URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2024, 16:34

Cseke, despre cum se faultează Guvernul singur: un minister a putut plăti doar cu derogare o taxă derizorie, de 2.336 lei

Cseke, despre cum se faultează Guvernul singur: un minister a putut plăti doar cu derogare o taxă derizorie, de 2.336 lei foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăriile din România nu pot încheia contracte de finanțare și de plăți pentru proiectele cu fonduri UE, deși banii europeni există în Trezorerie, iar un minister a ajuns ca, din cauza unei sume derizorii, de puțin peste 2.000 lei, să publice cu întârziere în Monitorul Oficial patru acte normative de care depinde inclusiv accesarea fondurilor din PNRR.

Sunt câteva dintre aberațiile a două OUG criticate de președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, care afirmă că însuși Guvernul „descurajează dezvoltarea României”.

Limite la fondurile UE

„În ultimele zile ale anului, Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale care vor duce la birocrație sporită, mai puțină dezvoltare și fonduri nerambursabile care nu vor fi investite”, avertizează Cseke Attila, în prezent liderul grupului UDMR din Senatul României, printr-un comunicat dat publicității miercuri și intitulat „Guvernul a adoptat noi măsuri birocratice care descurajează dezvoltarea României”.

„Fondurile nerambursabile sunt o oportunitate de dezvoltare pentru România, iar într-un context financiar nefavorabil, după pandemie și având în vedere războiul din Ucraina, niciun stat membru al Uniunii Europene nu își poate permite să nu atragă toate fondurile externe disponibile pentru investiții. Totuși, Guvernul a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență care va încetini atragerea fondurilor europene nerambursabile”, arată Cseke, referindu-se la OUG 127/2023, care prevede limite lunare pentru creditele bugetare și creditele de angajament și în cazul fondurilor europene, ceea ce „limitează ministerele la semnarea contractelor de finanțare și plăți pentru investițiile finanțate din fonduri europene, care până acum nu erau limitate”.

OUG 127/2023...

Noua OUG 127/2023 vine după o serie de alte măsuri restrictive adoptate prin OUG 90/2023, ale cărei rezultate, spune Cseke, „pot fi deja văzute: Guvernul nu poate plăti constructorii pentru munca prestată, muncitorii emigrează în alte țări, iar România este un mare șantier cu lucrări neterminate”.

Concret, după cum a explicat Cseke BIHOREANULUI, dacă în trecut erau limitate creditele de angajament și creditele de plăți ale autorităților publice din România doar pentru contractele finanțate din fonduri naționale, așadar de la bugetul de stat, noile reglementări impun limitări și în ce privește contractele cu finanțare din fonduri nerambursabile, europene.

„Potrivit legislației, în trecut, Ministerul de Finanțe, prin memorandumuri, propunea în ședință de Guvern pentru toate ministerele limite în baza cărora se pot încheia contracte și se pot face plăți, excepție făcând de la aceste limitări fondurile europene nerambursabile, inclusiv din PNRR. Problema este că prin OUG 127/2023 au fost abrogate două aliniate referitoare la aceste exceptări, astfel că de acum încolo și investițiile pe fonduri europene vor fi limitate, ceea ce nu înțeleg, pentru că noi spunem că vrem să accesăm cât mai multe fonduri europene, iar pentru proiectele pe PNRR avem în trezorerie 9 miliarde euro, deci banii există. De ce să limitezi utilizarea acestor bani?”, spune Cseke.

El a adăugat că OUG 127/2023 va provoca birocrație și muncă în plus: „La fiecare sfârșit de lună va trebui ca fiecare minister să încerce să lămurească Ministerul de Finanțe să-l lase să încheie contracte mai multe și să facă plăți mai multe”, deși folosirea fondurilor UE este deja reglementată și urmărită de Comisia Europeană și de Autoritatea de Audit.

... după OUG 90/2023

Pe de altă parte, Cseke subliniază că măsurile birocratice cu efecte negative din noua OUG 127 se adaugă celor deja intrate în vigoare prevăzute în OUG 90.

Prin OUG 90/2023 s-a impus autorităților locale ca, inclusiv pentru fondurile proprii, acestea să nu poată face plăți în lunile octombrie, noiembrie și decembrie decât în limita unor medii lunare pentru perioada lunile ianuarie – septembrie, când plățile au fost mai mici tocmai pentru că în construcții, de pildă, s-a lucrat mai puțin. „Dacă ai început un proiect în septembrie, practic nu l-ai putut plăti în toamnă pentru că în media pe ianuarie – septembrie n-a intrat acel proiect și n-ai avut plăți pe el”, spune președintele UDMR Bihor.

Din acest motiv, a adăugat Cseke, în ultimele luni ale anului trecut inclusiv ministerele au cerut aproape 100 de derogări ca excepție de la regula instituită prin OG 90/2023, ceea ce arată că, pe de o parte, „Guvernul pare să fi conștientizat că aceste măsuri nu au fost bune”, iar pe de altă parte că Guvernul însuși „nu poate sau nu vrea să se conformeze propriilor sale prevederi”.

„Derogare” pentru 2.336 lei

Situațiile generate de Ordonanțele 127 și 90 sunt atât de absurde, subliniază Cseke Attila, încât timp de două luni un minister nu a putut să aplice jaloane PNRR și directive europene, până a obținut o derogare pentru permisiunea de a cheltui o sumă derizorie.

„Există un minister care nu a putut aplica jaloane PNRR și directive europene importante de două luni, pentru că nu a putut plăti 2.336 lei pentru a publica în Monitorul Oficial patru ordine de ministru, și a cerut derogare de la Guvern pentru plata acestei sume”, se arată în comunicatul semnat de Cseke.

Deși fostul ministru a refuzat să nominalizeze ministerul, BIHOREANUL a aflat, consultând site-ul Guvernului, că este vorba chiar despre Ministerul Dezvoltării, pe care Cseke l-a condus până la începutul lunii iunie a anului trecut, acesta primind derogarea pentru cheltuirea celor 2.336 lei abia în ultima ședință din anul trecut, desfășurată pe 28 decembrie.

„Este culmea, s-a introdus prin Ordonanță de Urgență o reglementare care a blocat activitatea unui minister din propriul Guvern”, a subliniat Cseke, conchizând că UDMR cere executivului „să nu mai adopte reglementări care nu pot fi aplicate, care dăunează dezvoltării României”, dar „și să abroge prevederile neprielnice adoptate până acum”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu a fost cu intenție de la guvernare, ca cineva să blocheze dezvoltarea României.
A fost din prostie. Tipic pentru ministrul de la Dezvoltare, care fiind calic de felul lui, nu a vrut să scoată din buzunar suma necesară pentru plata rapidă a ordinelor pe care tot el le-a semnat. Mai bine să se piardă public un miliard de euroi decât să se scarmene în fund privat careva de la PNLSD de nici 500.
Postat 04 Ianuarie 2024, 08:24 de KP
UDEMERE vrea in coalitie iar la guvernare
pe de-o parte e placut ca UDMR nu marseaza pe segmentare etnica (cel putin nu in declaratii publice) in ultima vreme, ci discuta despre dezvoltarea intregii Romanii, ca sa ii voteze si olteanul din Teleorman daca sunt administratori buni. Pe de-alta parte, una e ce zic la interviu si alta e ce fac in birou odata alesi.
Postat 03 Ianuarie 2024, 19:23 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON