URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2022, 09:01

Comorile din Oradea: Muzeul Țării Crișurilor expune piese valoroase din patrimoniul său în noile săli de la etajul II (FOTO/VIDEO)

Comorile din Oradea: Muzeul Țării Crișurilor expune piese valoroase din patrimoniul său în noile săli de la etajul II (FOTO/VIDEO) DE COLECŢIE. În expoziția permanentă de Istorie modernă au fost amenajate încăperi de epocă, inclusiv o sufragerie cu scaune tapițate, veselă și argintărie din perioada interbelică
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pergamente, ceasuri de buzunar, mănuşi din dantelă, picturi şi sculpturi. Sunt mărturiile care îi pot ajuta pe oamenii ce trăiesc în prezent să înţeleagă cum era viaţa în alte timpuri. 

O parte din bogăţiile păstrate peste veacuri în Bihor pot fi vizitate în noile expoziţii amenajate la etajul II al Muzeului Ţării Crişurilor, deschise săptămâna trecută. Biblia tipărită în Cetatea Oradea în perioada în care aceasta era asediată de turci, în 1660, un planetariu din 1730 şi decoraţiuni făcute de soldaţi pe front în primul război mondial sunt doar câteva dintre preţioasele exponate.

Spre tărâmul poveştilor 

După ani de zile în care bogăţiile istorice ale zonei noastre, dar şi obiecte de tezaur din Europa, au stat în cutii după mutarea din Palatul Baroc, garnizoana de pe strada Armatei Române nr. 1 se transformă într-un muzeu modern, care scoate la lumină un patrimoniu impresionant ce aşteaptă să fie descoperit de locuitorii oraşului de pe Criş şi nu numai.  

Muzeul Țării Crișurilor

De săptămâna trecută, cei care trec pragul Muzeului Ţării Crişurilor sunt invitaţi să viziteze şi etajul al II-lea al instituţiei, transformat într-un tărâm al poveştilor spuse de-a lungul a sute de ani în Bihor. Acesta se împarte între secţiunile de Istorie modernă şi contemporană şi de Artă universală şi europeană. 

Viaţa în comitatul Bihor

Intrarea se face printr-un hol în care au fost expuse, pe partea stângă, panouri cu informaţii despre înfiinţarea comitatului Bihor în Regatul Ungariei, a oraşelor Oradea, Marghita, Aleşd, Salonta şi a localităţii Tinca. 

Pe acelaşi coridor, pe partea dreaptă, au fost amplasate vitrine cu orologii şi statuete datate în jurul secolului al XIV-lea, în timp ce pe rame foto digitale rulează imagini vechi cu principalele edificii din municipiu, inclusiv Biserica cu lună. 

Vizitatorii intră apoi într-o sală unde descoperă cum trăiau burghezii şi intelectualii în secolele XVI - XVIII în Oradea, muzeografii dând viaţă acelor epoci cu ajutorul numeroaselor pergamente, cărţi religioase şi documente referitoare la personalităţile care s-au remarcat atunci.

Între cele mai valoroase piese expuse se numără Biblia tipărită în 1660 la Oradea, pe vremea când fortăreaţa era asediată de turci, şi un planetariu din 1730 (foto jos), care a stat mulţi ani în Arhigimnaziul Premonstratens, unitate de învăţământ devenită ulterior Colegiul Naţional Mihai Eminescu.

Planetariu

Tot acolo se află şi o mulţime de ceasuri de buzunar, mănuşi din dantelă, evantaie şi binocluri pentru teatru, precum şi partiturile originale create de compozitorul Michael Haydn (1737-1806) la Oradea.  

Soldaţi artişti 

Periplul prin istorie continuă cu săli care marchează perioada interbelică, dar şi postbelică. Muzeografii au amenajat o bucătărie, o sufragerie şi un salon, încăperi decorate cu mobilier la modă la vremea aceea. 

Printre exponate se numără şi o mulţime de pahare, scrumiere şi statuete făcute de soldaţi pe fronturi sau după ce au revenit acasă din gloanţe sau materiale de armament, modă care a primit numele de trench art (arta tranşeelor). Într-o vitrină se află şi o ploscă din metal cu stema Germaniei naziste. 

Expoziţia de istorie se încheie cu o sală dedicată vizitelor lui Nicolae Ceauşescu în Oradea şi Bihor, plină cu fotografii, tablouri, uniforme şcolare şi ziare ale vremii, exponatele urmând să fie schimbate tot la şase luni. 

În lumea artelor 

Vizitatorii intră apoi într-o lume dedicată artelor, unde picturile în stilul rococo, cum sunt cele ale italianului Pietro Marchesini, se îmbină cu sculpturile influenţate de neoclasicism, aşa cum este "Diana" (foto jos) a artistului francez Jean Antoine Houdon. 

"Diana", de Jean Antoine Houdon. 

Desigur, multe săli sunt dedicate şi artei româneşti, unde pot fi admirate lucrări de Nicolae Tonitza, Horia Damian sau Aurel Ciucurencu. 

Una dintre zone este dedicată doar pictorilor orădeni. Printre lucrările expuse se numără şi câteva ale artistului Traian Goga, fost preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Oradea în anii `70, care era numit şi "pictorul roşu" după nuanţele coloristice favorite.

Poveştile muzeului nu se încheie, însă, aici. În aceste luni muzeografii lucrează la amenajarea etajului al III-lea al instituţiei, unde va fi secţia de Etnografie. Şi, astfel, alte comori aşteaptă să fie descoperite...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON