URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2020, 17:40

Criza din Orientul Mijlociu: 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocaţi

Criza din Orientul Mijlociu: 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocaţi foto: Digi24.ro / Forțele Terestre
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării din România a anunțat, marți, că a început demersurile pentru relocarea celor 14 militari români aflaţi în misiune în Irak. Misiunile militarilor români se axau pe activităţi de pregătire şi formare a instructorilor irakieni din sistemul militar.

"Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori de luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naţionale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire şi consiliere efectuate de militarii români dislocaţi în Irak. Astfel, pentru asigurarea siguranţei personalului, cei 14 militari români care erau în misiune în Irak vor fi relocaţi temporar într-o altă bază a coaliţiei”, arată comunicatul, citat de Digi24.ro.

Potrivit oficialilor, misiunile militarilor români se axau pe activităţi de pregătire şi formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării şi din alte instituţii responsabile pentru reformarea sectorului de securitate şi creşterea capacităţii operaţionale a Forţelor Armate ale Republicii Irak.

„Decizia României este în deplină concordanţă cu poziţia aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, şi, în funcţie de evoluţia situaţiei din zonă, militarii români sunt pregătiţi să îşi reia misiunile. România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internaţional, atât în format aliat, cât şi alături de partenerii din cadrul Coaliţiei Globale anti-ISIS", se mai arată în comunicatul de presă al MApN.

Nu a fost făcut public numele bazei în care vor fi mutați soldații români. De altfel, militari din mai multe țări sunt în aceeași situație.

Apel la calm

Și președintele Klaus Iohannis, aflat la Munchen, a reacționat, marți, în acest scandal izbucnit după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. Iohannis a menționat că România are militari în ţara vecină Irak, aceştia făcând parte din forţele NATO de instruire: "O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi".

De asemenea, conform Agerpres.ro, Iohannis a afirmat că acordă foarte multă atenție situației din Irak și a făcut apel la calm. „Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut - nu putem să îi spunem altfel - este o abordare calmă, diplomatică şi revenirea la calm în această zonă”, a precizat preşedintele.

În ce privește parteneriatul strategic dintre România și SUA, Iohannis a declarat că este unul „solid și funcționează foarte bine”, „iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti: situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă”. 

Înmormântare amânată

EuropaFM notează că, tot marți, Teneranul a anunţat amânarea înmormântării generalul Qassem Soleimani, ucis vinerea trecută de armata SUA la Bagdad, după ce cel puțin 35 de persoane au murit, iar alte 190 au fost au fost rănite într-o busculadă produsă în Kerman, orașul natal al generalului, unde va fi și înmormântat. Practic, oamenii s-au călcat în picioare, după ce o parte din mulțime a intrat în panică din cauza aglomerației uriașe. La ceremonii participă milioane de iranieni.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ca reacţie la asasinarea generalului Qasem Soleimani la Bagdad, Iran a anunţat că nu va mai respecta angajamentele acordului nuclear încheiat cu marile puteri ale lumii în 2015. Pe de altă parte, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că Statele Unite vor riposta rapid, "poate într-o manieră disproporţionată", dacă Iranul loveşte orice ţintă sau persoană americană. De asemenea, Trump a ameninţat cu sancţiuni şi Irakul, ţară care a votat îndepărtarea trupelor străine. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON