URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Mai 2023, 15:31

Conferințele Dilema veche la Oradea, a doua ediție. Programul evenimentului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 11 și 13 mai, de joi până sâmbătă, vor avea loc la Oradea „Conferințele Dilema veche”. Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” se vor afla pentru a doua oară la Oradea, propunând publicului o serie de 6 evenimente desfășurate pe parcursul a trei seri, începând cu ora 18.00, la Sinagoga Neologă Sion.

Tema care reunește evenimentele culturale de la Oradea este: „Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”. Explicația temei este următoarea:

Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „ce-am fost și ce-am ajuns”; uneori și în varianta despre alții, „ce-au fost și ce-au ajuns”. Este un fel de scurtă meditație oftată cu privire la măreția de altădată și precaritatea prezentului. Ideea creșterii și descreșterii tuturor lucrurilor de pe lumea aceasta nu este, bineînțeles doar a noastră. O găsim în Vechiul Testament, ba chiar o găsim și în surse anterioare. Totuși, noi românii avem un anumit primat în istoria lungă a acestui gînd. Nicolae Iorga observa că primul istoric care a povestit istoria unui imperiu în acești termeni, de creștere și descreștere, adică într-un fel dramaturgic, a fost Dimitrie Cantemir, cu a sa „Historia Incrementorum atque Decrementorum Aulae Othomanicae” scrisă între 1714 și 1716. Astăzi, e aproape un clișeu să poveștești istoria unui imperiu după ideea creșterii și descreșterii. La începutul secolului al XVIII-lea, pare-se, nu era. Revendicăm, așadar, o anume preemțiune în materie și nu e de mirare, căci „ce-am fost și ce-am ajuns” ne aste atît de propriu nouă, românilor, care atît de des ne plîngem singuri de milă.

Cum spun, „ce-am fost și ce-am ajuns” nu e doar un suspin. Este un instrument de lucru. Este, cum s-ar spune astăzi, o „grilă de lectură”. Și cel mai adesea ne-o aplicăm nouă înșine.

Această ediție a Conferințelor „Dilema veche”, găzduită de prietenii noștri din Oradea, face acest exercițiu. Cu precizarea că „ce-am fost și ce-am ajuns” poate fi foarte bine și observația unei creșteri, nu doar a unei căderi, atacăm tema din cît mai multe puncte de vedere, așa cum v-am obișnuit deja.

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche

În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitații Conferințelor de la Oradea: istoricul Cosmin Popa, teologul și diplomatul Bogdan Tătaru-Cazaban, istoricul Mihai-Răzvan Ungureanu, profesorul de drept Valeriu Stoica, muzicianul Ovidiu Pintilie. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu, cel care va susține și ultima conferință a celor trei seri.

Formatul evenimentului include cinci conferințe, urmate de dialoguri publice și de un recital de chitară.

Programul complet:

Joi, 11 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00. Cosmin Popa, conferință
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei 
sau De ce au (și) rușii o relație complicată cu adevărul 
19.30. Bogdan Tătaru-Cazaban, conferință
„Adame, unde ești?” Imagini și simboluri ale căderii omului

Vineri, 12 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00. Mihai-Răzvan Ungureanu, conferință
Bătaia cea rupta din Rai. 
Note despre violența din societatea moldovenească în vremea Regulamentului Organic
19.30. Valeriu Stoica, conferință
Despre continuitate în și între mărire și decădere

Sâmbătă, 13 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00, Sever Voinescu, conferință
Cultura română de la minorat la majorat. Responsabilitatea publicului 
19.30, Ovidiu Pintilie
Recital de chitară

„Conferințele Dilema veche” sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.

Partener: Oradea Heritage. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON