URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
02 Mai 2023, 15:31

Conferințele Dilema veche la Oradea, a doua ediție. Programul evenimentului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 11 și 13 mai, de joi până sâmbătă, vor avea loc la Oradea „Conferințele Dilema veche”. Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” se vor afla pentru a doua oară la Oradea, propunând publicului o serie de 6 evenimente desfășurate pe parcursul a trei seri, începând cu ora 18.00, la Sinagoga Neologă Sion.

Tema care reunește evenimentele culturale de la Oradea este: „Ce-au fost și ce-au ajuns. Despre mărire și decădere în istorie”. Explicația temei este următoarea:

Noi, românii, avem vorba aceasta despre noi înșine, „ce-am fost și ce-am ajuns”; uneori și în varianta despre alții, „ce-au fost și ce-au ajuns”. Este un fel de scurtă meditație oftată cu privire la măreția de altădată și precaritatea prezentului. Ideea creșterii și descreșterii tuturor lucrurilor de pe lumea aceasta nu este, bineînțeles doar a noastră. O găsim în Vechiul Testament, ba chiar o găsim și în surse anterioare. Totuși, noi românii avem un anumit primat în istoria lungă a acestui gînd. Nicolae Iorga observa că primul istoric care a povestit istoria unui imperiu în acești termeni, de creștere și descreștere, adică într-un fel dramaturgic, a fost Dimitrie Cantemir, cu a sa „Historia Incrementorum atque Decrementorum Aulae Othomanicae” scrisă între 1714 și 1716. Astăzi, e aproape un clișeu să poveștești istoria unui imperiu după ideea creșterii și descreșterii. La începutul secolului al XVIII-lea, pare-se, nu era. Revendicăm, așadar, o anume preemțiune în materie și nu e de mirare, căci „ce-am fost și ce-am ajuns” ne aste atît de propriu nouă, românilor, care atît de des ne plîngem singuri de milă.

Cum spun, „ce-am fost și ce-am ajuns” nu e doar un suspin. Este un instrument de lucru. Este, cum s-ar spune astăzi, o „grilă de lectură”. Și cel mai adesea ne-o aplicăm nouă înșine.

Această ediție a Conferințelor „Dilema veche”, găzduită de prietenii noștri din Oradea, face acest exercițiu. Cu precizarea că „ce-am fost și ce-am ajuns” poate fi foarte bine și observația unei creșteri, nu doar a unei căderi, atacăm tema din cît mai multe puncte de vedere, așa cum v-am obișnuit deja.

Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche

În ordinea în care se vor prezenta publicului, iată invitații Conferințelor de la Oradea: istoricul Cosmin Popa, teologul și diplomatul Bogdan Tătaru-Cazaban, istoricul Mihai-Răzvan Ungureanu, profesorul de drept Valeriu Stoica, muzicianul Ovidiu Pintilie. Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de fiecare dată, Sever Voinescu, cel care va susține și ultima conferință a celor trei seri.

Formatul evenimentului include cinci conferințe, urmate de dialoguri publice și de un recital de chitară.

Programul complet:

Joi, 11 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00. Cosmin Popa, conferință
Mărire și decădere în istoria contemporană a Rusiei 
sau De ce au (și) rușii o relație complicată cu adevărul 
19.30. Bogdan Tătaru-Cazaban, conferință
„Adame, unde ești?” Imagini și simboluri ale căderii omului

Vineri, 12 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00. Mihai-Răzvan Ungureanu, conferință
Bătaia cea rupta din Rai. 
Note despre violența din societatea moldovenească în vremea Regulamentului Organic
19.30. Valeriu Stoica, conferință
Despre continuitate în și între mărire și decădere

Sâmbătă, 13 mai, Sinagoga Neologă Sion

18.00, Sever Voinescu, conferință
Cultura română de la minorat la majorat. Responsabilitatea publicului 
19.30, Ovidiu Pintilie
Recital de chitară

„Conferințele Dilema veche” sunt un proiect inițiat de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și organizat împreună cu revista Dilema veche, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune.

Partener: Oradea Heritage. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON