URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2010, 13:02

Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate ar putea să îşi ia energie "eco"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii judeţeni şi-au dat marţi acordul pentru ca Direcţia Tehnică a CJ Bihor să depună la Ministerul Economiei două proiecte finanţabile cu fonduri europene, prin a căror aplicare toate instituţiile din subordinea deliberativului judeţean ar putea beneficia de energie electrică produsă din surse neplouante şi regenerabile.

Astfel, aleşii bihorenilor au votat în unanimitate aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării din bugetul CJ pentru realizarea la Săcueni a unei aşa-numite "instalaţii pentru producerea energiei electrice prin valorificarea de biomasă", precum şi pentru realizarea, în comuna Avram Iancu, a unui parc fotovoltaic.

Potrivit şefului Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, electrocentrala din Săcueni va fi realizată în urma unui proiect elaborat de specialiştii CJ care va fi depus la Ministerul Economiei săptămâna aceasta, în vederea obţinerii finanţării care, majoritar, va fi suportată din fondurile Uniunii Europene. "Valoarea acestei investiţii este de 16,8 milioane euro şi are ca titulat de proiect Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) alcătuită din Consiliul Judeţean împreună cu primăriile din Săcueni şi Diosig", a spus directorul, precizând că 85% din sumă va proveni de la UE, urmând ca ADI să asigure doar 2% din valoare şi Guvernul, prin Ministerul Economiei, restul de 13%.

La Avram Iancu, unde CJ vrea să amenajeze un parc fotovoltaic care, aşa cum îi arată şi denumirea, va utiliza energia solară, titularul de proiect este Consiliul Judeţean, care speră să obţină 5,4 milioane de euro pentru investiţie, proporţia de contribuţie financiară fiind aceeaşi ca în cazul celei de la Săcueni.

Potrivit şefului Direcţiei Tehnice a CJ, Filip Cheşeli, şansele ca unitatea de implementare a proiectelor europene din Ministerul Economiei să aprobe cele două proiecte ale Consiliului Judeţean sunt foarte mari, iar instituţia mai are în execuţie încă 12 asemenea proiecte pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial.

Un alt mare avantaj al celor două obiective este că, după cinci ani de la darea în folosinţă, Consiliul Judeţean, ca proprietar al parcului fotovoltaic de la Avram Iancu şi al electrocentralei pe biomasă de la Săcueni va putea să vândă surplusul de electricitate în sistemul energetic naţional.

Puterea instalată a electrocentralei de la Săcueni urmează să fie de 0,53 Megawaţi pe oră şi ar produce 5.000 de MW/h/an, iar a parcului fotovoltaic de la Avram Iancu va fi de 3 MW/h şi ar urma să producă 3.550 MW/h/an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON