URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat. Pe cine ajută ea?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
09 Decembrie 2022, 07:32

Comunicat privind finalizarea proiectului „Modernizare iluminat public în Municipiul Marghita”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comunicat de presă

9 Decembrie 2022

PRIVIND FINALIZAREA ACTIVITĂȚILOR PROIECTULUI
„MODERNIZARE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL MARGHITA, JUD. BIHOR”

Unitatea Administrativă-Teritorială Municipiul Marghita, județul Bihor, în calitate de Beneficiar, anunță finalizarea proiectului „MODERNIZARE ILUMINAT PUBLIC ÎN MUNICIPIUL MARGHITA, JUD. BIHOR”, cod SMIS 125299.

Proiectul este finanțat prin REGIO - PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014 - 2020, Axa Prioritară 3 - Sprijinirea tranziției catre o economie cu emisii scazute de carbon, Prioritatea de Investiții 3.1 - Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat Public.

AUTORITATEA DE MANAGEMENT pentru Programul Operațional Regional 2014 - 2020 este MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI (MDLPA), iar ORGANISMUL INTERMEDIAR este AGENȚIA DE DEZVOLTARE REGIONALĂ NORD-VEST (ADR NORD-VEST).

Obiectivul general/ scopul proiectului îl reprezintă modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public din Municipiul Marghita pentru creșterea eficienței energetice aferente acestuia.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea a 1446 de corpuri de iluminat vechi, necorespunzătoare care au o eficiență energetică scăzută și emisii ridicate de CO2 la începutul proiectului, cu 1446 corpuri de iluminat tip LED care să asigure fluxul luminos aferent fiecărei străzi în parte, cu o eficiență energetică ridicată și cu emisii scăzute de CO2, în urma implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Instalarea unui sistem de telegestiune cu funcție de comandă de la distanță al iluminatului public, în urma implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțarea.

3. Extinderea sistemului de iluminat public prin montare a 174 de stâlpi noi metalici pentru iluminat în fundația de beton și dotarea acestora cu corpuri de iluminat de tip LED și un număr de 186 de panouri fotovoltaice, lungimea sistemului de iluminat se extinde de la 58 km, valoare la începutul implementării proiectului, la 63,71 km, valoare la finalul implementării proiectului, respectiv în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Rezultatele proiectului sunt:

1. Scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public cu 489567 kWh/an, de la 672807 kWh/an, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 183240 kWh/an, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

2. Scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră cu 269,26 to CO2 de la 370,044 to CO2, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 100,784 to CO2, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

3. Lungimea sistemului de iluminat public modernizat s-a extins de la 0 ml valoare la începutul implementării proiectului la 63710 ml (58000 ml modernizare/înlocuire si 5710 ml extindere) valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

4. Numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării proiectului la 1620 corpuri de iluminat tip LED în urma modernizării și extinderii sistemului de iluminat, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

5. Numărul de stâlpi instalați prin proiect de la 0, valoarea indicatorului la începutul implementării la 174, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

6. Numărul de puncte luminoase controlate prin telegestiune de la 0 valoare la începutul implementării proiectului, la 1620 valoare a indicatorului la finalul implementării proiectului în termen de 35 de luni de la semnarea proiectului de finanțare.

7. Instalarea unor panouri fotovoltaice (surse de energie regenerabila) pe stâlpii realizați în urma extinderii, de la 0 panouri fotovoltaice, valoarea indicatorului la demararea perioadei de implementare a proiectului, la 186 panouri fotovoltaice, valoarea indicatorului la finalul implementării proiectului, în termen de 35 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

8. Nivel de iluminare mediu (carosabil + trotuar) - de 7,68 lx (medie ponderată), în termen de 35 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

9. Nivel de luminanță medie menținută minimă - de 0,66 cd/mp (medie ponderată), în termen de 35 de luni de la data semnării contractului de finanțare.

Impactul investiției îl reprezintă contribuirea la atingerea obiectivului propus prin Axa prioritară 3, Priorității de Investiție 3.1, Sprijinirea eficienței energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice si a obiectivului specific de creștere a eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice si sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari, Operațiunea C - Iluminat Public.

Perioada de implementare a proiectului este de 74 luni, respectiv între 01.11.2016 – 31.12.2022.

Valoarea totală a proiectului este de 8.587.989,90 lei, iar valoarea totală eligibilă a proiectului este de 8.388.662,20 lei din care: valoarea totală nerambursabilă 8.220.888,95 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR 7.130.362,87 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional 1.090.526,08 lei și cofinanţarea eligibilă a beneficiarului 167.773,25 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului este de 199.327,70 lei.

Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Marghita
Strada Calea Republicii nr. 1, județul Bihor, CP 415300, România
Telefon: 0259.362.001; 0741.305.860 Fax: 0359.409.982, E-mail: primaria@marghita.ro
Persoană de contact: Nyiri László Levente – manager proiect

 

(anunț publicitar)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5152 RON
  • 1 EUR = 4.9148 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON