URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2019, 18:45

Magistraţii din Oradea au ieșit din nou la protest. Între manifestanți, și președintele unei instanțe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou protest al magistraţilor s-a desfăşurat, vineri după-amiază, în Oradea. Asemeni colegilor lor din ţară, aproape 30 de procurori şi judecători s-au strâns în holul Palatului de Justiţie pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de modificările aduse Legilor Justiţiei, fără o consultare publică.

Magistraţii au venit la protest într-un număr mai mare decât în ziua precedentă. De astă dată, au fost prezenţi şi doi procurori ai DIICOT, Ciprian Puie şi Radu Morar. Între alții, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea au venit procurorii Radu Alba, Valentin Toduţa, Vlad Bradea, Mircea Munge, Gabriela Antohi, iar printre procurorii de la Parchetul Bihor s-au numărat Dida Naghiu, Maria Cotrău, Florin Sas şi Cristian Ardelean.

Totodată, între protestatarii judecători s-au numărat preşedinta Judecătoriei Oradea, Florentina Sandu, preşedintele Secţiei penale, judecătorul Cristian Hambaraş dar şi judecătoarea Natalia Gherman, membru în Colegiul de conducere al instanţei. De la Tribunalul Bihor, au fost prezenţi, printre alţii, judecătorii Radu Harja, Monica Popovici, Crina Muntean şi Thea Alexandra Zîncă.

Și de această dată, magistrații de la Curtea de Apel Oradea și de la Parchetul care funcționează pe lângă această instanță au absentat.

Protestul, programat la finalul programului de lucru, a început cu 10 minute mai devreme. Asta pentru că, după cum a aflat BIHOREANUL, jandarmii au primit dispoziţie ca după ora 16.00, ora închiderii, să nu mai permită accesul procurorilor şi al ziariştilor în sediul Palatului de Justiţie deşi, potrivit regulamentului de funcţionare al instanţei, accesul în sediul instanţelor este deschis şi după orele de program, în cazul unor şedinţe de judecată prelungite. 

Până la urmă, însă, jandarmii nu au intervenit. Magistraţii s-au postat, din nou, pe treptele Palatului de Justiție, purtând afişele inscripţionate cu principalele lor doleanţe: respectarea Constituţiei, a independenţei Justiţiei şi un stat de drept.

După cum spun magistraţii, protestele vor continua. La fel ca şi în alte oraşe, şi la Oradea au fost convocate, vineri, adunările generale ale judecătorilor și procurorilor, care au decis să-şi asume lista de revendicări lansată de Asociația Forumul Judecătorilor din România. Magistraţii orădeni nu s-au decis, însă, cu privire la suspendarea activităţii.

„A fost o şedinţă foarte lungă. Probabil că săptămâna viitoare, luni sau marţi, vom stabili şi dacă vom apela la alte forme de protest”, a declarat procurorul Radu Alba de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.

Până la ora transmiterii acestei știri, mai multe instanțe și parchete din țară, din orașe precum București, Cluj sau Constanța, au anunțat că își vor suspenda activitatea pentru 3 zile, în cursul săptămânii următoare, în semn de protest cu privire la modificările legilor justiţiei prin proceduri netransparente şi fără consultarea magistraţilor. 

Controversata OUG recentă care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii.

De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției - Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON