URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2023, 10:21

Cum se face dovada cu expertiza în procesele civile

Cum se face dovada cu expertiza în procesele civile Imagine generică, sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă săptămâna trecută am arătat principalele prevederi ale codului de procedură civilă referitoare la modul de administrare a probei cu martori, săptămâna aceasta voi prezenta dispoziţiile referitoare la proba cu expertiza, o probă extrem de importantă în litigiile ce presupun rezolvarea unor probleme tehnice.

Similar probei cu martori, expertiza trebuie solicitată de reclamant prin chiar cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinarea prin care îşi prezintă apărările din proces. Solicitarea probei cu expertiza implică şi indicarea de către parte a obiectivelor (întrebărilor) la care trebuie să răspundă expertul.

Este important de precizat că expertiza poate avea doar obiective ce vizează starea de fapt din proces, aplicarea legii fiind atributul exclusiv al judecătorului cauzei. Astfel, codul prevede expres că atunci când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi.

Anumite expertize, cum sunt spre exemplu expertizele medico-legale sau criminalistice, pot fi realizate numai de către un laborator sau un institut de specialitate.

Orice parte din proces are dreptul să propună un expert asistent, care va participa la efectuarea expertizei alături de expertul sau experţii numiţi de instanţă, iar partea în cauză va suporta costurile legate de participarea expertului asistent la expertiză.

În ceea ce priveşte onorariul expertului desemnat de instanţă, acesta se achită, de regulă, de către partea care a propus proba, suma respectivă urmând a fi inclusă în cheltuielile de judecată.

Dacă pentru expertiză este nevoie de o lucrare la faţa locului sau sunt necesare explicaţiile părţilor, ea nu poate fi făcută decât după citarea părţilor prin scrisoare recomandată cu conţinut declarat şi confirmare de primire, în care li se vor indica ziua, ora şi locul unde se va face lucrarea.

Raportul de expertiză se depune la dosar cu minimum 10 zile înainte de termenul fixat în cauză, pentru a putea fi studiat de către părţi şi judecător. Dacă există neclarităţi, instanţa poate solicita expertului lămuriri, fie din oficiu, fie la solicitarea părţilor.

Dacă una dintre părţi este nemulţumită de expertiză, poate solicita o nouă expertiză la primul termen de judecată după depunerea raportului de expertiză.

Este important de precizat faptul că judecătorul nu este obligat să se conformeze concluziilor expertizei, ci poate, motivat, să o înlăture din probatoriu, deoarece toate probele sunt egale în proces, iar judecătorul este suveran în aprecierea lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cu bani, NUMAI cu bani!
Daca vrei sa ai vreo sansa trebuie sa-ti angajezi un expert parte care sa te consilieze. Ideal e sa fie de pe lista MJ cu experti tehnici judiciari, adica de acelasi rang cu cel desemnat de instanta.
Postat 08 Iunie 2023, 12:17 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON