URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2022, 19:11

„Conform reţetei”... de familie: Cumnata celebrului fugar Rácz Atilla a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală

„Conform reţetei”... de familie: Cumnata celebrului fugar Rácz Atilla a fost condamnată la 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală (foto: generic / sursa: Nataliya Vaitkevich, pexels.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mérai Katalin, cumnata celebrului evazionist fugar Rácz Atilla, a fost condamnată la 6 ani de detenţie pentru o fraudă fiscală de aproape 700.000 lei, după ce firma pe care o patrona, Conform Reţetei SRL, a făcut mai multe achiziţii intracomunitare de carne şi peşte prin intermediul unei firme fantomă, mărfuri care apoi au fost livrate unor firme din România, fără ca TVA colectată să fie declarată şi virată la bugetul de stat. 

Conform rețelei SRL

Soluţia a fost pronunţată de Tribunalul Bihor într-un dosar penal care priveşte afaceri derulate de Mérai în perioada 2013-2014, prin intermediul unei societăţi comerciale patronate de Alexandru Costin, un bihorean condamnat deja pentru evaziune fiscală. Firma acestuia era de tip "bidon", numită aşa de Fisc pentru că are menirea să ajute alte firme mai mari, să "spele" banii "negri" şi să evite plata TVA către stat, trecând mărfurile scriptic prin contabilitatea ei.

Concret, firma lui Costin a realizat achiziţiile intracomunitare în mod formal, căci, în realitate, marfa a fost plătită din banii lui Mérai şi transportată în ţară cu camioanele acesteia. Apoi, produsele au fost facturate către firma femeii, Conform Reţetei SRL, iar de aici către diverşi clienţi. TVA a fost declarată ca fiind colectată de firma "bidon", care trebuia să o plătească statului, însă nu a mai achitat-o niciodată.

În urma procesului penal pornit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, în care ANAF s-a constituit parte civilă, Tribunalul Bihor a decis săptămâna trecută să o condamne pe Mérai la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Conform Reţetei SRL, aflată deja în faliment, a primit o amendă penală de 30.000 lei, iar Alexandru Costin, patronul firmei fantomă, s-a ales cu 7 ani de detenţie.

Să achite paguba... 

Atât Mérai, cât şi Costin au interdicţia de a mai avea calitatea de administrator, director sau reprezentant legal al societăţii comerciale, pe o perioadă de 5 ani după ispăşirea pedepselor. 

De asemenea, cei doi au fost obligaţi să achite paguba provocată bugetului de stat, în valoare de 669.332 lei, reprezentând TVA, plus dobânzile şi penalităţile aferente, pentru recuperarea căreia Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dispus încă din 2019 instituirea sechestrului asigurator pe toate bunurile şi conturile actuale şi viitoare ale celor doi.

Verdictul final în caz îl va pronunţa Curtea de Apel Oradea. 

Afaceri cu petrol

Numele lui Mérai Katalin apare şi în afacerile celebrului său cumnat, Rácz Atilla, femeia fiind chiar reţinută, în 2015, alături de fostul fotbalist Călin Bălaj şi de italianul Antonino Papalia într-un dosar al procurorilor DIICOT, care vizează o fraudă de 62 milioane lei prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău. Aceasta importa motorină sub pretextul procesării, dar o vindea, încasările fiind plimbate prin conturile unor firme fantomă, iar în final scoase de beneficiari.

Rácz a fugit în Ungaria în 2015, ca să scape de cei 7 ani de detenţie la care a fost condamnat pentru o fraudă fiscală de 87 milioane lei.

Ulterior, în 2019, afaceristul a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, pentru un "tun" de peste 31 milioane euro, dat bugetului de stat tot din afaceri cu petrol, şi a fost achitat definitiv, în 2020, într-un proces pornit de DIICOT, în care era acuzat de constituire de grup criminal organizat şi de producerea unui prejudiciu de 25 milioane lei în dauna bugetului public prin importarea a 5 milioane tone de motorină, trecută în acte ca reziduuri petroliere dar vândută la negru pe piaţă. 

În respectivul dosar, au fost trimise în judecată în total 17 persoane şi 6 societăţi comerciale, inclusiv fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, prin intermediul a doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, care, la rându-i, ar fi spriinit gruparea. Blejnar şi Rácz au fost achitaţi pe motiv că nu există probe că ar fi săvârşit infracţiunile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON