URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2021, 19:55

Consiliul Județean Bihor vrea „acte orientative” și regulament pentru gospodărirea localităților, UDMR zice că primarii lor nu-s „rămași în urmă” și n-au nevoie

Consiliul Județean Bihor vrea „acte orientative” și regulament pentru gospodărirea localităților, UDMR zice că primarii lor nu-s „rămași în urmă” și n-au nevoie foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La aproape un an după ce a adoptat un regulament pentru întreţinerea terenurilor de pe marginea drumurilor acuzat de UDMR Bihor că "încalcă autonomia locală", Consiliul Judeţean instituie "modele orientative de acte administrative necesare implementării măsurilor de gospodărire a localităţilor". Din nou, UDMR afirmă că primarii săi sunt modele şi că măsura ar fi doar pentru cei "rămaşi în urmă", adică ai PNL şi PSD.

Cu 12 abţineri, ale reprezentanţilor PSD şi UDMR, şi cu 21 voturi pentru, ale liberalilor, CJ Bihor a adoptat luni, într-o şedinţă online, o hotărâre pentru "aprobarea unor modele orientative de acte administrative necesare implementării măsurilor de gospodărire a localităţilor, precum şi de sancţionare a faptelor de încălcare a normelor privind buna gospodărire şi întreţinere a localităţilor de către consiliile locale" ale oraşelor şi comunelor din Bihor.

Pe lege

Dincolo de denumirea lungă şi birocratică, este vorba despre un regulament care, de fapt, adună laolaltă prevederi din acte normative cu putere de lege şi de ordonanţă de guvern, precum OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor, OG 34/1997 privind regimul drumurilor, Legea Apelor nr. 107/1996, OUG 192/2005 privind protecţia mediului, OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

În baza acestor acte normative, regulamentul prevede că primarii şi consiliile locale adoptă şi dispun măsuri pentru asigurarea participării persoanelor fizice şi juridice, precum şi a instituţiilor publice, la realizarea acţiunilor "de înfăptuire şi de păstrare a curăţeniei în interiorul şi în exteriorul localităţilor", pentru colectarea deşeurilor, curăţarea şi salubrizarea străzilor, pieţelor şi altor locuri publice, îndepărtarea zăpezii, întreţinerea drumurilor, curăţarea faţadelor clădirilor etc.

De asemenea, conform prevederilor actelor normative amintite, regulamentul instituie amenzi contravenţionale între 200 şi 2.500 lei.

"Primarii UDMR, buni gospodari"

Înainte ca el şi colegii săi, la fel ca şi cei 6 consilieri PSD, să dea vot de abţinere, liderul grupului UDMR, Borsi Lorant Imre, a afirmat că primarii din acest partid sunt modele în realizarea şi păstrarea curăţeniei, prin urmare nu au nevoie de alte reguli decât cele pe care şi le fac singuri.

"Fiecare primar UDMR este un bun gospodar şi datorită acestui fapt se bucură de încrederea localnicilor, unii şi de mai mult de 30 de ani, prin urmare primarii noştri au suficientă minte ca să decidă ce e mai bine pentru comuna condusă de ei, cum să menţină ordinea şi curăţenia, şi tocmai din acest motiv nu au nevoie de un model din partea Consiliului Judeţean. Presupun că acest proiect este menit numai pentru acei primari care sunt rămaşi în urmă", a spus UDMR-istul, făcând aluzie la cei din afara partidului maghiar.

De altfel, toţi cei 21 primari ai UDMR Bihor au contestat şi în justiţie un regulament pentru întreţinerea terenurilor de pe marginea drumurilor publice adoptat în decembrie 2021, acuzând că acesta le "încalcă autonomia", deşi prevedea doar obligativitatea toaletării vegetaţiei de pe astfel de terenuri şi colectarea deşeurilor aruncate pe ele, la fel cum se întâmplă, spunea la acea vrem preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, inclusiv în Ungaria vecină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Obrăznicia UDMR vine dintr-o impresie conferită chiar de câtre PSD și PNL..
E imprasia că fără UDMR se blochează România la nivel parlamentar și guvernamental. Ia să îi iei de la împărțirea banilor publici pe liderii maghiari pentru ca, brusc și dintrodată, să-i vezi cum aleargă ca șobolanii, să se dea bine pe lângă regilamentele și standardele cerute la nivel central și județean.
Postat 01 Decembrie 2021, 11:25 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON