URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Decembrie 2022, 07:32

Comunicat privind finalizarea proiectului „Modernizare iluminat public în Municipiul Marghita”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunicat de presă

9 Decembrie 2022

PRIVIND FINALIZAREA ACTIVITĂȚILOR PROIECTULUI
„MODERNIZARE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL MARGHITA, JUD. BIHOR”

Unitatea Administrativă-Teritorială Municipiul Marghita, județul Bihor, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea proiectului „MODERNIZARE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL MARGHITA, JUD. BIHOR”, cod SMIS 125299.

Proiectul este finanțat prin REGIO - PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014 - 2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat Public.

AUTORITATEA DE MANAGEMENT pentru Programul Operațional Regional 2014 - 2020 este MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI (MDLPA), iar ORGANISMUL INTERMEDIAR este AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-VEST (ADR NORD-VEST).

Obiectivul general/ scopul proiectului îl reprezintă modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Marghita pentru creșterea eficienței energetice aferente acestuia.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea a 1446 de corpuri de iluminat vechi, necorespunzătoare care au o eficiență energetică scăzută și emisii ridicate de CO2 la începutul proiectului, cu 1446 corpuri de iluminat tip LED care să asigure fluxul luminos aferent fiecărei străzi în parte, cu o eficiență energetică ridicată și cu emisii scăzute de CO2, în urma implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Instalarea unui sistem de telegestiune cu funcție de comandă de la distanță al iluminatului public, în urma implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțarea.

3. Extinderea sistemului de iluminat public prin montare a 174 de stâlpi noi metalici pentru iluminat în fundația de beton și dotarea acestora cu corpuri de iluminat de tip LED și un număr de 186 de panouri fotovoltaice, lungimea sistemului de iluminat se extinde de la 58 km, valoare la începutul implementării proiectului, la 63,71 km, valoare la finalul implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Rezultatele proiectului sunt:

1. Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public cu 489567 kWh/an, de la 672807 kWh/an, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 183240 kWh/an, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 269,26 to CO2 de la 370,044 to CO2, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 100,784 to CO2, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

3. Lungimea sistemului de iluminat public modernizat s-a extins de la 0 ml valoare la începutul implementării proiectului la 63710 ml (58000 ml modernizare/înlocuire si 5710 ml extindere) valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

4. Numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 1620 corpuri de iluminat tip LED în urma modernizării și extinderii sistemului de iluminat, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

5. Numărul de stâlpi instalați prin proiect de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării la 174, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

6. Numărul de puncte luminoase controlate prin telegestiune de la 0 valoare la începutul implementării proiectului, la 1620 valoare a indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea proiectului de finanțare.

7. Instalarea unor panouri fotovoltaice (surse de energie regenerabila) pe stâlpii realizați în urma extinderii, de la 0 panouri fotovoltaice, valoarea indicatorului la demararea perioadei de implementare a proiectului, la 186 panouri fotovoltaice, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

8. Nivel de iluminare mediu (carosabil + trotuar) - de 7,68 lx (medie ponderată), în termen de 35 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

9. Nivel de luminanță medie menținută minimă - de 0,66 cd/mp (medie ponderată), în termen de 35 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Impactul investiției îl reprezintă contribuirea la atingerea obiectivului propus prin Axa prioritară 3, Priorității de Investiție 3.1, Sprijinirea eficienței energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice si a obiectivului specific de creștere a eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice si sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari, Operațiunea C - Iluminat Public.

Perioada de implementare a proiectului este de 74 luni, respectiv între 01.11.2016 – 31.12.2022.

Valoarea totală a proiectului este de 8.587.989,90 lei, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 8.388.662,20 lei din care: valoarea totală nerambursabilă 8.220.888,95 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 7.130.362,87 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 1.090.526,08 lei și cofinanţarea eligibilă a beneficiarului 167.773,25 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului este de 199.327,70 lei.

Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Marghita
Strada Calea Republicii nr. 1, județul Bihor, CP 415300, România
Telefon: 0259.362.001; 0741.305.860 Fax: 0359.409.982, E-mail: primaria@marghita.ro
Persoană de contact: Nyiri László Levente – manager proiect

 

(anunț publicitar)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON