URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2023, 18:40

Consiliul Local Oradea a aprobat cele 6 noi pasaje pietonale. Primarul Birta, acuzat că se subordonează „șefului” Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, asocierea municipalităţii cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Consiliul Judeţean Bihor pentru realizarea a șase noi pasaje pietonale peste cele mai aglomerate şosele din oraș.

"Avem o axă de finanţare prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru construirea de pasaje pietonale în zonele aglomerate. Prin parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor am stabilit şase locaţii (n.r. pentru acestea) pe centura Oradea şi pe două şosele aglomerate", a explicat primarul Florin Birta, joi, în plenul şedinţei de Consiliu Local.

Potrivit edilului, în prima fază, asociaţii se vor ocupa de realizarea documentaţii aferente investiţiilor. "Urmează să depunem documentaţii, să facem Studiile de Fezabilitate aferente, urmând să stabilim cine va implementa aceste proiecte", a spus Birta.

Cinci pasaje subterane şi unul suprateran

Cele şase parteneriate, care vor fi încheiate cu CNAIR şi CJ Bihor, au fost aprobate fiecare separat. Lista construcţiilor este deschisă de proiectul pasajului pietonal din Calea Aradului, dincolo de giraţia de la ieşirea din oraş spre aeroport.

"În zona centura Oradea, zona de intersecţie cu Calea Aradului, zonă intens circulată atât de vehicule, cât şi de pietoni, pietonii nu au posibilitatea de a traversa / trece legal dintr-o parte în alta a drumului, ceea ce generează un grad scăzut al circulaţiei rutiere, blocaje de trafic şi număr crescut de accidente rutiere. Realizarea unui pasaj pietonal în această zonă este o necesitate şi va contribui la creşterea accesibilităţii zonelor deservite cu impact pozitiv asupra activităţilor economice a zonei", se menţionează în material.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Judeţean Bihor a aprobat în şedinţa de la începutul acestei săptămâni ca pasajul din Calea Aradului să fie unul subteran.

Un pasaj ar urma să fie construite pe centura Oradea în zona străzii Czaran Gyula (între şosea şi zona Dedeman) pe sub Calea Sântandreiului, iar un al treilea pe sub DN 79 între ERA Park şi Dedeman.

Alte două pasaje subterane ar urma să fie construite pe sub şoseaua de centură în dreptul străzii Apateului, respectiv pe sub DN 76, în dreptul benzinăriei Socar, de la ieşirea din Oradea către Sânmartin.

Proiect mai vechi, singurul pasaj suprateran ar urma să fie construit peste şoseaua de centură pentru a lega strada Traian Blajovici şi zona Leroy Merlin, în zona noii săli polivalente.

"Cine este şeful?"

Proiectele viitoarelor parteneriate au fost votate cu unanimitate, dar nu fără comentarii. Consilierul PSD Adrian Madar a ţinut să afle dacă municipalitatea orădeană nu ar fi putut aplica singură pentru finanţarea CNAIR, fără aportul CJ Bihor.

"Municipiul Oradea era eligibil ca şi partener al CNAIR-ului pentru construirea acestora pasaje, care sunt toate în interiorul municipiului Oradea?", a întrebat PSD-istul.

Primarul Birta a evitat un răspuns direct. "Nu are importanţă în acest moment cine era eligibil, cred că important este să se facă", a replicat Birta.

Consilierul Adrian Madar a revenit asupra polemicii la finalul şedinţei de Consiliu Local, la capitolul "Diverse". "Putea şi Primăria Oradea să facă respectivele pasaje fără CJ Bihor? Răspunsul este că «da», putea", a spus Madar.

PSD-istul a concluzionat că "toată lumea înţelege că Primăria Oradea face parteneriate de dragul parteneriatelor şi cine este «şeful»", insinuând o subordonare a primarului Birta faţă de predecesorul său, Ilie Bolojan, acum preşedinte al CJ Bihor.

În replică, primarul Florin Birta a spus că nu se pune problema ca în parteneriatele încheiate de municipalitatea orădeană cu Consiliul Judeţean să existe un şef şi un subordonat, ci să formeze o echipă. "Echipă înseamnă să faci lucrurile împreună", a spus Birta.

Valoarea viitoarelor pasaje subterane urmează să fie stabilită în cadrul studiilor de fezabilitate ce vor fi comandate de parteneri.

Vezi aici Hotărârea de Consiliu Local privind parteneriatele pentru construirea pasajelor pietonale:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@grigore
La ce vrei stadion daca nu ai echipa? Nu e bun stadionul actusl, plus ca e mai mare decat noul.
Postat 01 Septembrie 2023, 11:40 de vasi13
Sef...
...de echipa este Bolovan!Pacat ca birtinezii astia 2 nu iubesc fotbalul!Sefule..sefutzule une i stadionul promis?????????
Postat 01 Septembrie 2023, 10:02 de grigore
pasaje
Din cele 6 pasaje propuse, 3 sunt complet inutile P1,P3,P6, nu poti ajunge pe jos la ele, pleaca din camp si ajung tot acolo, nu exista nici un trotuar necirculand nimeni pe acolo, bani aruncati. P2 ar fi util dar si acolo trebuie defrisari pentru a face trotuare. Toate astea, cica pentru oradeni, nu pentru firmele abonate!
Postat 01 Septembrie 2023, 09:42 de m70
Acte parafate si semnate in alb
Valoarea estimativa fara tva...se va determina in momentul semnarii contractelor de servicii.
Postat 01 Septembrie 2023, 09:20 de excalibur
vedeti
cine e cuminte primeste ...
Postat 01 Septembrie 2023, 09:20 de sodelica
lasand la o parte partizanismul, mistocarii copilaresti si dat replica ca sa punctezi
E de apreciat ca 5 din cele 6 pasaje vor fi subterane, mai accesibil, mai estetic, nu gatuieste gabaritul depasit, merge si pe roti, deja suna mai bine decat in urma cu 3 zile. Bravo administratiei ptr proiect, oricine ar fi “sefu” si alte balcanisme si complexe de superioritate-inferioritate
Postat 01 Septembrie 2023, 08:14 de unu
::::))))))
Încă odată moare propaganda de ciudă ::::::)))))) fraierilor pana ieri stimați ca nu aveți pasaje, acum o sa le aveți ::::::))))) Jianule, Iancule tu erai unul dezamagit ca nu e pasaje. Nu provoc, dar aștept propaganda sa se bucure ::::::))))))
Postat 31 August 2023, 21:18 de Sandu2100
Birta ghiocelul
Acuzat??? A demonstrat !!!!
Postat 31 August 2023, 20:26 de Jianu
Birta e doar o sluga
Birta de cand e primar nu a avut nici macar o realizare proprie, nici macar un proiect personal, o idee de-a lui, nimic, zero. Doar ce i-a lasat sau i-a impus Bolojan. Cum sa fii apropae un mandat si sa stii ca nu ai facut ceva de capul tau, sa stii ca macar ai avut si tu o contributie, sau curajul de-ai cere lui Bolojan sa te lase si pe tine sa faci ceva, orice. Penibil , o rusine pentru un barbat, nu primar, spun barbat.
Postat 31 August 2023, 19:38 de vasi13
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON