diferite asociații profesionale din mediul juridic, premierul Viorica Dăncilă invită luni, 25 februarie 2019, ora 15.30 la Palatul Victoria câte un reprezentant al asociațiilor de magistrați, precum și reprezentanți ai CSM, pentru discuții pe marginea legislației în domeniul justiției. Totodată, premierul Viorica Dăncilă asigură asociațiile de magistrați că există întreaga disponibilitate a Guvernului pentru a sprijini toate instituțiile din sistemul judiciar în înfăptuirea unui act de justiție corect, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, se arată în anunţul făcut duminică de Guvern. 

Anunțul guvernului vine și după ce premierul Viorica Dăncilă s-a întors de la Congresul socialiștilor europeni care a avut loc la Madrid în acest weekend și unde liderul Frans Timmermans, care este și prim-vicepreședintele al Comisiei Europene, a transmis un avertisment dur PSD, având o discuție cu Liviu Dragnea. Timmermans a spus că nu poate exista niciun fel de compromis în ceea ce privește respectarea valorilor fundamentale și a statului de drept. 

Proteste fără precedent

Invitaţia la discuţii vine după ce asociaţiile de magistraţi, respectiv Uniunea Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România, au criticat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei pe motiv că aceasta încalcă principiul separaţiei carierelor judecătorilor şi procurorilor, mai ales în ceea ce priveşte criterul de accedere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta a fost modificat în sensul în care orice magistrat cu o vechime de 18 ani, atât ca procuror cât şi judecător, poate ocupa un loc la instanţa supremă. Până acum, criteriul vechimii impunea 18 ani doar în funcţia de judecător pentru a accede la instanţa supremă.

Asociaţiile au mai arătat că, prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

Ordonanţa a declanşat proteste fără precedent ale magistraţilor. În Bucureşti, în jur de 200 de magistrați au protestat pe scările Palatului de Justiție din Capitală. "Dacă noi nu suntem liberi, nimeni nu este liber", a fost mesajul transmis de magistrați. De asemenea, judecători şi procurori au protestat în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv Oradea. 

UPDATE: Magistraţii zic pas

După anunţul Guvernului, trei asociaţii de magistraţi au reacţionat anunţând că nu participă la discuţii, fiind vorba de “Forumul Judecătorilor din România”, ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi ”Iniţiativa pentru Justiţie”. Pe bună dreptate, magistraţii spun că dezbaterile trebuiau să aibă loc înainte ca Guvernul să adopte OUG 7/2019.

"Independenţa justiţiei nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el şi delegat) fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză. (...) Guvernul are obligaţia de a lua măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative urmând a fi realizată prin discuţii profesioniste şi concrete, iar nu prin consultări formale, stabilite la prânzul de week-end şi fără o agendă serioasă", se arată într-un comunicat de presă al celor trei asociaţii.

Citeşte pe această temă şi articolul:

Magistraţii din Oradea au ieșit din nou la protest. Între manifestanți, și președintele unei instanțe (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RESPEKT!
„Independenta justitiei nu se negociaza iar orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura solutie aflata in acest moment la indemana legiuitorului (fie el si delegat) fiind abrogarea imediata si in integralitate a actului normativ in cauza” Alexandra Lancranjan, procuror
Postat 24 Februarie 2019, 19:05 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON