URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
01 Iunie 2023, 20:15

Cum se face dovada cu martori în procesele civile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.

În ceea ce privește modul de propunere a probei cu martori, codul de procedură civilă impune atât reclamantului, cât și pârâtului, obligația de a indica această probă încă din momentul inițial al procesului. Astfel, reclamantul are obligația să solicite martori chiar prin cererea de chemare în judecată, iar pârâtul - când își formulează apărările inițiale prin întâmpinare.

Dacă nu au procedat astfel, părțile nu mai pot propune martori în judecata în primă instanță, cu câteva excepții clar reglementate, cea mai importantă fiind aceea că nevoia probei a reieșit din chiar dezbaterile procesului, iar părțile nu o puteau prevedea.

Este important de precizat faptul că, chiar dacă o parte a greșit și nu a propus corect martori la proces, în apel poate remedia greșeala, cu esențiala condiție ca martorul să fie propus chiar prin documentul prin care se declară apel.

Din perspectiva limitării probei cu martori, este bine de știut că această probă nu se poate utiliza pentru dovedirea unor acte juridice care nu au fost încheiate în formă scrisă și nici contra unor asemenea acte, dacă acestea din urmă există în formă scrisă.

Pe de altă parte, nu pot fi propuși ca martori: rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv; soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul; cei aflaţi în duşmănie sau în legături de interese cu vreuna dintre părţi; persoanele care beneficiază de tutelă specială; cei condamnaţi pentru mărturie mincinoasă.

Totuși, dacă rudele, soțul, concubinul sau cel aflat în dușmănie este propus ca martor, iar partea adversă nu se opune expres, persoana în cauză va fi audiată.

Persoana propusă de martor nu poate refuza îndatorirea legală de a depune mărturie, cu excepția unor categorii de persoane clar determinate, cum ar fi medicii, preoții, avocații sau notarii, pentru aspectele ce țin de păstrarea secretului profesional.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON