URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2018, 15:32

Curăţaţi şanţurile şi rigolele! Se anunţă controale în localităţile din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăvara creşte riscul de inundaţii şi, chiar dacă Bihorul a fost ferit de dezastre, revărsarea apelor poate produce oricând pagube. "Din nefericire, primăvara nu aduce numai flori şi zâmbete, ci şi riscuri", a declarat colonelul Sorin Caba, inspector şef al ISU Crişana.

La deal şi la munte, există riscul formării de viituri pe cursurile de apă, adică scurgeri rapide şi imediate, iar pe lângă orice râu sau pârâu există pericolul ieşirii din matcă. Cel mai mare pericol este în jurul acumulărilor de apă, unde barajele se pot rupe ori digurile pot ceda. "Din fericire, nu ne-am întâlnit cu astfel de situaţii", a precizat Caba.

În schimb, frecvent sunt inundate terenuri sau case, în principal pentru că nici autorităţile publice locale, nici cetăţenii nu iau aceste riscuri în serios. Tocmai de aceea, la comanda prefectului Ioan Mihaiu, s-au format echipe mixte de control, care de săptămâna viitoare vor face verificări în tot judeţul.

Mai precis, angajaţi ai Prefecturii, ISU Crişana, ABA Crişuri şi Garda de Mediu vor merge pe cursurile de apă, pentru a vedea dacă primăriile au curăţat gunoaiele şi resturile vegetale din albii. De asemenea, se va verifica dacă rigolele şi şanţurile din localităţi sunt întreţinute. "Cetăţenii nu-şi curăţă şanţurile, iar apoi sună la 112", a explicat Sorin Caba.

Proprietarii caselor în faţa cărora şanţurile sunt nefuncţionale sau pline de gunoaie vor primi, în primă etapă, un avertisment şi măsura curăţeniei. "Vom reveni şi dacă nu au respectat măsura, vor primi şi amenzi", a precizat şeful ISU Crişana.

Acesta a mai amintit că toţi cetăţenii care nu acordă suficientă importanţă acestor îndatoriri gospodăreşti trebuie să-şi schimbe atitudinea. "Ar trebui să nu fie nevoie de intervenţia autorităţiloe. Sunt lucruri cât se poate de fireşti, gospodăreşti. Dar apa poate să producă pagube, apa poate să ia vieţi", a spus Caba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON