URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2020, 17:58

Tensiuni şi ameninţări, după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani. Trump şi liderii iranieni se "bat" în "ţinte", Irakul îi expulzează pe militarii americani

Tensiuni şi ameninţări, după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani. Trump şi liderii iranieni se 'bat' în 'ţinte', Irakul îi expulzează pe militarii americani sursa foto: Digi24.ro / Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Uciderea generalului iranian Qasem Soleimani a născut tensiuni în Orientul Mijlociu, punând cap în cap principalele forţe. După ce iranienii au anunţat că se vor răzbuna şi că în raza lor de acţiune sunt 35 de ţinte americane din Orientul Mijlociu, dar şi oraşul israelian Tel Aviv, Donald Trump a subliniat că SUA au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur", dacă republica islamică atacă cetăţeni americani sau interese americane. Parlamentul irakian a votat, duminică, expulzarea militarilor americani.

Bătălia țintelor

Potrivit Digi24.ro, Donald Trump a avertizat sâmbătă Teheranul că SUA au identificat 52 de obiective în Iran pe care le vor lovi "foarte rapid şi foarte dur", dacă republica islamică atacă cetăţeni americani sau interese americane. Preşedintele SUA a arătat că numărul 52 corespunde cu cel al americanilor ţinuţi ostatici timp de peste un an, la sfârşitul anului 1979, în Ambasada Statelor Unite din Teheran.

Unele din aceste ţinte iraniene "sunt de nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană", a precizat Trump într-un mesaj pe Twitter. A fost, totuşi, împăciuitor: "Statele Unite nu mai doresc ameninţări!", a spus el, cerându-le iranienilor să înceteze cu ameninţările.

Teroristul nr. 1

Reacţia de sâmbătă a venit ca replică la ameninţările cu răzbunarea formulate de liderii de la Teheran după lovitura americană care l-a ucis la Bagdad pe generalul iranian Qasem Soleimani, şeful Forţelor Quds, însărcinate cu operaţiuni în exteriorul Iranului, despre care președintele american zice că este „teroristul numărul 1 al planetei”.

Iranienii au răspuns că în raza lor de acţiune sunt 35 de ţinte americane din Orientul Mijlociu, dar şi oraşul israelian Tel Aviv. Ambasadorul iranian în SUA, Majid Takht, a declarat vineri seară că atacul împotriva generalului Soleimani, "a fost de fapt un act de război din partea Statelor Unite împotriva poporului iranian".

Trump dăduse asigurări vineri că nu doreşte o "schimbare de regim" la Teheran după eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani, susținând că a acţionat pentru a opri un război, nu pentru a începe altul. Președintele SUA a susținut că generalul iranian pregătea atacuri "iminente" contra diplomaţilor şi militarilor americani.

Militari expulzaţi

Tensiunile par, însă, departe de a se fi terminat. Parlamentul irakian a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere guvernului să pună capăt prezenței trupelor străine și să se asigure că acestea nu vor folosi teritoriul, spațiul aerian și maritim al țării în niciun scop, scrie Reuters, citat de HotNews.ro.

Conform sursei citate, spre deosebire de legi, rezoluțiile Parlamentului nu sunt obligatorii pentru guvern, însă premierul Adel Abdul Mahdi ceruse el însuși adoptarea unei decizii de către forul legislativ pentru a pune capăt prezenței militare străine.

Anunțul vine în contextul în care, în aceeași zi, Coaliţia internaţională condusă de SUA tocmai anunțase suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani.

În Irak sunt dislocaţi peste 5.000 de militari americani, notează G4media.ro.

„Moarte Americii”

Tot duminică, în Iran au început funeraliile lui Qasem Soleimani, ceremoniile fiind conduse chiar de liderul suprem al republicii islamice, ayatollahul Khamenei. Sâmbătă, sicriul generalului a fost purtat în procesiune prin cele mai sfinte locuri şiite din Irak.

Conform televiziunilor locale, mii de femei şi bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, plângeau lovindu-se cu pumnii în piept şi strigau "Moarte Americii!". Digi24 scrie că mulţimea adunată în piaţa Mollavi a arborat drapele roşii (culoarea sângelui "martirilor"), verzi (culoarea islamului) şi albe ornate cu sloganuri religioase, şi a arătat portrete ale generalului care comanda forţa Al-Quds, unitatea de elită a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Moartea generalului Soleimani, pe care Iranul a promis să o răzbune, a şocat Republica Islamică şi suscită temeri de un nou război în Orientul Mijlociu, notează AFP.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON