URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2021, 20:35

Cîţu, după ce Guvernul a publicat PNRR: Construim 450 de km de autostradă, sute de şcoli şi de creşe, vom renova zeci de spitale (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au prezentat, miercuri, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un document întins pe 1.200 de pagini, trimis oficial la Bruxelles în cursul zilei de luni.

Potrivit Digi24.ro, site care publică pe larg declaraţiile acestora, România va primi 29,2 miliarde de euro prin PNRR, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Banii trebuie accesaţi până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanţate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026, arată sursa citată, în caz contrar, sumele trebuie returnate.

"Este vorba despre 29,2 miliarde de euro bani care pot fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, vom renova zeci de spitale, vom construi sute de şcoli şi de creşe. Vom avea un spital nou construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale", a declarat Florin Cîţu.

Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Conform sursei citate, prim-ministrul a declarat că România a decis să acceseze şi partea de împrumuturi din PNRR pentru a acoperi nevoia de investiţii, precizând şi că împrumuturile sunt luate la o dobândă foarte mică.

"Împrumuturile luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică. Aproape 0%. Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi", a mai spus premierul.

Potrivit acestuia, sunt trei mari sectoare care primesc bani: Transporturi, Educaţie şi Sănătate. Reforma sistemului de pensii, a justiţiei, a companiilor de stat, dar şi reforma salarizării sunt alte puncte atinse.

"Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România vor ajunge în toate colţurile României. Acesta este un alt principiu care a stat la baza PNRR. Toţi românii vor beneficia de aceste 29,2 miliarde de euro", a mai susţinut el. 

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a subliniat că „acest program este gândit să nu lase pe nimeni în urmă", arătând, între altele, că 2000 de clădiri şi 1500 de blocuri vor fi renovate. De asemenea, el a amintit şi de transformarea digitală, "cartea de identitate electronică, care nu ne fură nici sufletele, nici nu ne perverteşte celulele, ci pur şi simplu ne aşează într-o logică funcţională",

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a spus că "PNRR e un proiect de ţară care în 150 de zile, după foarte multe discuţii a fost depus. Este un plan extrem de echilibrat", a subliniat el. 

Între altele, Kelemen a pus accent pe conectarea la sistemul de alimentare cu apă potabilă, colectarea apelor uzate şi tratarea acestora, arătând că planul cuprinde "peste 1600 de km de reţele de apă în localităţile cu peste 2000 de locuitori, care nu au avut acces permanent la alte fonduri", dar şi împădurirea României (45 de mii de hectare noi de pădure, 10 mii de hectare refacute), investiţii în turism şi sume importante alocate pentru Educaţie.

Ministrul Ghinea a spus, între altele, că, în PNRR, acest Guvern "s-a angajat în PNRR să aibă o nouă lege a pensiilor care să aibă o formulă predictibilă fixă bazată pe date statistice de creştere a pensiilor, să favorizăm pensiile mici acuni când aplicăm formule de creştere, să recalculăm toate pensiile". 

"În ceea ce priveşte speranţa de viaţă, vorbim de o posibilitate voluntară de a rămâne în câmpul muncii mai multă vreme. Vom generaliza această posibilitate de prelungire a rămânerii la muncă. Nu este vorba de o decizie obligatorie", a arătat el. 

Ghinea a mai vorbit, între altele, şi de "politica de descurajare a înregistrării maşinilor vechi", arătând că "nu este decisă forma în care se va întâmpla acest lucru, dar trebuie să evităm să mai fim cimitirul de maşini vechi al Europei". 

"Stagiul complet de cotizare la pensii – În acest moment, stagiul complet în România este de 35 de ani. Comisia Europeană a atras atenţia în mai multe rapoarte, pe bună dreptate, că intrarea în vigoare a acelui stagiu, de 25 de ani, aruncă imediat în aer sistemul de pensii. Să nu mai avem un stagiu fix, să legăm de anumiţi indicatori economici, dar formula exactă va fi decisă atunci când vom lucra la lege. Dacă instituim acest stagiu de 25 de ani, foarte mulţi oameni vor ieşi brusc la pensie. Impactul ar fi devastator pe bugetul de pensie. Nu va intra în vigoare această trecere bruscă la 25 de ani", a mai arătat ministrul. 

Vezi mai jos documentul complet! 

Vezi mai jos toată prezentarea făcută de reprezentanții Executivului!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Când freza te desconspiră e greu să întinzi firul logic.
E clar că premierul "guvernului meu" nu are toate "țiglele pe casă". El are siguranța că avem o clasă muncitoare care va consuma 30 miliarde Euro în 6 ani, câți au mai rămas din ciclul de decontare bugetară de la UE. Juma' de bani cică "nerambursabili" și juma' din credite aprobate de FMI, BM, BCE, BEI, BERD și băncile comerciale agreate de la Bruxelles. Ar fi posibil dacă a noastră "clasă muncitoare" ar fi împrospărată în proporție de 90% cu chinezi și vietnamezi, pe salariul minim din România. Dar Europa nu vrea asta. Și atunci e momentul să începem să calculăm, lunar spre exemplu, câți bani intră și câți ies. Veți fi chiar revoltați atunci când veți constata că România va consuma tot creditul de 15 miliarde Euro, va deconta nici 50% din fondurile nerambursabile, dar va achita integral "cotizația de membru" al UE, în cuantum de 1,4% din PIB. Faceți socoteala și veți constata faptul că vom fi parte a spațiului Schengen cât de curând, ca să circule cât mai eficient banul dinspre București către Bruxelles. La fiecare RON cheltuit se va restitui câte un EUR, că de aceea suntem o "colonie" și nu un stat suveran.
Postat 03 Iunie 2021, 08:27 de KP
Adevarat
Bine zice Cîtu in urmatorii 45 de ani 450km de autostrada cam asta e procentajul guvernărilor atât de dreapta cât și de stânga...Trenurile merg la viteza de bicicletă si voi vorbiti de autostrazi! :))
Postat 02 Iunie 2021, 23:45 de Adrian_Preda
iar isi da Cremeneanu cu stangu in cap
isi arata toleranta, cat de crestinofob e. Un adevarat regresist retrograd, ca si tot marxismul ateist, intre comentatorii ziarului. Un totalitar care deja care apologetica cenzurii cartilor si care vrea ca statul laic sa insemne nu un stat care te lasa sa alegi ce religie sau nici una sa ai, ci care sa te forteze sa nu ai libertate de constiinta. Un autoritar statalist care precum alti dictatori promoveaza "eliberarea" romanului de responsabilitate proprie, autocontrol, in numele instinctelor animalice. Progress bre, inapoi in maimuta! Un articol de opinie (pe care ziarul nu te mai lasa sa le comentezi ca prea multa lume e oripilata de parerile lui) cu delir pentru discriminarea impotriva crestinilor, o poluare impotriva tolerantei libertatii de constiinta, un iresponsabil in corp de adult, cu mintea intunecata in inspaimantatoarea doctrina a egoismului. Cu asa caracter si toleranta, sigur toti prietenii lui sunt imaginari, doar pe retele de socializare tot mai bine cenzurate. Cu astfel de oameni care fac precum Stalin,Lenin si Marx, comunismul revine, viitorul nu suna bine. Traiasca revolutia franceza, aia seculara care a ghilotinat 1000 de calugari si preoti din toleranta si umanism (conform istoricilor a facut mai multe victime in Franta decat toata inchizitia din Evul Mediu). Un pacifist plin de tolerata care nu vrea razboi ci doar un stat care sa te bage la puscarie daca ai pretentia sa gandesti si vorbesti liber.
Postat 02 Iunie 2021, 21:48 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON