Cinci funcţii de preşedinte şi două de vicepreşedinte la instanţe, respectiv două funcţii de prim procuror sunt scoase la concurs în Bihor, în cadrul unei noi sesiuni de examen organizate în perioada 22 septembrie - 19 decembrie de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante.
Este vorba despre funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea, cele de preşedinte şi vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, de preşedinţia Judecătoriilor Beiuş, Marghita, Aleşd şi Salonta, respectiv de funcţiile de prim procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Marghita şi Salonta.
Bătălie la Tribunal
Dintre toate, doar funcţiile de la Tribunal au căutare. Astfel, pentru funcţia de vicepreşedinte s-a încris judecătoarea Maria Stance, de la secţia civilă a instanţei, iar pentru preşedenţia instanţei candidează actuala vicepreşedintă, judecătoarea Crina Muntean, aflată la finalul primului mandat, şi Daniela Jurjuţ - Lazăr, judecătoare la secţia civilă.
Jurjuţ - Lazăr a candidat şi în precedenta sesiune de concurs pentru aceeaşi funcţie, din primăvară, atunci împotriva preşedintei în funcţie, judecătoarea Carmen Domocoş, însă nici una dintre ele nu a reuşit să întrunească media minimă, 7. Deşi era considerată favorită în competiţia pentru un al doilea mandat, Domocoş a primit nota 4 pentru proiectul de management, astfel încât nici nu s-a mai prezentat la proba scrisă, în timp ce contracandidata ei a luat 5,61 la proiectul managerial şi 5,80 la testarea scrisă, deci o medie de 5,705.
Potrivit listei de candidaţi publicată pe site-ul CSM, Carmen Domocoş s-a înscris şi acum în competiţie, atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru cea de vicepreşedinte, însă ulterior s-a retras, la fel cum s-a retras şi judecătorul Călin Sabău, preşedintele Secţiei Civile, care se arătase interesat iniţial de funcţia de vicepreşedinte.
Niciun pretendent!
În timp ce la Tribunalul Bihor e concurenţă pentru şefie, nici un judecător nu doreşte să ocupe funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă din judeţ. Nu există candidaţi nici pentru Judecătoriile Beiuş, Marghita, Aleşd şi Salonta care, din această cauză, vor fi conduse în continuare prin delegaţie.
Situaţia este similară şi în cazul Parchetelor Marghita și Salonta, unde nu a candidat nimeni pentru ocuparea funcţiilor de prim-procuror.
În această sesiune, la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sunt scoase la examen, în total, 126 de funcţii vacante de preşedinte şi vicepreşedinte de instanţă, pentru care s-au încris 91 de judecători, şi 132 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim procuror adjunct, pentru care candidează 85 de procurori.
Concursul constă într-o testare psihologică, susţinerea proiectului de management şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.