URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2017, 08:00

Concurs fără concurenţi la şefia instanţelor şi parchetelor din Bihor: Din cele 9 funcţii de conducere vacante, doar două au pretendenţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci funcţii de preşedinte şi două de vicepreşedinte la instanţe, respectiv două funcţii de prim procuror sunt scoase la concurs în Bihor, în cadrul unei noi sesiuni de examen organizate în perioada 22 septembrie - 19 decembrie de Consiliul Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Naţional al Magistraturii, pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante.

Este vorba despre funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea, cele de preşedinte şi vicepreşedinte la Tribunalul Bihor, de preşedinţia Judecătoriilor Beiuş, Marghita, Aleşd şi Salonta, respectiv de funcţiile de prim procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Marghita şi Salonta.

Bătălie la Tribunal

Dintre toate, doar funcţiile de la Tribunal au căutare. Astfel, pentru funcţia de vicepreşedinte s-a încris judecătoarea Maria Stance, de la secţia civilă a instanţei, iar pentru preşedenţia instanţei candidează actuala vicepreşedintă, judecătoarea Crina Muntean, aflată la finalul primului mandat, şi Daniela Jurjuţ - Lazăr, judecătoare la secţia civilă.

Jurjuţ - Lazăr a candidat şi în precedenta sesiune de concurs pentru aceeaşi funcţie, din primăvară, atunci împotriva preşedintei în funcţie, judecătoarea Carmen Domocoş, însă nici una dintre ele nu a reuşit să întrunească media minimă, 7. Deşi era considerată favorită în competiţia pentru un al doilea mandat, Domocoş a primit nota 4 pentru proiectul de management,  astfel încât nici nu s-a mai prezentat la proba scrisă, în timp ce contracandidata ei a luat 5,61 la proiectul managerial şi 5,80 la testarea scrisă, deci o medie de 5,705.  

Potrivit listei de candidaţi publicată pe site-ul CSM, Carmen Domocoş s-a înscris şi acum în competiţie, atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru cea de vicepreşedinte, însă ulterior s-a retras, la fel cum s-a retras şi judecătorul Călin Sabău, preşedintele Secţiei Civile, care se arătase interesat iniţial de funcţia de vicepreşedinte.

Niciun pretendent!

În timp ce la Tribunalul Bihor e concurenţă pentru şefie, nici un judecător nu doreşte să ocupe funcţia de vicepreşedinte la Curtea de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă din judeţ. Nu există candidaţi nici pentru Judecătoriile Beiuş, Marghita, Aleşd şi Salonta care, din această cauză, vor fi conduse în continuare prin delegaţie. 

Situaţia este similară şi în cazul Parchetelor Marghita și Salonta, unde nu a candidat nimeni pentru ocuparea funcţiilor de prim-procuror.

În această sesiune, la concursul pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor sunt scoase la examen, în total, 126 de funcţii vacante de preşedinte şi vicepreşedinte de instanţă, pentru care s-au încris 91 de judecători, şi 132 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim procuror adjunct, pentru care candidează 85 de procurori.

Concursul constă într-o testare psihologică, susţinerea proiectului de management şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce categorie de persoane are dimensiunea dreptatii si a libertatii?
ati putea sa va dati cu parerea!
Postat 20 Octombrie 2017, 13:13 de ADINA
civili
aceste posturi si restul ocupate ar trebui ocupate de civili,fiindca diavolii stiu sa judece drept dar nu vor
Postat 20 Octombrie 2017, 12:04 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON