URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2018, 12:55

Cu repetiţie: Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, preotul Dumitru Megheşan, declarat din nou colaborator al Securităţii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Bucureşti l-a declarat din nou colaborator al Securităţii comuniste pe decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Oradea, preotul Dumitru Megheşan, totodată unul dintre slujitorii Bisericii cu Lună.

Hotărârea a fost publicată luni pe site-ul Curţii şi nu este definitivă, Megheşan având drept de recurs la Înalta Carte de Casaţie şi Justiţie.

De menţionat că decizia este a doua de acest gen. Şi în 2015 judecătorii de la aceeaşi instanţă au mai constatat că Megheşan a fost colaborator al Securităţii, însă ulterior Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis procesul la rejudecare, din cauza unor vicii de procedură.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat într-un articol din 2016, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a constatat, în 2015, că Dumitru Megheşan a semnat două angajamente de colaborare cu Securitatea comunistă, ba chiar a fost plătit pentru turnătorii.

Întâia oară, el a fost recrutat în toamna anului 1979, după ce a primit de la Patriarhie o bursă de studiu în Elveţia. Securitatea l-a cooptat atunci cu planuri mari: "să fie scos cu sarcini informativ-operative în exterior definitiv, pentru a-şi forma o parohie şi a atrage emigraţia română pe poziţii loiale faţă de ţară".

În 1983, când s-a întors în România, Megheşan a fost recrutat din nou, de data aceasta "în vederea supravegherii informative a episcopiei, a activităţilor desfăşurate pe linie cultică, a persoanelor din străinătate care frecventează episcopia, precum şi pentru cunoaşterea preocupărilor acestora şi contracararea activităţilor lor duşmănoase".

La primul proces de la Curtea de Apel Bucureşti, Megheşan a recunoscut în faţa judecătorilor notele informative date, confirmând că scrisul şi semnătura îi aparţineau, dar s-a apărat spunând că altfel n-ar fi putut studia în străinătate. Ce l-a determinat să continue şi după revenirea în ţară n-a mai explicat.

În schimb, preotul şi-a găsit o scuză pentru faptul că a încasat bani pentru turnătorii: provenea dintr-o familie modestă, iar unul dintre părinţi îi era bolnav.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON