URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Decembrie 2022, 07:32

Comunicat privind finalizarea proiectului „Modernizare iluminat public în Municipiul Marghita”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunicat de presă

9 Decembrie 2022

PRIVIND FINALIZAREA ACTIVITĂȚILOR PROIECTULUI
„MODERNIZARE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL MARGHITA, JUD. BIHOR”

Unitatea Administrativă-Teritorială Municipiul Marghita, județul Bihor, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea proiectului „MODERNIZARE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL MARGHITA, JUD. BIHOR”, cod SMIS 125299.

Proiectul este finanțat prin REGIO - PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014 - 2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat Public.

AUTORITATEA DE MANAGEMENT pentru Programul Operațional Regional 2014 - 2020 este MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI (MDLPA), iar ORGANISMUL INTERMEDIAR este AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-VEST (ADR NORD-VEST).

Obiectivul general/ scopul proiectului îl reprezintă modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Marghita pentru creșterea eficienței energetice aferente acestuia.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea a 1446 de corpuri de iluminat vechi, necorespunzătoare care au o eficiență energetică scăzută și emisii ridicate de CO2 la începutul proiectului, cu 1446 corpuri de iluminat tip LED care să asigure fluxul luminos aferent fiecărei străzi în parte, cu o eficiență energetică ridicată și cu emisii scăzute de CO2, în urma implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Instalarea unui sistem de telegestiune cu funcție de comandă de la distanță al iluminatului public, în urma implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțarea.

3. Extinderea sistemului de iluminat public prin montare a 174 de stâlpi noi metalici pentru iluminat în fundația de beton și dotarea acestora cu corpuri de iluminat de tip LED și un număr de 186 de panouri fotovoltaice, lungimea sistemului de iluminat se extinde de la 58 km, valoare la începutul implementării proiectului, la 63,71 km, valoare la finalul implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Rezultatele proiectului sunt:

1. Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public cu 489567 kWh/an, de la 672807 kWh/an, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 183240 kWh/an, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 269,26 to CO2 de la 370,044 to CO2, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 100,784 to CO2, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

3. Lungimea sistemului de iluminat public modernizat s-a extins de la 0 ml valoare la începutul implementării proiectului la 63710 ml (58000 ml modernizare/înlocuire si 5710 ml extindere) valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

4. Numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 1620 corpuri de iluminat tip LED în urma modernizării și extinderii sistemului de iluminat, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

5. Numărul de stâlpi instalați prin proiect de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării la 174, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

6. Numărul de puncte luminoase controlate prin telegestiune de la 0 valoare la începutul implementării proiectului, la 1620 valoare a indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea proiectului de finanțare.

7. Instalarea unor panouri fotovoltaice (surse de energie regenerabila) pe stâlpii realizați în urma extinderii, de la 0 panouri fotovoltaice, valoarea indicatorului la demararea perioadei de implementare a proiectului, la 186 panouri fotovoltaice, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

8. Nivel de iluminare mediu (carosabil + trotuar) - de 7,68 lx (medie ponderată), în termen de 35 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

9. Nivel de luminanță medie menținută minimă - de 0,66 cd/mp (medie ponderată), în termen de 35 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Impactul investiției îl reprezintă contribuirea la atingerea obiectivului propus prin Axa prioritară 3, Priorității de Investiție 3.1, Sprijinirea eficienței energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice si a obiectivului specific de creștere a eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice si sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari, Operațiunea C - Iluminat Public.

Perioada de implementare a proiectului este de 74 luni, respectiv între 01.11.2016 – 31.12.2022.

Valoarea totală a proiectului este de 8.587.989,90 lei, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 8.388.662,20 lei din care: valoarea totală nerambursabilă 8.220.888,95 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 7.130.362,87 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 1.090.526,08 lei și cofinanţarea eligibilă a beneficiarului 167.773,25 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului este de 199.327,70 lei.

Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Marghita
Strada Calea Republicii nr. 1, județul Bihor, CP 415300, România
Telefon: 0259.362.001; 0741.305.860 Fax: 0359.409.982, E-mail: primaria@marghita.ro
Persoană de contact: Nyiri László Levente – manager proiect

 

(anunț publicitar)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON