URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2010, 15:55

Copiii vor putea să se joace într-o mini-junglă, la Grădina Zoologică din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de extindere şi modernizare a Grădinii Zoologice din Oradea a fost creionat, iar lucrările au şi început săptămâna aceasta, a anunţat administratorul Daiana Ghender.

Viitoarea Zoo pune un mare accent pe apropierea copiiilor de animale şi educarea în ceea ce priveşte protecţia acestora. De aceea, conducerea Grădinii Zoologice a prevăzut în proiect amenajarea unei Mini Zoo, o premieră pentru România, o zonă populată cu animale mici, porcuşori de Guineea, hamsteri, lemurieni, păsări care va avea şi un spaţiu de manej cu ponei. "Aici, copiii vor putea interacţiona cu animalele. Angajaţii Grădinii Zoologice îi vor ajuta să îşi învingă teama şi să se împrietenească cu animăluţele", a declarat Daiana Ghender.

Copiii vor avea şi un spaţiu în care să îşi sărbătorească ziua de naştere ori alte evenimente, cu o mini-junglă. "Ei vor putea vedea prin vitrină partea interioară al habitatului maimuţelor şi, totodată, se vor putea juca în voie, să se caţere şi să se distreze", a mai spus Daiana Ghender.

proiect - zoo1.jpgGrădina Zoologică Oradea va mai avea şi un pavilion educativ, cu săli de cursuri, unde se vor putea organiza lecţii cu participarea biologilor şi medicilor din cadrul acesteia, dar şi simpozioane ori conferinţe. "Avem deja semnat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Bihor pentru promovarea proiectului Fără Gratii, demarat de Fundaţia Salvaţi Zoo. Încercăm să învăţăm copiii că animalele sălbatice nu e bine să fie ţinute în captivitate şi că cele care s-au născut în spatele gratiilor trebuiesc protejate şi ţinute în condiţii cât mai aproape de cele naturale", a explicat administratorul Zoo Oradea.

Modernizarea Grădinii Zoologice prevede nu doar amenajarea spaţiilor ci şi asigurarea unor condiţii mai bune animalelor. Zoo Oradea are, de două luni încoace, un reţetar întocmit de nutriţionişti, hrănirea animalelor fiind făcută exclusiv pe baza unor raţii stabilite de specialişti, astfel încât să conţină toate substanţele nutritive.

"Există o relaţie de colaborare foarte bună între directorii RAPAS, indiferent de culoare politică. Directorul economic, Moise Herdean, de pildă, un mare iubitor de animale, a renunţat la a mai da ordin să se măture de pe jos resturile din Piaţa Obor şi să le trimită la animalele din zoo. A înţeles că trebuie hrănite conform unor raţii specifice şi a alocat sumele necesare pentru hrănirea adecvată şi specifică fiecărei specii, aşa cum cere legea", a declarat Daiana Ghender.

Lucrările de modernizare, amenajare şi extindere ale Grădinii Zoologice se întind pe doi ani, având termen de finalizare 20 de luni. Primăria va suporta doar 25% din valoarea proiectului iar restul din bugetul Ministerului Mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON