URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2016, 07:45

Spovedanie la Secu’: Preotul Dumitru Megheşan, recent reconfirmat decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, a turnat la Securitatea comunistă

Spovedanie la Secu’: Preotul Dumitru Megheşan, recent reconfirmat decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, a turnat la Securitatea comunistă AMNEZIC. Întrebat de BIHOREANUL despre cariera de colaborator al Securităţii, preotul decan Dumitru Megheşan (foto) a pretins, cu tupeu, că nu-şi mai aminteşte vremurile tinereţii, de parcă nu el le-ar fi trăit, ci altcineva. În schimb, a pus capăt discuţiei garantându-i reporterului că se va ruga pentru el. N-a zis dacă "pe bune" sau a blestem...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu degeaba zic bătrânii să faci ce spune, nu ce face popa. Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii orădene, Dumitru Megheşan, concomitent preot la Biserica cu Lună, este un exemplu elocvent. În timp ce predică iubirea de aproape, cinstea şi dreptatea, preotul ascunde un secret infamant: înainte de 1989 şi-a turnat colegi, profesori, preoţi şi enoriaşi. Ghinionul lui e că i-a descoperit trecutul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), iar Curtea de Apel Bucureşti l-a şi declarat colaborator al fostei poliţii politice comuniste.

Pentru că decizia judecătorilor nu e definitivă, sentinţa finală urmând s-o dea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu toată activitatea de turnător a preotului, pe care comuniştii l-au trimis să studieze în Occident, este cunoscută, dar sigur e că a semnat nu unul, ci două angajamente de colaborare cu Securitatea, ba a şi fost plătit pentru turnătorii. Precum Iuda, cu arginţii trădării...  

CV de seamă

Născut în 1954 în Halmăşd, judeţul Sălaj, Dumitru Megheşan a studiat Teologia la Institutul Universitar din Sibiu. Conform propriului CV, imediat după absolvirea acestuia a continuat studii doctorale la Universitatea din Berna, Elveţia, finalizându-le în 1983 cu o teză pe tema Învierii lui Hristos.

Reîntors în ţară un an mai târziu, a devenit şef peste arhiva Episcopiei Oradiei, iar în 1985, după ce s-a căsătorit, a fost hirotonit preot. În primii ani a slujit la Biserica Albastră din Rogerius, ca "asistent" al parohului Gheorghe Nemeş, iar din 1991 până în 2007 la Biserica Izvorul Tămăduirii din curtea Staţionarului II al Spitalului Judeţean. De 9 ani încoace este preot la Biserica cu Lună, pe care mulţi enoriaşi o frecventează anume datorită lui.

De altfel, Megheşan a ştiut mereu să se facă un om plăcut. La începutul anilor 1990 a fost una din vocile promotoare ale democraţiei, colaborând cu presa anti-FSN şi anti-PDSR/PSD, câştigând respectul multor intelectuali. Ce n-a spus niciodată, însă, este că în regimul ceauşist a slujit satanei securiste.

Prins din întâmplare

CNSAS a cercetat dosarul preotului Dumitru Megheşan în 2012, în urma unei cereri făcute în acest sens de săptămânalul "Spinul bihorean", între timp desfiinţat. Părintele tocmai fusese uns decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, iar ziariştii i-au inclus numele într-o cerere mai extinsă, pentru verificarea mai multor şefi de instituţii publice, fără a avea suspiciuni concrete asupra lui sau altor "co-listeni".

Între timp, demersul s-a materializat prin descoperirea că Megheşan a semnat nu unul, ci două angajamente de colaborare cu Securitatea, astfel că în martie 2015 CNSAS a iniţiat un proces la Curtea de Apel Bucureşti, solicitând instanţei să constate că preotul orădean a conlucrat cu fosta poliţie politică.

Conform argumentelor prezentate de CNSAS, Megheşan "a activat în calitate de informator al organelor de securitate în două perioade distincte", iscălind un angajament înainte să plece în Elveţia, iar pe celălalt după susţinerea doctoratului în Elveţia, la revenirea în ţară.

Misiuni secrete

Potrivit documentelor din dosar, Megheşan a fost recrutat în toamna anului 1979 tocmai pentru că primise de la Patriarhie bursa de studiu în Elveţia. Securitatea l-a cooptat cu planuri mari: "să fie scos cu sarcini informativ-operative în exterior definitiv, pentru a-şi forma o parohie şi a atrage emigraţia română pe poziţii loiale faţă de ţară". Altfel spus, Megheşan urma să fie ajutat de Securitate să devină preot în Occident, iar la schimb ar fi trebuit să exprime acolo opinii favorabile regimului comunist şi, bineînţeles, să transmită informaţii despre românii din Diaspora.

De ce n-a funcţionat planul din acte nu rezultă. Cert e că în 1983 Megheşan a revenit în România şi a fost recrutat a doua oară, de data aceasta "în vederea supravegherii informative a episcopiei, a activităţilor desfăşurate pe linie cultică, a persoanelor din străinătate care frecventează episcopia, precum şi pentru cunoaşterea preocupărilor acestora şi contracararea activităţilor lor duşmănoase".

Despre toţi

CNSAS a prezentat şi note informative semnate de Megheşan sub nume conspirativ, nedemascat acum de instanţă, care a anonimizat şi numele victimelor turnătoriilor. Actele din dosar arată, de pildă, că preotul l-a turnat pe un anume D.H., fost profesor în Bucureşti, afirmând că este "un om care are anumite concepţii nu prea sănătoase", dar şi localnici dintr-un sat al cărui nume, de asemenea, nu este precizat.

"În discuţiile purtate cu preotul local mi-a spus că nu sunt decât câţiva baptişti bătrâni. În legătură cu alegerile, oamenii sunt de acord cu toate, dar şi nemulţumiţi în legătură cu contractele de porci, din cauză că nu li se asigură furaje necesare pentru acest lucru. Alte nemulţumiri sunt în legătură cu lumina electrică, care în două părţi din sat nu există, apoi cu şoseaua care nu e asfaltată", arăta tânărul Megheşan.

Din notele informative reiese că preotul şi-a turnat şi colegi din Diaspora pe care îi considera neprietenoşi faţă de regimul comunist de acasă: "Preotul ... şi-a format un grup de români şi o acţiune puternică între români şi Biserica Ortodoxă Română. Altă grupă este a unui preot, nu-i cunosc numele, care lucrează cu un om periculos şi duşmănos faţă de ţară. Toate aceste grupări fac viaţa grea parohiei române oficiale aflate sub patronatul Patriarhiei de la Bucureşti".

Remarcând că Megheşan a dat informaţii numeroase despre poziţia ostilă faţă de regim a unora din cunoştinţele sale, semn că era atent la tot ce vorbeau cei din jur, CNSAS a concluzionat că preotul a pus în aplicare "un mecanism specific de supraveghere poliţienească". Ba, mai mult şi poate mai grav, Megheşan a şi primit bani de la Securitate în schimbul notelor informative, dovadă că turnătoriile au fost valoroase pentru poliţia politică...

Sărac, cu nevoi...

În faţa judecătorilor, Megheşan a recunoscut notele informative date, confirmând că  scrisul şi semnătura îi aparţineau, dar s-a apărat spunând că altfel n-ar fi putut studia în străinătate. Ce l-a determinat să continue şi după revenirea în ţară n-a mai explicat. În schimb, şi-a găsit o scuză pentru faptul că a încasat bani pentru turnătorii: provenea dintr-o familie modestă, iar unul dintre părinţi îi era bolnav.

Argumentele nu i-au înduioşat pe judecători, care în luna mai a anului trecut l-au declarat colaborator al Securităţii ca poliţie politică, ceea ce l-a determinat pe preot să atace sentinţa la Înalta Curte, unde procesul urmează să continue.

Nu ştiu, nu recunosc!

BIHOREANUL l-a interpelat pe Dumitru Megheşan despre trecutul său, întrebându-l de ce nu s-a "spovedit" după 1990, cum au făcut alţi preoţi, inclusiv fostul mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu. Sub pretextul că nu-şi aduce aminte vremurile tinereţii, preotul n-a spus însă mare lucru. "Nu sunt vinovat, n-am făcut-o ca să fac rău cuiva", a zis părintele, susţinând nici mai mult, nici mai puţin, că nu-şi aminteşte că a primit bani de la Securitate ori că anul trecut, în faţa judecătorilor din Bucureşti, şi-a recunoscut scrisul şi semnătura pe angajamente şi pe notele informative.

Cât despre faptul că, în calitate de decan a trebuit ca în baza OUG 24/2008 să declare pe proprie răspundere că n-a colaborat cu fosta poliţie politică, Megheşan susţine că n-a dat această declaraţie nici în 2012, când a fost numit decan prima oară, nici luna trecută, în iunie 2016, când a obţinut al doilea mandat. Ceea ce ar fi, pur şi simplu, o nouă minciună, după cum a aflat BIHOREANUL de la surse din cadrul Universităţii.

De ce-a fost din nou necinstit se poate doar bănui: până când sentinţa privind ruşinosul său trecut de turnător nu va fi definitivă, legal nu poate fi sancţionat în niciun fel. Doar moral, dar cât preţ pune preotul însuşi ori colegii săi din Episcopie sau cei din Universitate pe acest amănunt?...


CAP DE LISTĂ
Turnători în sutană

Dumitru Megheşan nu e primul preot ortodox din Bihor al cărui nume este asociat cu Securitatea comunistă, ci doar cel dintâi care a primit din partea justiţiei un verdict de colaborator al fostei poliţii politice.

În urmă cu trei ani, BIHOREANUL dezvăluia că însuşi protopopul Oradiei, Dorel Rusu, a turnat la Securitate, fiind deconspirat de un fost coleg de facultate, Gheorghe Ţurcaş, în prezent preot greco-catolic, care îşi studiase propriul dosar de la CNSAS. Protopopul şi-a negat trecutul, bazându-se, probabil, şi pe faptul că nu a fost trimis în judecată.

În schimb, preotul din Sălard, Vasile Bandui, a fost dat în judecată anul trecut de un fost coleg de studenţie, Gabriel Mascaş, care susţinea că a aflat tot din propriul dosar că acesta îl turnase la Securitate. Parohul a negat acuzaţiile, iar în luna mai a acestui an Tribunalul Constanţa a respins cererea prin care Mascaş pretindea fiecăruia dintre turnătorii săi câte 700.000 euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@Dorini esti penibil
Cat de penibil poate fi meghesan asta, sa posteze sub un pseudonim, "dorini"!??! asa ceva, sa te lauzi singur?!? Nici Ceasusescu nu primea elogii mai scarboase si gretoase ca mesajul postat!!! Gretos este
Postat 10 Iulie 2016, 16:48 de Dacia
mizeria umana cu tupeu
Intr-adevar, nu judecati, lasati grotescul imposturii sa prospere, lasati scroafa sa ramina pe mai departe cocotata in copac.
Postat 10 Iulie 2016, 13:59 de poli
ușor cu pietricelele
...vorbim de timpuri în care securiști, de sf paști la biserica cu lună, jucau cărți pe masa sf altar cu picioarele relaxate pe jilțul arhieresc, iar a doua zi veneau cu pozele la preoți pentru identificarea credincioșilor.... Cine a putut a fugit din țară, el nu, și a izbutit prin mizeriile adevăraților beneficiari ai ”sistemului” fost și actual. Cui i-ar place să stai sub pantoful pr Nemeș după ce ți-ai dat doctoratul în Berna, iar ”după”, să umbli cu buzunarele cusute de frică ca Maghiar să nu cheme DNA-ul pe tine pentru niște plicuri vârâte sau cravate? De ce să-i fie rușine??? Fiindcă așa făcea securitatea? Fiindcă la 30 de ani și-a luat doctoratul în limba germană, sau pentru că a pus puternic umărul la ridicarea învățământului teologic orădean? Decan nu a fost numit, ci ales de colegi ca recunoașterea a muncii. Eu personal mulțumesc satului Halmășd, jud. Sălaj pentru că a dat societății românești un de preot și un adevărat luptător pentru identitatea românească. Într-o țară în care justiția este ca o ”sfioasa fată mare” dar care scapă săpunul în fața UE, SUA și mai ales a adevăraților securiști, cred că această luptă trebuie dusă mai departe.
Postat 10 Iulie 2016, 12:26 de DorinI
Rusine!!!
Acest personaj sinistru a facut si face foarte mult rau oamenilor din jur, e foarte toxic!!! E de o aroganta, trufie si nesimtire rar intalnite!!! A trait si traieste in minciuna.....cum sa se pretinda un model cand el are atatea pacate in spate?! Cine poate crede ca a plecat sa studieze afara daca nu isi vindea sufletul?!? Plus ca, apropiatii vehiculeaza si o a anumita orientare, prezenta la anumite parade.....
Postat 09 Iulie 2016, 00:17 de Dacia
Vrednic este!
Cine sa le explice viitorilor duhovnici cum se semneaza pactul cu Necuratul?! Unul care a facut-o! Eu sunt crestin, cred in Sfanta Treime, dar nu cred in popi si nu frecventez biserica. Se adeveresc si astazi vorbele Mantuitorul :,,"Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!" Matei 21:13.
Postat 08 Iulie 2016, 14:26 de ili3
Sepultura pt Pacat
Daca te puneau sa te arunci in Crisu repede in sutana iarna ca sa iei viza te aruncai ?! Nu cred ! Dar de turnat ai turnat ! Macar da-te la o parte si baga capul in pamant. Se pare ca tu dupa ce ca ai turnat mai si semnalizezi. Functii iti trebuiau stiindu-te patat. Asa iti trebuie. Doar stiai din cartile sfinte ca vine o vreme cand trebuie sa platesti pacatele.
Postat 08 Iulie 2016, 14:07 de Universitarul22
Sepultura !
Scandalos! acest impostor Meghesan care a ocupat funcția de decan ilegal 4 ani de zile a avut un tupeu nemărginit să candideze pentru un al doilea mandat, prin declarații mincinoase că nu a fost colaborator , a venit vremea să dea socoteală pentru toate mizeriile făcute, a distrus vieți, şi-a bătut joc de studenți şi de învățământul teologic! Sper ca Episcopia şi Universitatea să ia măsuri! Ruşine! Ruşine! Ruşine!
Postat 08 Iulie 2016, 14:01 de Universitarul22
semnatura
Faptul ca n-ai avut demnitatea de a refuza pactul cu diavolul spune cu siguranta ceva despre caracterul tau (ai facut rau altora pentru a-ti satisface vanitatile intelectuale), dar faptul ca iti doresti sa fii in pozitii de frunte si in "Noul regim" e absolut scandalos. Asemenea personaje nu au pur si simplu ce cauta in demnitatile publice. De ce nu s-au dat la o parte pina acum daca mai au o farima de constiinta?
Postat 08 Iulie 2016, 10:05 de poli
Nedumerire
Care e deosebirea intre turnatorii dinainte de "revolutie" si turnatorii de acum? Daca inainte era o rusine sa fii turnator, azi e o onoare?
Postat 08 Iulie 2016, 10:00 de bumbu
Pacat
...Pacat...e cunoscut ca un om de treaba si un intelectual. Probabil ca 99% dintre noi ar fi semnat sub presiune un acord de colaborare cu Secu ca sa primeasca viza de iesire din tara...faptul ca nu recunoste si ca nu isi pune cenusa in cap e insa regretabil. A...si inca ceva...nu provine deloc dintr-o familie nevoiasa...parintii lui aveau o conditie mult peste medie in satul natal.
Postat 08 Iulie 2016, 09:27 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON