URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2019, 22:20

Culoare și veselie: S-a deschis Salonul Internațional de Artă Naivă, la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tablouri viu colorate, cu personaje și scene hazlii, situații ironice și peisaje de poveste pot fi admirate începând de joi, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul celei de-a doua ediții a Salonului Internațional de Artă Naivă Oradea.

Evenimentul este organizat de instituția muzeală în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Centrul Județean de Informare și Promovare Turistică Bihor.

80 de lucrări, semnate de 42 de pictori naivi din Franța, Spania, Italia, Polonia, Grecia, Lituania, Germania, Israel, Olanda, Ungaria, Finlanda, Bulgaria și România sunt expuse în sala de expoziții de artă a muzeului. 

Manifestarea devine, din cel de-al doilea an, una de referință la nivel european, lucru arătat de inițiatorul său, artistul plastic Mihai Dascălu. "Am convingerea că de la an la an expoziția va fi tot mai bogată", a spus acesta în cadrul vernisajului. Pe viitor, ar putea fi preluat modelul unor evenimente similare, în care o țară este invitat de onoare, iar lucrările sunt jurizate.

Susținător al Salonului, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Mircea Jacan, a arătat că "pictura naivă aduce o sinceritate tot mai greu de găsit, prin tehnică, proporții, forme, culori, cu mesajul său direct".

În fapt, arta naivă este un fenomen greu de definit, lucru indicat de Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. "Este o artă de talent, un talent născut în lumea satului. Toate aceste lucrări sunt mesaje aflate sub semnul ironiei, al veseliei. Ele aduc în discuție calitatea artistului, care se exprimă pe el, pentru că nu școala definește artistul naiv, ci propria exprimare", a concis acesta.

Expoziția va rămâne la dispoziția publicului până în 27 iulie. 

Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi și 4 lei pentru copiii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON