URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2022, 18:45

Plimbare prin istorie: Biblia de la Oradea, partituri de Michael Haydn, mărturii ale vizitelor lui Ceaușescu și „Muza pamfletarului”, în noile expoziții de la Muzeul Țării Crișurilor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de joi, 15 septembrie, bihorenii şi turiştii vor putea vizita etajul II al Muzeului Ţării Crişurilor, unde au fost amenajate secția de Istorie modernă și contemporană, secţia de Artă universală şi cea de Artă europeană.

Pe lângă valoarea muzeografică a obiectelor, printre care se numără şi Biblia tipărită la Oradea în 1660 şi partituri originale ale compozitorului Michael Haydn, expoziţiile cuprind și componente moderne, precum monitoare touch-screen care le prezintă informații suplimentare.

Galeria timpului

Etajul al II-lea, unde până acum a putut fi vizitată doar expoziţia de Artă românească, poate fi, de acum, descoperit în totalitate. Expozițiile de aici au fost prezentate, miercuri, de directorul instituţiei, istoricul Gabriel Moisa, de şefa secţiei de Istorie, Florina Ciure, şeful secţiei de Artă, Cornel Abrudan, şi de ceilalţi muzeografi care au contribuit la amenajarea expoziţiilor.

Gabriel Moisa a spus în deschidere că ultima secţie a MȚC, cea de Etnografie, ar putea fi finalizată la finalul lunii octombrie. „După mulţi ani de muncă, iată că patrimoniul preţios al Muzeului Ţării Crişurilor iese la iveală, iar de acum doritorii vor putea admira şi expoziţiile de la etajul II", a spus muzeograful.

Jurnaliştii prezenţi, dar şi angajaţi ai instituţiei muzeale au fost invitaţi apoi să descopere prima expoziţie permanentă de la etajul al doilea, cea de Istorie modernă, care a început cu o "galerie a timpului". Practic, într-un hol au fost expuse zeci de panouri cu informaţii despre înfiinţarea comitatului Bihor în Regatul Ungariei şi a oraşelor Oradea, Marghita, Aleşd, Salonta şi localităţii Tinca.

Tot acolo pot fi admirate ceasuri, orologii şi statuete vechi din jurul secolelor al IV-lea, în timp ce pe rame foto digitale sunt derulate imagini vechi şi noi cu principalele edificii din Oradea, inclusiv Biserica cu lună şi Catedrala Sfântul Nicolae.

Un obiect de tezaur aflat în hol este un Polyphon de salon cu un disc original din anul 1905 (foto).

Comorile din Oradea

Vizitatorii au fost îndrumaţi apoi spre o sală unde a fost expusă Biblia de la Oradea, tipărită în 1660.

„Lucrarea nu a putut fi finalizată a din cauza invaziei turcilor din anul 1660, când Cetatea Oradea a fost asediată, iar lucrările de tipărire a Bibliei au fost oprite. Atunci, reprezentanţii Bisericii şi conducerea oraşului au purtat tratative cu asediatorii şi au reglementat, printr-un pact, încetarea provizorie a ostilităţilor pentru evacuarea foilor tipărite şi a tiparniţei, care au fost mutate la Cluj", a explicat muzeografa Florina Ciure.

În aceeaşi sală mai pot fi admirate şi partituri originale create la Oradea de cunoscutul compozitor Michael Haydn (1730-1803), care a trăit în oraşul de pe Criş, fiind capelmaestru al Catedralei romano-catolice din Oradea.

De asemenea, sunt expuse partituri originale ale compozitorului austriac Carl Ditters von Dittersdorf, care a fost următorul capelmeastru al Catedralei după plecarea lui Haydn din oraş.

Printre exponate se află şi o mulţime de obiecte decorative folosite de locuitorii oraşului din secolul XVIII - ceasuri de buzunar, mănuşi din dantelă, evantaie şi binocluri pentru teatru, precum şi reclame şi publicaţii în limba maghiară.

Perioada interbelică este marcată printr-o mulţime de exponate şi fotografii vechi din arhiva muzeului, dar şi de o sală inedită. Muzeografii au amenajat o bucătărie, o sufragerie şi un salon cu mobilier şi veselă care erau la modă în rândul burgheziei din Oradea (foto).

O altă sală impresionantă este cea dedicată istoriei farmaciei, unde a fost expusă chiar şi o casă de marcat veche, încă funcţională.

Secţia de istorie se încheie cu o expoziţie dedicată perioadei comuniste, unde pot fi descoperite imagini cu vizitele dictatorului Nicolae Ceauşescu în Bihor, exemplare ale ziarelor vremii şi o uniformă școlară.

Picturi de secole

Itinerarul continuă cu expoziţia de Artă universală, de la Renaştere la Secession, unde pot fi admirare gravuri după lucrările unor artişti europeni precum Johann Christoph Winkler şi Jakob Matthias Schmutzer.

Printre cele mai valoroase lucrări se numără "Sfânta familie" de Petro Marchesini (foto) şi portretele împăraţilor Austriei Francisc Ştefan de Lorena şi Maria Tereza, realizate la Şcoala lui Martin van Meytens cel tânăr în jurul anului 1770.

Vizitatorii pot vedea şi o mulţime de picturi realizate la Şcoala germană şi cea maghiară de artă. „O sculptură din bronz impresionantă care se află aici este «Diana» a lui Jean Antoine Houdon, un reprezentant de seamă al barocului francez şi un precursor al neoclasicismului", a explicat muzeograful Cornel Abrudan.

La etajul II mai poate fi vizitată şi expoziţia de Artă românească, unde se află şi celebra lucrare "Muza pamfletarului" de Nicolae Tonitza, pictată în 1931. Aceasta se încheie cu o sală dedicată artiştilor contemporani orădeni precum Vioara Bara, Ioan Mureşan şi Ioan Pop Augustin.

Preţul unui bilet de intrare la toate expoziţiile MŢC (cu excepţia Vivariului) este de 15 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru copiii cu vârste de peste 4 ani, elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii sub 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Muzeul orădean poate fi vizitat de marţi până duminică în intervalul orar 9 - 17, luni instituţia fiind închisă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON